Shop
Inspiratie

Via ferrata’s

Uitgelicht

Via ferrata’s

Foto: Tobias
Via ferrata's (of klettersteigen) houden ergens het midden tussen wandelen en rotsklimmen. Omdat ze technischer en meer blootgesteld aan hoogtes zijn dan wandelpaden, dwingen ze je om het adembenemende landschap te negeren en in plaats daarvan te focussen op het pad voor je. Daarvan zie je elke steen, elke stap en elke landing van je voet. Wanneer heb je voor het laatst een pad tot in de kleinste details bestudeerd? Hier is het pure noodzaak om vooruit te komen. Gelukkig heb je altijd nog de stalen kabel naast je voor het geval dat. En in tegenstelling tot bij rotsklimmen heb je hier wel genoeg handvatten en ruimte om te staan. Op deze pagina hebben we de belangrijkste basisprincipes op een rij gezet. Wanneer je voor het eerst een via ferrata gaat doen raden we je aan met iemand die ervaring heeft te gaan, zo ben je er extra zeker van dat je weer veilig terugkomt.
Wanneer heb je voor het laatst een pad tot in de kleinste details bestudeerd? Hier is het pure noodzaak om vooruit te komen.

Via ferrata's voor jou

Kies uit onze kant-en-klare Collecties boordevol handige informatie en zorgvuldig uitgekozen Tours, gemaakt door outdoorliefhebbers zoals jij.

Klettersteige in Österreich

Wandel Collectie by

 komoot

Amazing views all around — via ferrata & hiking trails around Tyrol’s Lake Aachen

Wandel Collectie by

 Achensee

Super-Ferratas — from dawn till sunset

Wandel Collectie by

 komoot

Moeilijkheidsgraden

Alle via ferrata's hebben een moeilijkheidsgraad van A (niet moeilijk) tot E (extreem moeilijk). Deze gelden echter alleen onder normale omstandigheden (droog, goed weer). Daarnaast kunnen afzonderlijke segmenten uiteenlopende moeilijkheidsgraden hebben. Zorg er daarom voor dat je goed onderzoek doet voordat je gaat, zodat je niet in een penibele situatie terechtkomt. Als je je eigen vaardigheden niet goed kunt inschatten, vraag dan iemand mee die ervaring heeft. Aarzel niet om de makkelijkere route te kiezen. Het is het nooit waard om je veiligheid in gevaar te brengen.

Als je eigen vaardigheden niet goed kunt inschatten, vraag dan iemand mee die ervaring heeft en aarzel niet om de makkelijkere route te kiezen. Het is nooit een goed idee om jezelf en anderen iets te willen bewijzen.

Uitrusting

Neem deze dingen mee, ongeacht de moeilijkheidsgraad van de via ferrata.

 • Een voorliefde voor hoogte
 • Tredzekerheid
 • Klimgordel
 • Via Ferrata-set (te huur in veel bergsportwinkels of Alpenclubs)
 • Dunne handschoenen (bijv. tuinhandschoenen)
 • Schoenen met goede grip (bijv. approach schoenen of lichte wandelschoenen)
 • Helm
 • Drinkfles
 • Energiereep voor een snelle dosis suiker

Veiligheid in de bergen

Weer

Het checken van het weerbericht is - net als stevig ontbijten - een belangrijk onderdeel van je ochtendroutine in de bergen. Het is mogelijk om op dezelfde dag te maken te krijgen met extreme hitte, sneeuw én onweer. Bekijk daarom tijdens het inpakken het weerbericht nog eens en neem uitrusting mee voor alle condities. Tijdens je trip zullen huttenwaarden de betrouwbaarste bron van informatie zijn, net als de website van de alpenverening. Als je twijfelt kan het ook handig zijn om andere wandelaars te vragen.

Gevaren

Ruig terrein, smalle en steile paden, vallende rotsen - dit zijn allemaal risico's die horen bij wandelen in de Alpen. Een goede voorbereiding, geschikte uitrusting en een realistisch beeld van je eigen vaardigheden zijn allemaal belangrijk voor je veiligheid in de bergen. Als je nog geen ervaring hebt in het hooggebergte kun je beter iemand meenemen die dat wel heeft.

Respect

Behandel andere mensen en de natuur altijd met respect - of je nou op een populair wandelpad bent of buiten de gebaande paden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van andere mensen om je heen - er kunnen zich altijd paden bevinden onder steile hellingen, trap dus geen rotsen naar beneden. Een plek laat je altijd achter zoals je hem aantrof en je kijkt om naar de mensen in je gezelschap, mensen die je ontmoet en de omgeving.

Noodnummers

Zoek het nummer van de lokale bergreddingsdienst op en neem het met je mee. Houd altijd wat batterij over op je telefoon en blijf bewust van waar je bent, zodat je in geval van nood duidelijk kunt communiceren waar je je bevindt.

 • Bergreddingsdienst Duitsland: 112
 • Bergreddingsdienst Oostenrijk: 140
 • Bergreddingsdienst Italië: 118

Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

Ontdek meer van de wereld

Inspiratie

Via ferrata’s