Inspiratie

Herontdek de Alpen

Uitgelicht

Herontdek de Alpen

Foto: schoeband, CC BY-NC-ND 2.0

Als je het over bergen hebt, is de kans groot dat je eigenlijk de Alpen bedoelt. Ook als je aan ongerepte natuur en ongerepte landschappen denkt, roept dat vaak beelden van de Alpen op. En als je een echt groots avontuur wilt beleven zijn ze hierin vaak de hoofdrolspeler én achtergrond tegelijkertijd. De Alpen zijn de bergen van iedereen en de meeste mensen hebben er wel een anekdote over: over het weer, de paden, de stilte en over zware beklimmingen, over idylle en afzondering, alsof je in de Alpen een andere wereld binnenstapt.

Maar komt dit beeld wel overeen met de werkelijkheid? Is er niet veel meer te zien dan wat we weten van foto’s en vakanties? Wat is er te vinden tussen de bergtop en de vallei? Welke ervaringen, ontmoetingen en paden? Hoe ziet de echte bergcultuur eruit in andere landen? Met deze Collecties willen we je inspireren en aanmoedigen om er weer op uit te trekken, zonder vooroordelen — en om je te helpen om de Alpen opnieuw te ontdekken, wat dat voor jou ook betekent.

Bijna iedereen heeft wel een anekdote over de Alpen: over het weer, de paden, de stilte en zware beklimmingen.

Alpiene avonturen voor jou

Kies uit onze kant-en-klare Collecties boordevol handige informatie en zorgvuldig uitgekozen Tours, gemaakt door outdoorliefhebbers zoals jij.

Alpine overnighters with kids
Wandel Collectie van
komoot
Your first 3000m peak
Wandel Collectie van
komoot
Into the Alps with 007
Wandel Collectie van
komoot
The greatest views of the Alps
Wandel Collectie van
komoot
Sleep above 3000 meters
Wandel Collectie van
komoot
The best Alpine lakes
Wandel Collectie van
komoot
Klettersteige in Österreich
Wandel Collectie van
komoot
Easy glacier hikes for beginners
Wandel Collectie van
komoot
Hiking across the Alps on the E5
Wandel Collectie van
komoot
Bivouacs — sleeping in a box
Wandel Collectie van
komoot
Alta Via No. 5 — Tizians High Route
Wandel Collectie van
komoot
Ridge walking on the Carnic High Trail
Wandel Collectie van
komoot
10 epic Alpine challenges
Wielren Collectie van
komoot
Hiking through the Sea of Stone
Wandel Collectie van
komoot

Heb je ooit één van de deze dingen gedaan in de Alpen?

Veiligheid in de bergen

Weer

Het checken van het weerbericht is - net als stevig ontbijten - een belangrijk onderdeel van je ochtendroutine in de bergen. Het is mogelijk om op dezelfde dag te maken te krijgen met extreme hitte, sneeuw én onweer. Bekijk daarom tijdens het inpakken het weerbericht nog eens en neem uitrusting mee voor alle condities. Tijdens je trip zullen huttenwaarden de betrouwbaarste bron van informatie zijn, net als de website van de alpenverening. Als je twijfelt kan het ook handig zijn om andere wandelaars te vragen.

Gevaren

Ruig terrein, smalle en steile paden, vallende rotsen - dit zijn allemaal risico's die horen bij wandelen in de Alpen. Een goede voorbereiding, geschikte uitrusting en een realistisch beeld van je eigen vaardigheden zijn allemaal belangrijk voor je veiligheid in de bergen. Als je nog geen ervaring hebt in het hooggebergte kun je beter iemand meenemen die dat wel heeft.

Respect

Behandel andere mensen en de natuur altijd met respect - of je nou op een populair wandelpad bent of buiten de gebaande paden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van andere mensen om je heen - er kunnen zich altijd paden bevinden onder steile hellingen, trap dus geen rotsen naar beneden. Een plek laat je altijd achter zoals je hem aantrof en je kijkt om naar de mensen in je gezelschap, mensen die je ontmoet en de omgeving.

Noodnummers

Zoek het nummer van de lokale bergreddingsdienst op en neem het met je mee. Houd altijd wat batterij over op je telefoon en blijf bewust van waar je bent, zodat je in geval van nood duidelijk kunt communiceren waar je je bevindt.

 • Bergreddingsdienst Duitsland: 112
 • Bergreddingsdienst Oostenrijk: 140
 • Bergreddingsdienst Italië: 118

Basisuitrusting

Waar de reis je ook brengt, dit zijn enkele basisbenodigdheden die je altijd bij je zou moeten hebben:

 • Regenjas
 • Zakmes
 • Spork
 • Hoofdlamp
 • EHBO-set (incl. medicijnen en pincet)
 • Duct tape
 • Pen & papier
 • De komoot app (logisch!)

Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

Ontdek meer van de wereld

Inspiratie

Herontdek de Alpen