komoot
 • Inspiratie
 • Routeplanner
 • Features
Inspiratie

De hoogte in

Uitgelicht

De hoogte in

Foto: Gabriel Garcia Marengo

Wandelen in het hooggebergte valt met bijna niks te vergelijken: het licht valt er anders en de lucht is er ijler. Het is niet ongebruikelijk om op een overgebleven sneeuwveld te stuiten, terwijl je ergens tussen de bomen een marmot hoort fluiten — en om je ondertussen af te vragen hoe lang jullie hier allebei al zijn. En terwijl zoekt naar gentiaan en alpenviooltjes, de prachtige bloemen die op deze hoogten groeien, vergeet je de tijd en het alledaagse leven in het dal beneden.

Gelukkig is het tegenwoordig een stuk makkelijker om deze hoogte te bereiken dan vroeger. Je kunt ervoor kiezen om de kabelbaan naar de top te nemen en weer naar beneden te wandelen. Of je doet de heen- en terugweg op dezelfde manier. Maar hoe je het ook doet, het belangrijkste is dat je ervan geniet en dat je je aan één simpele regel houdt: bekijk het weerbericht voordat je zo hoog de bergen in gaat. En bereid je op alles voor — zelfs als het weer goed lijkt vanaf je startpunt. Op grotere hoogte is het over het algemeen een paar graden kouder en bovendien kan het weer snel omslaan.

We hebben al een paar avonturen voorbereid om je een fantastische ervaring te bezorgen in het hooggebergte. Je hoeft alleen nog maar te kiezen: de geselecteerde Collectie geeft je alle informatie die je nodig hebt, zoals de route, hoe je bij het startpunt kunt komen en nog vele andere handige tips.

Om je een fantastische ervaring te bezorgen in het hooggebergte, hebben we al een paar avonturen voorbereid.

Jouw avontuur op grote hoogte

Kies uit onze kant-en-klare Collecties boordevol handige informatie en zorgvuldig uitgekozen Tours, gemaakt door outdoorliefhebbers zoals jij.

4 romantic huts high above the Ötztal

Wandel Collectie van komoot

Climb the most beautiful peaks around the Hohe Salve

Wandel Collectie van Ferienregion Hohe Salve

Hiking through the Sea of Stone

Wandel Collectie van komoot

Bliss in the Alps of Ischgl

Wandel Collectie van Paznaun - Ischgl

Peaks and gorges in the Hohe Tauern

Wandel Collectie van Hohe Tauern - die Nationalpark-Region

High-altitude hikes around Chiemgau

Wandel Collectie van komoot

Ridge walking on the Carnic High Trail

Wandel Collectie van komoot

Alta Via No. 5 — Tizians High Route

Wandel Collectie van komoot

Around Ortler on high alpine trails in 7 stages

Mountainbike Collectie van komoot

5 days and 5 huts — high up in Germany’s Allgäu Alps

Wandel Collectie van Anette

Het juiste seizoen

De beste tijd van het jaar om in de bergen rond te zwerven hangt van de locatie af. Het is daarnaast geen slecht idee om je trip te plannen rondom de openingstijden van de berghutten, aangezien dat (afhankelijk van de hoogte) vaak maar een paar maanden per jaar is. Het is natuurlijk altijd een beetje koeler aan het begin en eind van het seizoen, wat voor sommigen een reden kan zijn om niet te gaan, en voor anderen om juist dan te gaan, aangezien het minder druk is. Het hangt er dus vanaf hoe belangrijk je afzondering of warme temperaturen vindt. Voor informatie over de beste tijd om te gaan, kun je het beste je accommodatie raadplegen.

Veiligheid in de bergen

Weer

Het checken van het weerbericht is - net als stevig ontbijten - een belangrijk onderdeel van je ochtendroutine in de bergen. Het is mogelijk om op dezelfde dag te maken te krijgen met extreme hitte, sneeuw én onweer. Bekijk daarom tijdens het inpakken het weerbericht nog eens en neem uitrusting mee voor alle condities. Tijdens je trip zullen huttenwaarden de betrouwbaarste bron van informatie zijn, net als de website van de alpenverening. Als je twijfelt kan het ook handig zijn om andere wandelaars te vragen.

Gevaren

Ruig terrein, smalle en steile paden, vallende rotsen - dit zijn allemaal risico's die horen bij wandelen in de Alpen. Een goede voorbereiding, geschikte uitrusting en een realistisch beeld van je eigen vaardigheden zijn allemaal belangrijk voor je veiligheid in de bergen. Als je nog geen ervaring hebt in het hooggebergte kun je beter iemand meenemen die dat wel heeft.

Respect

Behandel andere mensen en de natuur altijd met respect - of je nou op een populair wandelpad bent of buiten de gebaande paden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van andere mensen om je heen - er kunnen zich altijd paden bevinden onder steile hellingen, trap dus geen rotsen naar beneden. Een plek laat je altijd achter zoals je hem aantrof en je kijkt om naar de mensen in je gezelschap, mensen die je ontmoet en de omgeving.

Noodnummers

Zoek het nummer van de lokale bergreddingsdienst op en neem het met je mee. Houd altijd wat batterij over op je telefoon en blijf bewust van waar je bent, zodat je in geval van nood duidelijk kunt communiceren waar je je bevindt.

 • Bergreddingsdienst Duitsland: 112
 • Bergreddingsdienst Oostenrijk: 140
 • Bergreddingsdienst Italië: 118

Wat neem je mee?

 • Een regenjack of warme jas voor tijdens je pauzes
 • Zonnebrandcrème/hoofddeksel om je tegen de zon te beschermen
 • Eén liter water
 • Een lunchpakket of tenminste één mueslireep voor noodgevallen
 • Een mes
 • Je telefoon (met je route van tevoren gedownload op komoot)
 • Blarenpleisters (voor het geval dat)
 • Een EHBO-set met pleisters, tekentang en reismedicatie

Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

Ontdek meer van de wereld