komoot

Limburg Cycling gebruikte komoot op dit avontuur!

Beleef vandaag nog je eigen avontuur met de #1 outdoor-app.

Limburg Cycling

Zwaar geschut - Deel I

Zwaar geschut - Deel I

92,9 km
-- km/h
310 m
300 m

Tour overzicht

Startpunt
Geneuth
6,88 km
16,3 km
25,1 km
25,8 km
28,7 km
29,6 km
45,5 km
57,5 km
73,2 km
79,0 km
79,2 km
80,6 km
83,7 km
83,9 km
90,4 km
92,5 km
92,9 km
Bestemming

Kaart

loading

Tour-profiel

Klik hieronder en versleep de cursor om details voor een bepaald deel van de Tour te zien.

Snelheidsprofiel

Klik hieronder en versleep de cursor om details voor een bepaald deel van de Tour te zien.

Limburg Cycling heeft een rit gemaakt.

14 oktober 2021

Reacties

 • Limburg Cycling

  Langs militaire voertuigen en verdedigingswerken uit de tweede wereldoorlog.12 september 1944 betrad het 117th Regimental Combat Team als eerste Amerikaanse troepenmacht Nederlandse bodem. Een uur of wat later was het Zuid-Limburgse Mesch bevrijd van de Duitse bezetters. Een eindje verderop op de historische markt van Eijsden start deze grensoverschrijdende fietsuitdaging. Dit thematische route-tweeluik brengt je langs monumentale voertuigen en verdedigingswerken uit de tweede wereldoorlog.In het eerste deel van dit route-tweeluik komt het 'zwaar geschut’ niet voor rekening van de beenspieren. Dit keer geen steile kuitenbijters, maar een vlak tot licht glooiend parcours. Het is de afstand die de grootste uitdaging vormt. In 92 kilometer brengt deze grensoverschrijdende route je via de Grensmaasregio naar de Mechelse Heide. De terugweg brengt een bezoek aan Haspengouw en de regio Luik. Verspreid over de route zijn oorlogsmonumenten, tanks, kazematten, en een fort te zien. soms niet te missen, soms verscholen in de omgeving. Let dus goed op! Vanaf Eijsden gaat de koers richting het Noorden. Maastricht wordt al snel gepasseerd waarna de rechte wegen langs het Julianakanaal en de Zuid-Willemsvaart de fietsbenen langzaam op temperatuur brengen. Langs de Zuid-Willemsvaart zijn nog enkele kazematten te zien. Aangekomen in het Belgische Eijsden nabij Maasmechelen is het keerpunt van de route bereikt. De waterkant wordt verlaten en ingeruild voor bos en heide in het Belgische Nationaal Park De Hoge Kempen. Hier zijn monumentale legervoertuigen te bezichtigen in de dorpen Wiemesmeer en Mopertingen.Wanneer de M4A4 Sherman tank in Mopertingen is gepasseerd gaat de koers via de oneindig glooiende akkers van Haspengouw richting het Waalse landsgedeelte. Hier waar het land meer en meer begint te plooien werden strategische posities ingenomen ter verdediging van de Duitse Wehrmacht. Fort Eben Emael werd “onneembaar” geacht. Maar niets bleek minder waar. Binnen 36 uur wisten de Duitse troepen het fort in te nemen. Fort Eben Emael is ook het startschot voor een sportieve uitdaging. De Rue de Garage is geen hoogvlieger tussen de beklimmingen in deze regio. Maar toch. Met de nodige kilometers in de benen en de extra rolweerstand van het verweerde wegdek is het even op de tandjes bijten richting de top. In de laatste kilometers beland je na een mooie afdaling aan de oevers van de Maas. Via de Maasbrug in Lixhe brengt de route je terug op de plek waar het allemaal begon. Hier kunnen de benen omhoog… Of zit er nog wat jus in? Bezienswaardigheden in deze route:28 km, Kotem: Amfibievoertuig - Buffalo Mark IV
  Het tankmonument herinnert aan een ongeval met dit amfibievoertuig, waarbij ten minste twee inzittende soldaten omkwamen.
  32 km, Maasmechelen: Kazemat Zuid-Willemsvaart Maasmechelen
  Deze kazemat langs de Zuid-Willemsvaart vormde een deel van de Belgische verdedigingslinies aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
  53 km, Wiemesmeer: Tank - M41 Walker Bulldog
  Op 14 september 2004 werd in Zutendaal een oorlogsmonument onthuld die de bevrijding herdenkt – op dat moment zestig jaar geleden. De tank stamt uit de naoorlogse tijd en is niet in de Tweede Wereldoorlog gebruikt.
  68 km, Mopertingen: Tank - M4A4 Sherman
  Rond 1942 werd de tank in Detroit gefabriceerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou de tank gebruikt zijn door het Britse leger en nadien verkocht aan het Belgische leger.
  75 km, Vroenhoven, Riemst - Monument - World Peace Flame
  Aan De Brug van Vroenhoven werd op 29 april 2012 de eerste Wereldvredesvlam van België ontstoken. De eeuwigdurende vlam fonkelt in een 2 meter hoog glazen monument. Het is een uniek symbool van vrede op deze historische plek. Want hier aan deze brug begon voor België op 10 mei 1940 de Tweede Wereldoorlog.
  81 km, Fort Eben Emael: 81 km, Tank: M41 Walker Bulldog
  De M41 Walker Buldogg werd zowel in Korea als Vietnam gebruikt. Deze M41 staat bij het fort Eben-Emael.
  81 km, Fort
  Op 10 mei 1940 door Duitse troepen veroverd die met zweefvliegtuigen in het fort zijn geland
  81 km, Monument
  Het monument herdenkt de strijd van het 20A Artillerieregiment van de Chasseurs Ardennais bij de verdediging van het Albertkanaal op 10 en 11 mei 1940.
  Tip:
  Heb je WO2 thema-route Zwaar geschut: Deel II ook al gefietst? Voor de echte doorgewinterde grimpeurs is er een gpx beschikbaar waarin beide routes gecombineerd zijn (188 km, 1720hm).
  Tekst Grimpeur
  Info oorlogsvoertuigen & monumenten: TracesOfWar

  • 14 oktober 2021

Dit vind je misschien ook leuk

Via Coriovallum – Pelgrimstocht in Zuid-Limburg

Wandel Collectie by

 Sabina Knezevic - Farawayistan

Hoge Kempen en de Maasvallei – Het beste van Bram Tankink

Collectie by

 Bram Tankink

Grensoverschrijdend fietsen in Zuid-Limburg – de alternatieve wegen

Wielren Collectie by

 Limburg Cycling

Langeafstandswandeling tussen boomgaarden en bossen – Le tour du Pays de Herve

Wandel Collectie by

 Perrine

VIVObarefoot wandelingen in Nederlands en Belgisch-Limburg

Wandel Collectie by

 VIVObarefoot

's-Hertogenbosch naar Maastricht (en verder) – Pelgrimspad deel 2

Wandel Collectie by

 Pauline van der Waal

Buiten de gebaande paden – Mountainbiken in België

Mountainbike Collectie by

 Jesko

Wandelen in Limburg – Het groene hart van Vlaanderen

Wandel Collectie by

 VISITFLANDERS

Fietsen in Vlaanderen – Icoonfietsroutes door de natuur

Toerfiets Collectie by

 VISITFLANDERS

Fietsen in Vlaanderen – Icoonfietsroutes door de natuur

Toerfiets Collectie by

 VISITFLANDERS

Fietsen in Vlaanderen – Icoonfietsroutes door de natuur

Toerfiets Collectie by

 VISITFLANDERS

De beste trailruns in Nederland om hoogtemeters te maken

Hardloop Collectie by

 Pauline van der Waal

Limburg Cycling

Zwaar geschut - Deel I

Wat we bieden

Inspiratie
GebruiksvoorwaardenPrivacybeleidCommunityrichtlijnenBeloning voor het vinden van security vulnerabilities Bedrijfsinformatie