Limburg Cycling gebruikte komoot op dit avontuur!

Beleef vandaag nog je eigen avontuur met de #1 outdoor-app.

Limburg Cycling

Hel van Houtepen - De Ultieme klimtocht vanuit Zuid-Limburg

Hel van Houtepen - De Ultieme klimtocht vanuit Zuid-Limburg

236 km
-- km/h
5.290 m
5.290 m

Tour overzicht

Startpunt
122 km
154 km
210 km
236 km
Bestemming

Kaart

loading

Tour-profiel

Klik hieronder en versleep de cursor om details voor een bepaald deel van de Tour te zien.

Snelheidsprofiel

Klik hieronder en versleep de cursor om details voor een bepaald deel van de Tour te zien.

Limburg Cycling heeft een rit gemaakt.

9 juli 2021

Reacties

 • Limburg Cycling

  De tocht is in 2008 vernoemd naar Rob Houtepen. Toen hij in Maastricht woonde heeft hij vele jaren het destijds onbekende gebied ten noorden van de Côte de la Redoute verkend en dit als eerste in kaart gebracht. Dit heeft geleid tot deze ultieme klimtocht. Met 55 hellingen, waarvan 25 zwaarder dan de Keutenberg en de Eyserbosweg, 60 klimkilometers met om en bij de 5500 hoogtemeters…en dat alles over een bij tijd en wijle matig (understatement…) wegdek. De originele route heeft start en finish in Maastricht. Maar deze versie van de Hel van Houtepen gaat rechtstreeks vanuit St. Geertruid naar het parcours via Visé, waarna rustig klimmen begint, en de originele route wordt opgepikt bij Argenteau.De route kenmerkt zich door de vele klimmen van buitencategorie waarin ritme vinden een onmogelijke opgave is. De Hel van Houtepen staat garant voor één grote intervalrit. Denk niet dat er veel ontspanning en tempo in de afdalingen zit: grote gaten duiken – steeds onverwachts – op, goed opletten dus! Rue Tesny, Haute Folie, Cote de la Haie des Loups, Cote du Bois de Beyne, Voie des Chars, namen van beklimmingen die velen ongetwijfeld nu niet veel zullen zeggen, maar die je achteraf niet snel zal vergeten, hun moeilijkheidsgraad is ongeveer een factor 2 hoger dan de Eyserbosweg. De route in de omgeving van Luik loopt niet over van natuurlijke schoonheid, doch de lelijkheid van het onopgesmukte Wallonische landschap heeft in zijn eigenheid toch echt wel iets. Tijd om te genieten heb je daar echter toch nauwelijks, want je moet vol aan de bak. Na ongeveer 60 km speelt de route gedurende zo’n 100 km aan weerszijden van de rivier ‘La Vesdre’ af. Het gebied rondom Olne is wonderschoon en een paradijs voor de wielertoerist. Het oostelijke deel, een uitloper van de Ardennen, is sowieso mooier daar je uit de agglomeratie van Luik bent. Op de terugweg wordt de oorspronkelijke route wederom rond Argenteau verlaten en volgt er een mooi slot via de Voerstreek en tenslotte stukje Zuid-Limburg.TIPS (belangrijk)!- Onderschat de lastigheid van het navigeren in dit gebied niet.
  - Zet “herberekening” uit: het gaat anders gegarandeerd fout, de kruisingen volgen elkaar snel op, kijk naar je kaartje op display.
  - Kijk bij twijfel naar hoeveel kilometers er nog te gaan zijn: zo voorkom je dat je per ongeluk de terugweg oppikt.
  - Zeer belangrijk, verdiep je goed in de route, ga zeker op verkenning vooraf vanwege de vele lussen in het parcours en zorg voor een gedegen training en voorbereiding.
  - Door de lage gemiddelde snelheid, ca. 20 km/u voor goed getrainde recreant (mede door de trage afdalingen op het matige asfalt), en de lengte van de tocht, is deze vooral geschikt om te ondernemen rond de langste dag van het jaar, maar anders natuurlijk ook uitermate geschikt om in een weekend te fietsen en over twee dagen te verdelen.
  - Een tactische plaats om een bevoorrading te regelen is na ca. 75 km en 150 km in Trooz.
  Na afloop leuk vertoeven op terras van De Koekenpan, een klein traditioneel cafeetje/restaurant in Sint Geertruid, wielerminnend met vriendelijke bediening.
  Tekst en foto’s: Jan-Peter PloemenKijk voor meer informatie over de hellingen op limburgcycling.com/routes

  • 14 juli 2021

Dit vind je misschien ook leuk

Limburg Cycling

Hel van Houtepen - De Ultieme klimtocht vanuit Zuid-Limburg