2
13

Alfred Bollen

247

Volgers

Over Alfred Bollen

Liefhebber van racefiets (nadruk meer op toeren door mooie gebieden, dan hardrijden) en cyclocrosser (voor gravelritten en veldcross). NB: Komoot voegt gravelrijden kennelijk onder toerfietsen, maar mijn toerfiets punten zijn toch voornamelijk o.b.v. mijn gravelritten.
Ritten maak ik voornamelijk in zuidelijk Gelderland, noord-oostelijk deel van Noord-Brabant, noordelijk deel Limburg en westelijk deel van Nordrhein Westfalen.
Ik maak meer ritten, dan ik op Komoot openbaar maak, want het moet voldoende kwaliteit hebben om te delen.

Afstand

5.770 km

Beweegtijd

282:53 h

Recente activiteiten
 1. Alfred Bollen heeft een rit gepland.

  3 dagen geleden

  01:40
  35,7 km
  21,4 km/h
  230 m
  210 m
  1. Alfred Bollen

   Deze routebeschrijving vond ik op internet en zou alle trajecten met de naam Let de Stigterpad moeten bevatten. Indien correcties nodig, dan zie ik een reactie graag tegemoet. Zelf heb ik een heel groot gedeelte gereden, maar niet het gehele traject en dus geen check van mij op een foutloze route aanduiding.Startpunt en finish (optie): station Driebergen-Zeist en station Rhenen. Ik zag een toelichting van Roebijn Schijf bij een highlight, dat de totale route 39 km zou zijn. Daar kom ik echter niet helemaal aan. Dus heeft iemand verbeteringen aan te reiken?

   • 3 dagen geleden

 2. Alfred Bollen heeft een rit gemaakt.

  21 november 2020

  04:28
  99,0 km
  22,2 km/h
  530 m
  530 m
  Jos, Coco en 11 anderen vinden dit leuk.
  1. Alfred Bollen

   Grijze dag, winderig en een stuk guurder dan we gewend waren de laatste tijd. Hoofddoel het "Let de Stigterpad", een mooi lang pad door de bossen. Ik was bang voor drukte op dat smalle favoriete pad, dat viel gelukkig heel erg mee (omdat het weer minder mooi was, dan afgelopen tijd?).Verder nog her en der onverharde paden en wegen meegepakt. Heel apart zijn de met betonblokken verharde paden in Landgoed "Heerlijkheid Mariënwaerdt". Meer bedoeld als wandelpad (geen fietsverbod gezien), met schots en scheef liggende betonblokken. Ik had nog liever een glibberig modderig pad gehad. Die betonblokken rijden heel lastig. Verder nog natuurgebied "Regulieren" met een mooie gravelweg en een single track (onder Culemborg).Het laatste deel van de route was veel over verharde (binnen)wegen. Dat was mede omdat bepaalde delen verboden waren om te fietsen (daar zat ook een highlight bij) en omdat ik liever niet in het donker onverharde trajecten volg.Ik reed mee met een auto naar Beesd, die daar naar toe moest om een andere reden, dus de kans gegrepen om deze rit te maken. Wel later in de middag vertrokken dan bedoeld en daardoor een donker laatste stuk. Ik had verlichting mee.Ondanks dat een groot gedeelte van de route over verharde weg gaat, is deze niet geschikt voor de racefiets. Er zitten een paar technische/lastige stukken tussen. Let de Stigterpad kun je gerust met een racefiets doen (mooi vlak/strak stevig pad). Ik sloeg deze rit toch op onder de categorie racefiets, omdat daarmee de meeste highlights automatsch mee kwamen in het verslag (zijn wel toepasselijk).

   • 7 dagen geleden

 3. Alfred Bollen heeft een fietstocht gemaakt.

  18 november 2020

  03:45
  77,7 km
  20,7 km/h
  520 m
  510 m
  Ineke, Leon en 21 anderen vinden dit leuk.
  1. Alfred Bollen

   Goudkleurige bomen en goudkleurige laagstaande zon.
   Wat een weertje. Als er minder wind was geweest dan was het voor het gevoel helemaal lente geweest, maar de kleuren waren van de herfst.
   Veel gravelwegen, boswegen en-paden (ook enkele single tracks). Mooie natuur: o.a. langs de Maas en de Niers, door het Reichswald (met het gravel deel van de Kartenspielerweg) en de langste mooie gravelweg in deze regio (tegen de zuidkant van het Reichswald aan nog net in Nederland).Deze route heeft een groot aandeel gravel. De meeste verharde kilometers aan het begin en het einde (omdat ik vanuit Nijmegen startte). Als je bijvoorbeeld vanuit Malden zou vertrekken en de noordelijke kilometers van deze route weg laat, wordt het aandeel onverhard veel groter.De route heb ik aangepast op een plek waar ik een pad tegenkwam met het verkeersbord voor aanduiding wandelpad. Daar heb ik niet gefietst. Komoot geeft nu nog een paar plekken aan, waar niet gefietst zou mogen worden, maar daar zag ik geen verboden voor fietsen.

   • 18 november 2020

 4. Alfred Bollen heeft een fietstocht gemaakt.

  14 november 2020

  Jos, Coco en 21 anderen vinden dit leuk.
  1. Alfred Bollen

   Doel van deze rit: mooie binnenweggetjes + gravel. Op zoek naar nieuwe paadjes/wegen. Daarbij een aantal zwarte lijntjes op de Komootkaart opgenomen in mijn routeplanning. Met wisselend succes. Bijvoorbeeld het zwarte lijntje ten westen van Niftrik blijkt een echte brede gravelweg (ik maakte er deze highlight van: "Gravel Ekenseweg"). Al met al ben ik toch zeer tevreden met deze route!Soms mooie stukken ontdekt, maar meerdere malen de route aan moeten passen, omdat er eenvoudig weg niet te fietsen viel, of omdat het verboden was. Uiteindelijk geeft Komoot bij de gereden route nog 2 plaatsen aan waar niet gefietst mag worden, maar daar zag ik geen probleem en geen verboden. Ik ben er meerdere grasbanen tegengekomen en overgegaan. Dat is heel zwaar. Verder reed ik deze route kort na de regenval in de ochtend en de dagen ervoor. Op sommige plekken was het dan ook modderig, maar het viel nog mee, allemaal goed te doen met mijn cyclocrosser. Meeste modder zat in het eerste deel van de route. De grasbanen zaten tussen Ravenstein t/m de noordkant van Oss.Het is geen gravelrit. Het aandeel onverhard is te klein en daarvan is een groot deel niet echt gravel te noemen. Het is combinatie van alles en nog wat. Naast bovengenoemde nog meerdere bospaden/-wegen en singletracks. Dus als je veel van alles wil in 1 route, moet je deze eens proberen.

   • 14 november 2020

 5. Alfred Bollen heeft een fietstocht gemaakt.

  11 november 2020

  02:33
  53,2 km
  20,8 km/h
  290 m
  290 m
  Bumble-Bee, Leon en 19 anderen vinden dit leuk.
  1. Alfred Bollen

   Een van-alles-en-nog-wat route:
   1. rustige binnenwegen, verhard en onverhard
   2. bospaden en single tracks
   3. bos en open landschap
   4. twee molens van het type 'standerd'.
   Aandeel onverhard 35% in deze route. Geschikt voor gravelbike.

   • 11 november 2020

 6. Alfred Bollen heeft een fietstocht gemaakt.

  8 november 2020

  04:26
  86,4 km
  19,5 km/h
  470 m
  480 m
  Bumble-Bee, Ineke en 20 anderen vinden dit leuk.
  1. Alfred Bollen

   Veel routes plan ik zelf. Deze was echter gebaseerd op een route van Marcel (althans gevonden onder die naam; alleen een vermelding van voornaam op Komoot). Bedankt in ieder geval Marcel!
   Veel kende ik al wel, maar toch ook nieuwe paadjes ontdekt en het is altijd leuk e.e.a. in een andere volgorde te rijden en te combineren. De route startte en eindigde oorspronkelijk in Boxmeer en had ongeveer 42% onverhard.
   Ik heb deze route grotendeels gereden. Her en der wat kleine aanpassingen gedaan. Bijv. omdat ik de molen in Beugen en het kasteel in Boxmeer mee wilde pakken, omdat de route daar toch al in de buurt kwam. Ook wat grotere wijzigingen. De voornaamste wijzigingen:
   1. het Brestbosch bij Boxmeer meegepakt. Dat was een gok, want een zwart lijntje, dat ik door Komoot ontdekte en anders nooit had gevonden. Het lijkt namelijk eerst, of je een erf van een bedrijf op gaat, maar daarachter blijkt een goede landweg te liggen, die later overgaat in een mooie bosweg (zwarte lijntjes blijven altijd verrassingen, die soms heel goed uitpakken).
   2. Meer kilometers in St. Antonisbos meegepakt. Veel mooie paadjes, meest heel stevig (op een klein stukje rul zand na).
   3. Twee leuke gravelpaadjes bij Oeffelt meegepakt (daar kwam de route langs deze reeds bestaande highlights). Met als bonus (omdat je daar dan toch langs komt) de San Salvator kerk, met een hele aparte bijzondere bouwstijl. Was de architect geïnspireerd door de Romeinen, vraag ik mij af. Heel anders dan andere kerkgebouwen, heel bijzonder.
   Met deze aanpassingen kwam het aandeel onverhard op ongeveer 52% volgens Komoot. Het aandeel is echter nog hoger, want (vreemd genoeg) voegt Komoot stukken gravel in St. Anthonis onder de categorie verhard (waarom Komoot? het is toch echt harde gravel en geen asfalt). Toch weer mooi meegenomen, als onverhard het doel is. In de oorspronkelijke route van Marcel zitten enkele echte single tracks (meer iets voor MTB of echt veldcrossen). Die heb ik erin gelaten. Waren goed te doen met mijn veldcrosser. Met een gravelbike zal het ook wel lukken. Even niet van de omgeving genieten, maar je ogen op de track gericht houden ;-).
   NB: deze rit opgeslagen onder de Komoot-categorie "Toerfietsen", om de bestaande highlights zichtbaar te krijgen (lukt helaas niet met de categorie "Gravelbiken").
   Veel natuurgebieden in deze route (van de één naar de ander fietsend). Soms zijn dat maar kleine stukjes natuur (de postzegel-natuurgebiedjes), maar heel erg afwisselend, heel mooi!!! Deze route kun je vaker fietsen in de verschillende jaargetijden, zal niet snel vervelen, want het ziet er telkens anders uit.
   Dit zijn die natuurgebieden:
   1. Kraaijenbergse Plassen
   2. Gasselte Bos
   3. De Kuilen (plassen tegen de Langenboomse Bossen aan; had ook nog wel in deze rit meegepakt kunnen worden)
   4. Gebied kasteel Tongelaar
   5. Molenheide
   6. St. Anthonis bos
   7. Brestbosch
   8. Maasheggen
   9. De Vilt
   Daartussen vaak mooie landelijke stukken.
   Als je gravel als doel hebt, dan kun je kasteel Boxmeer en Beugen natuurlijk achterwege laten (in Beugen had ik naast die molen nog gezocht naar een watertappunt; was er niet te vinden; dus het heen en weer rijden daar kun je eruit laten). Met aanpassingen is het aandeel onverhard ook nog wel verder omhoog te krijgen.
   NB: in Brabant kun je echt wel modder tegen komen in deze natte tijd van het jaar. Deze route was echter nog steeds heel droog, terwijl er afgelopen tijd wel meerdere keren regen geweest is.

   • 9 november 2020

 7. Alfred Bollen heeft een rit gemaakt.

  1 november 2020

  04:17
  103 km
  24,1 km/h
  490 m
  490 m
  Coco, Rob en 18 anderen vinden dit leuk.
  1. Alfred Bollen

   Om met de highlight uit de titel van deze route te beginnen:
   Kasteel Gemert staat in een bomenrijke omgeving. Alleen de voorburcht is goed te zien. De rest is nu niet toegankelijk. Mij niet duidelijk waarom, want het kasteelpark zou toegankelijk zijn, volgens een info-bordje. Op internet lees ik dat ze bezig zijn met het kasteel en op termijn weer opengesteld gaat worden. De voorburcht stamt uit de middeleeuwen. De andere gebouwen van veel later. Een in de tijd gemoderniseerd kasteel dus. De voorburcht stond al met foto's in de bestaande highlight. Ik heb een paar foto's toegevoegd van de hoofdgebouwen (op afstand vanaf de straat door het centrum in Gemert). Meer informatie: nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Gemert
   Verder heb ik nog een paar molens gefotografeerd. Van de route was het deel vanaf iets ten noorden van Zeeland tot Boekel iets minder interessant. Dat ging langs N-wegen over een fietspad (geen superdrukke wegen, maar Brabant heeft mooiere binnenwegen). De rest van de route is wel veel mooier. Voornamelijk mooie rustige binnenwegen, open landschap, bossen en heide. Wat betreft natuur zijn St. Anthonisbos en de Overasseltse en Hatertse Vennen de hoogtepunten.

   • 1 november 2020

 8. Alfred Bollen heeft een rit gemaakt.

  28 oktober 2020

  01:51
  42,7 km
  23,1 km/h
  230 m
  230 m
  Bumble-Bee, G@itJ@n en 14 anderen vinden dit leuk.
  1. Alfred Bollen

   Weerbeeld tijdens deze rit (deels wel te zien aan de foto's): koude regenbuien, pijnlijke hagel, harde wind en zelfs nog 1 klap onweer. Zo'n korte tijd koud nat weer is geen probleem. Thuis lekker douchen en dan komt toch dat voldane gevoel lekker bezig geweest te zijn 😋Ik had een kort racefiets rondje gepland in een gebied waar ik vaak kom. Heel veel kleine smalle binnenwegen, niet veel verkeer. Leuk door de kleine dorpskernen. Een paar highlights: molens, een stukje dijk, waterwegen en misschien wel het meest authentieke kasteel van Nederland in Hernen. Dat kasteel heeft de tand des tijds goed doorstaan, geen last gehad van verwoestingen of heel ingrijpende moderniseringen. Het kasteel is gelukkig opengesteld en als je het bezoekt (ik had er al eens een rondleiding) stap je de middeleeuwen in. Het kasteel is ook gebruikt voor de tv-serie Floris, zo ook de grote belt-molen, daar niet heel ver vandaan.

   • 29 oktober 2020

 9. Alfred Bollen heeft een rit gemaakt.

  24 oktober 2020

  05:16
  119 km
  22,7 km/h
  580 m
  580 m
  joriskeizers, Bumble-Bee en 8 anderen vinden dit leuk.
  1. Alfred Bollen

   De route van (tenminste onder zijn naam gevonden) Fulco van Lievenoogen grotendeels gereden (zijn oost-variant, hij heeft ook een west-variant). Bedankt Fulco. Een paar aanpassingen gedaan, route nu in de vorm van een bril :-) :
   1. een (restant van een) kasteeltje in Beuningen, waar de route van Fulco toch al door heen ging, meegepakt (zonder een extra km).
   2. een trap eruit gelaten (ik fiets liever iets om).
   3. de fietsveer bij Tiel er uit gelaten en de PWA brug bij Echteld genomen (via een trapopgang, had ik even niet goed opgelet bij verleggen van de route). Die fietsveer gaat 3 keer per uur. Risico op wachttijd in koudere/nattere tijden trok me niet en Covidrisico's meed ik dan ook meteen.
   Een leuke route met naast kastelen, meerdere molens. Redelijk veel mooie rustiige wegen. Alleen het stuk van (kort voor) Buren tot Waardenburg, op het fietspad langs de drukke weg, was niet interessant. Er zijn wel wat opties voor rustiger wegen. Heel mooi is het deel vanaf Waardenburg over de dijken met mooie uitzichten over uiterwaarden en Waal.
   Ik denk dat vakantiepark Rivierendal (Ochten) een tussenstop was voor Fulco (klopt dat Fulco?). Ik zocht tevergeefs naar een reden waarom dat park aangedaan werd. Eerst via de volgens de route aangegeven weg, waar het verboden toegang was. Vervolgens er om heen gereden naar de voorzijde. Het had wel 1 voordeel, namelijk een paar mooie foto's van paddenstoelen.
   Van alle kastelen foto's gemaakt, behalve die in Wijchen (foto mislukt) en veel molens (niet alle, er waren er meer).Veel kastelen inclusief terreinen er om heen zijn niet toegankelijk. Kastelen hebben tegenwoordig een ander gebruiksdoel (natuurlijk) dan waarvoor ze gebouwd werden. Goed dat er geld is voor behoud van historisch erfgoed! Ik zocht op internet naar informatie over financiering van de kastelen. Daar zie ik exploitatie voor feesten, B&B, kantoorruimte, inzet van vrijwilligers. Allemaal helpt dat het behoud van de kastelen. Echter zie ik bij Waardenburg ook bemoeienis van overheid (omvang in euro's mij onbekend) en staat op de monumentenlijst. Waardenburg is slechts 2 maal per jaar open voor publiek. Erg weinig. Nog duidelijker is kasteel Ophemert. Ook op de monumentenlijst en zelfs gerestaureerd met overheidsgeld!
   Het terrein en het kasteel is verboden voor toegang. Dit kasteel en Wijenburg in Echteld kun je niet zien, omdat ze in het bos staan. Je mag niet eens een deel van het pad bewandelen, om iets van het kasteel te zien. Ik ben toch stiekem een klein stukje de oprijlaan opgelopen en een paar foto's gemaakt.
   Mijn stelling: dit historisch erfgoed moet minimaal beperkt toegankelijk zijn, zeker als er overheidsgeld in gestopt wordt.

   • 25 oktober 2020

 10. Alfred Bollen heeft een gravelrit gemaakt.

  17 oktober 2020

  William van der Staaij, Coco en 32 anderen vinden dit leuk.
  1. Alfred Bollen

   Yes, dit was weer een hele mooie gravelrit!En heel erg gevarieerd, alles zat er wel zo'n beetje in. Gravel-, zand- en boswegen. Singletracks (geen van allen heel technisch) en div. andere soorten paadjes.Natuur (veel): Maashorst, Langenboomse Bossen, Bos bij Reek, Trentse bossen, Landerij van Tosse en Herperduin. Daartussen door ook veel mooie landelijke omgevingen.Ik heb de route ook een paar keer aan moeten passen. Risico van de zwarte lijntjes is, dat je niet weet of het goed begaanbare paadjes zijn. Soms wel soms niet. Ook kwam ik een paar keer Natuurmonumenten borden tegen, waar fietsen niet altijd heel duidelijk staan in de opsomming. Als er dan een voetnoot staat "overigens verboden", dan lijkt mij dat het dan niet mag. Zie foto's.Op ontdekking: paadjes, waaronder zwarte lijntjes, en paadjes die de Komootkaart niet kent (in en bij de Trentse bossen al meerdere paadjes gezien en gereden, die Komoot niet kent). Ik paste mijn geplande route op een paar punten aan, om een paar van die paadjes op te nemen in de route. Soms lopen de paadjes volgens zwarte lijntjes niet meer door en loopt het dood op een afsluiting of verzeil je in een akker.Ondergrond: ondanks regen van algelopen tijd 99,7% droog of zo goed als droog. Veel gravel, veel zand (maar bijna nergens heel rul en dus niet moeilijk begaanbaar). Veel mooie verharde rustige weggetjes. Route is heel geschikt voor gravelbike en veldcrosser.Retourtje start-/finishpunt niet opgenomen (niet interessant voor het doel van deze rit). Totaal 125 km gereden.

   • 17 oktober 2020

 11. loading