komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie

Fietsavonturen om van te dromen

Uitgelicht

Fietsavonturen om van te dromen

Foto: la2rad

Het mooie aan dagdromen is dat je dat het hele jaar door kunt doen – veel langer dan de relatief korte periode van het jaar dat je comfortabel een hele dag op het zadel kunt zitten (in Noord-Europa dan). De rest van het jaar zitten we te peinzen en te plannen, te dromen over fietstochten door de Alpen, ritten langs de oevers van een diepblauwe rivier, en over dagen in de velden en in de bossen met niks anders dan onze fiets, fietstassen en een tent.

Als het slechte weer fietsen onmogelijk maakt, kunnen we altijd nog terugdenken aan zonnige dagen en kampeertrips waar het geluid van de regen op het tentdoek de nachten net wat gezelliger maakte. We kunnen ons verheugen op ritten die onvergetelijk gaan zijn. En als de zon eindelijk door de wolken breekt, kunnen we er weer op uit gaan om deze dromen werkelijkheid te maken.

We dromen over fietsen door de Alpen, tochten langs de oevers van een diepblauwe rivier, en over dagen die we doorbrengen tussen de velden en in de bossen met niks anders dan onze fiets, fietstassen en een tent.

Fietsavonturen om van te dromen

Kies uit onze kant-en-klare Collecties boordevol handige informatie en zorgvuldig uitgekozen Tours, gemaakt door outdoorliefhebbers zoals jij.

Bikepacking Quebec — from Montreal to Quebec City

Toerfiets Collectie van komoot

7 dagen bikepacking in Sri Lanka

Toerfiets Collectie van komoot

Dwars door de Alpen – Bikepacken tussen München en Venetië

Toerfiets Collectie van Holger S.

Adventure and nature — a bikepacking weekend in Wales

Mountainbike Collectie van Martin Donat

Kyrgyzstan — bikepacking in the wild east

Mountainbike Collectie van komoot

Mountain biking in the deep wilderness of Georgia

Mountainbike Collectie van komoot

On the Via Claudia Augusta across the Alps

Toerfiets Collectie van Via-Claudia-Augusta

Waar te beginnen?

Als het makkelijk zou zijn, zou iedereen het wel doen. Laat je dus niet ontmoedigen als je niet meteen weet waar je moet beginnen, dit betekent niet dat het niks voor jou is. Niemand wordt immers als avonturier geboren. Doe je onderzoek grondig en naarmate je meer ervaring krijgt, bouw je in de loop van de tijd ook je eigen kennis op.

En luister naar je eigen stem. Wat zie je als je je ogen sluit? Wat wil je bereiken? Probeer het onder woorden te brengen. Schrijf het op. En begin dan onderzoek te doen. Internet, boeken, vrienden. Als je een doel hebt gevonden is het balletje aan het rollen en zal elke stap van het planproces verder automatisch gaan. Zolang je je maar niet laat afleiden en het écht wilt.

Hoe pak je al je spullen?

Fietstassen of rugzak?

Als je van plan bent om met een rugzak te fietsen, probeer hem dan vooraf al een keer uit op een lange rit. Zelfs de lichtste rugzak kan na een tijdje pijn en stijve spieren veroorzaken. Fietstassen zijn niet goedkoop, maar ze gaan jaren mee.

Klassieke fietstassen of frametassen?

Dit hangt er vooral van af of je een drager op je fiets wilt of kunt monteren en de hoeveelheid spullen die je mee wilt nemen. Het voordeel van frametassen is dat je er geen schroeven of andere accessoires voor nodig hebt – je kunt ze gewoon aan je frame koppelen. Ze hebben echter aanzienlijk minder volume dan klassieke fietstassen die je aan een drager bevestigt.

Voor- of achterdrager?

Dit hangt van je persoonlijke voorkeur af. Van oudsher worden ze bevestigd aan de achterkant van je fiets, maar dit maakt je fiets wat logger. Met een voordrager is je fiets flexibeler, maar het kost wel enige tijd om te wennen aan het stuurgedrag. Natuurlijk kun je ook een voor- én achterdrager gebruiken om meer bagage mee te kunnen nemen, maar onthoud dat je elke gram zult voelen op lange afstanden. Neem van ons aan: meestal zul je minder kleren nodig hebben dan je denkt tijdens het inpakken als je je nog midden in de beschaving bevindt. ;)

Waar overnachten?

Conventionele accommodatie

Fietsvriendelijke accommodatie in Duitsland: www.cycling-friendly.com

Voordelen

Minder bagage nodig, douches en toiletten, vanuit huis te plannen

Nadelen

Kost geld, minder flexibiliteit, minder wildernis

Fietscommunity

Fietsers die fietsers onderdak geven: www.dachgeber.de en www.warmshowers.org

Voordelen

Maak nieuwe vrienden, minder bagage nodig, douches en toiletten, vanuit huis te plannen

Nadelen

Minder flexibiliteit, je moet van sociaal contact houden

Camping

Voordelen

#Campvibes, maar wel douches en toiletten, vanuit huis te plannen

Nadelen

Kost geld, minder flexibiliteit, vaak twijfelachtige esthetiek, je bent niet alleen

Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

Ontdek meer van de wereld