komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Onderwerpen

Hikes voor een lang weekend

Inspiratie
Onderwerpen

Hikes voor een lang weekend

Uitgelicht

Hikes voor een lang weekend

Foto: Holly Mandarich

Het hoeft niet altijd een groot avontuur te zijn – soms zijn een paar dagen al genoeg. En het maakt niet uit of je ver reist of het wat dichter bij huis zoekt: het is altijd verfrissend om uit je dagelijkse ritme te komen en van zonsopgang tot zonsondergang iets anders te doen dan normaal – ook al houdt dat alleen maar in dat je de hele dag door je ene voet voor de andere zet en aan de volgende pauze denkt. Een lang weekend in het voorjaar komt vaak als een verrassing: plotseling staan er vier dagen vrijheid voor de deur. En als je niet precies weet wat je aanmoet met deze vrije dagen, hebben we hier wat ideeën voor je, inclusief alle tips en informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden op je trip. De enige uitdaging hierbij is beslissen welke van onze vierdaagse avonturen je moet kiezen. Veel plezier!

Het hoeft niet altijd een groot avontuur te zijn — soms zijn een paar dagen al genoeg.

Hikes voor een lang weekend

Kies uit onze kant-en-klare Collecties boordevol handige informatie en zorgvuldig uitgekozen Tours, gemaakt door outdoorliefhebbers zoals jij.

Brandenburg Wilderness — 4 days in the Schlaubetal valley

Wandel Collectie van komoot

Mecklenburg Lake District – hiking in the Land of a Thousand Lakes

Wandel Collectie van Vanessa Kopp

4 romantic huts high above the Ötztal

Wandel Collectie van komoot

NATOUR-GUIDE — experience living rivers

Wandel Collectie van KYOCERA Document Solutions

Dunes, beach and baltic sea – a long weekend on Fischland-Darß

Wandel Collectie van Zoe von Rambling Rocks

Rambles and hikes in Bergisches Land

Wandel Collectie van Anette

Hike through seemingly unending forest – Palatinate Forest Trail

Wandel Collectie van Michi1001

On the Upper Lusatian mountain trail over extinct volcanoes

Wandel Collectie van Marketing-Gesellschaft Oberlausitz

Malerweg — following the trails of the artists in Saxon Switzerland

Wandel Collectie van Nationalpark Sächsische Schweiz

Three Lakes Tour – hut hikes in Munich's Hausberge Mountains

Wandel Collectie van Tobias Büttel

Cliff hikes in Germany’s Harz Mountains

Wandel Collectie van Renée

High-altitude hikes around Chiemgau

Wandel Collectie van Tobias Büttel

Over the ridges of the Rothaar Mountains

Wandel Collectie van komoot

The treasures of Lower Lusatia

Wandel Collectie van komoot

Where Goethe tied his hiking boots

Wandel Collectie van komoot

Wandelen in de lente

Wanneer de zon na de lange winterpauze weer begint te schijnen, kan de natuur eindelijk ademhalen. En een mooie wandeling is de beste manier om dat lentegevoel in elke cel van je lichaam te verspreiden. Alleen, met de zon op je hoofd vergeet je snel dat de lentebries niet altijd even warm is. Om te voorkomen dat je het koud krijgt en snel terug wilt naar de warmte van je huis, zijn hier een paar tips voor wandelen in de overgangsperiode:

  • Doe meerdere dunne laagjes aan die je onder het wandelen makkelijk uit kunt trekken zodat je het nooit te warm of te koud krijgt.
  • Vooral bij langere uitstapjes is een winddichte jas essentieel om je bovenlichaam warm te houden. Neem handschoenen en een hoofdband of muts mee, zelfs als je niet zeker weet of je ze nodig hebt. Beter te veel meenemen dan bevriezen. Een sjaal of buff kan ook geen kwaad.
  • Het kan 's ochtends en 's avonds nog steeds aanzienlijk afkoelen. Vooral als je stilstaat is het belangrijk om direct een extra laag aan te trekken tegen kou en wind. Zodra je het koud hebt, is het al te laat en zal het nog even duren voordat je weer bent opgewarmd.
  • Je huid heeft al een hele tijd geen zon gezien: vergeet niet om wat zonnebrandcrème op te doen.

Lees dit artikel voor meer tips over materiaal voor wandelen en alpinisme.

Tips voor je voeten

1

Loop je wandelschoenen in

Je moeder en de verkopers hadden gelijk – zorg ervoor dat je comfortabel enkele uren in je wandelschoenen kunt lopen voordat je op pad gaat.

2

Verschillende sokken

Je voeten veranderen naarmate je meer kilometers wandelt. Als je blaren of drukzweren krijgt kunnen dikkere, dunnere of gewoon andere sokken het verschil maken.

3

Blarenpleisters

Neem ze mee. Doe het nou maar gewoon. Plak er meteen één als je een pijnlijke plek voelt opkomen. Wacht niet tot de huid er af komt.

4

Neem pauzes

Doe je sokken en schoenen uit en dompel je voeten onder in koud water. Het zal voelen alsof je het paradijs binnenstapt.

5

Knip die teennagels

Je nagels kort houden voorkomt drukzweren en andere pijntjes, maar overdrijf het ook weer niet – een ongewone nagellengte kan ook ontstekingen veroorzaken.

6

Controleer je veters

Controleer zo nu en dan of je schoenveters niet slijten. Voordat ze rafelen (en je met losse veters verder moet), kun je eenvoudig de knoop verplaatsen zodat de veters niet op één plek doorslijten.

Veiligheid in de bergen

Weer

Het checken van het weerbericht is - net als stevig ontbijten - een belangrijk onderdeel van je ochtendroutine in de bergen. Het is mogelijk om op dezelfde dag te maken te krijgen met extreme hitte, sneeuw én onweer. Bekijk daarom tijdens het inpakken het weerbericht nog eens en neem uitrusting mee voor alle condities. Tijdens je trip zullen huttenwaarden de betrouwbaarste bron van informatie zijn, net als de website van de alpenverening. Als je twijfelt kan het ook handig zijn om andere wandelaars te vragen.

Gevaren

Ruig terrein, smalle en steile paden, vallende rotsen - dit zijn allemaal risico's die horen bij wandelen in de Alpen. Een goede voorbereiding, geschikte uitrusting en een realistisch beeld van je eigen vaardigheden zijn allemaal belangrijk voor je veiligheid in de bergen. Als je nog geen ervaring hebt in het hooggebergte kun je beter iemand meenemen die dat wel heeft.

Respect

Behandel andere mensen en de natuur altijd met respect - of je nou op een populair wandelpad bent of buiten de gebaande paden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van andere mensen om je heen - er kunnen zich altijd paden bevinden onder steile hellingen, trap dus geen rotsen naar beneden. Een plek laat je altijd achter zoals je hem aantrof en je kijkt om naar de mensen in je gezelschap, mensen die je ontmoet en de omgeving.

Noodnummers

Zoek het nummer van de lokale bergreddingsdienst op en neem het met je mee. Houd altijd wat batterij over op je telefoon en blijf bewust van waar je bent, zodat je in geval van nood duidelijk kunt communiceren waar je je bevindt.

  • Bergreddingsdienst Duitsland: 112
  • Bergreddingsdienst Oostenrijk: 140
  • Bergreddingsdienst Italië: 118

Paklijst

  • Wandelkleding voor alle weersomstandigheden (codewoord: laagjes)
  • Hoofddeksel (pet, hoed) als bescherming tegen de zon
  • Lakenzak/slaapzak (afhankelijk van accommodatie en temperatuur - bekijk het weerbericht voor vertrek)
  • Blarenpleisters (we kunnen dit niet genoeg benadrukken)
  • Mes
  • EHBO-set met pleisters, tekentang en medicijnen voor hoofdpijn, misselijkheid, en diarree
  • Mueslireep voor noodgevallen (kleine snacks voor snelle energie)
  • Waterflessen voor veel water
  • Waterzuivering (chloor- of zilvernitraat)

Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

Ontdek meer van de wereld