komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Onderwerpen

Panoramische MTB-trails

Inspiratie
Onderwerpen

Panoramische MTB-trails

Uitgelicht

Panoramische MTB-trails

Trails, trails, trails. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Flowy, vol boomwortels of rotsachtig, meer hebben we niet nodig — vooral als ze precies uitdagend genoeg zijn. Onder het rijden is onze blik altijd naar beneden gericht en scannen we het pad voor ons. En als we de perfecte lijn gevonden hebben, breekt er een endorfine-feestje uit in onze lichamen.

Het mooie uitzicht is de finishing touch voor deze prachtige ervaring op de trails. Op de top waar het pad begint, of juist vanaf het pad als je even pauzeert om op adem te komen, zal je blik afdwalen en kan je je hoofd leegmaken en beseffen hoe gaaf dit eigenlijk is. Maar het is niet makkelijk om routes te vinden die mooie trails én uitzichten combineren, dat weten we maar al te goed. Daarom hebben wij voor jouw grondig onderzoek gedaan en deze Collecties met een dikke portie MTB-plezier zijn het resultaat.

Het mooie uitzicht zet de puntjes op de i bij deze prachtige MTB-ervaring op de trails.

Panoramische trails

Kies uit onze kant-en-klare Collecties boordevol handige informatie en zorgvuldig uitgekozen Tours, gemaakt door outdoorliefhebbers zoals jij.

Spätzle Cross — 7 days on the Swabian Alb

Mountainbike Collectie van komoot

7 hut overnighters for a weekend in the Alps

Mountainbike Collectie van komoot

The best trails around Lake Garda

Mountainbike Collectie van komoot

Shredding trails on the island of Mallorca

Mountainbike Collectie van komoot

On the Trans National Park route through the Kalkalpen

Mountainbike Collectie van Ben

The Stoneman Trail in the Ore Mountains

Mountainbike Collectie van Martin Donat

3 days of bike crossing in the Black Forest

Mountainbike Collectie van komoot

The Swabian Jura — castles, caves and trails

Mountainbike Collectie van komoot

Biking on spoil tips in the Ruhr Region

Mountainbike Collectie van komoot

Waar moet ik beginnen?

De weg naar boven

Voor de beklimming heb je goede benen en uithoudingsvermogen nodig. Maar wees eerlijk, de beklimming is toch niet de reden voor je komst? Je gaat de bergen in om jezelf uit te dagen en om de stem in je hoofd die zegt dat je om moet keren, te overwinnen. En zodra je de top bereikt ligt de pijn, het zweet en het gevloek allemaal achter je – nu draait het alleen nog maar om de afdaling. Daarom raden we je aan om slim met je krachten om te springen op de klim naar boven: afdalen met vermoeide en slappe benen is een stuk moeilijker. Begin je klim daarom comfortabel in een lage versnelling en ga met een consistente snelheid omhoog. Sta jezelf pauzes toe wanneer het te zwaar wordt, maar te vaak stoppen kan slecht zijn voor de motivatie, aangezien het de weg omhoog eindeloos doet lijken. En vergeet niet om voldoende te drinken en te genieten van het uitzicht. Wees je — net als op de afdaling — bewust van je omgeving, maar nu in je eigen tempo.

De weg naar beneden

Ten eerste: loop niet te hard van stapel. Begin op gravelpaden voordat je je waagt aan moeilijkere trails en bouw geleidelijk op met steilere, rotsachtige singletracks naarmate je zelfvertrouwen groeit. Doe het stap-voor-stap, ook als het gaat om techniek. Je hebt een redelijk niveau nodig om soepeltjes door een switchback te komen, of om over rotsen te springen - en zelfs de juiste remtechniek toepassen vergt enige oefening. Begin daarom met makkelijkere trails en bouw rustig op, het belangrijkste is dat je er lol in hebt!

fgmsp

Tips om buiten mooie foto's te maken

Hier vind je een paar eenvoudige tips om de foto's van je trips net zo mooi te maken als je herinneringen.

De camera

Het eerste wat je nodig hebt voor een mooie foto is een goede camera. Dit hoeft niet per sé de nieuwste spiegelreflex met groothoeklens te zijn. Met een simpele zoomlens met een bereik tussen de 24 en 70 mm kom je al een heel eind. Je zou zelfs je telefoon kunnen gebruiken als je je foto's niet op groot formaat wilt printen of achteraf professioneel wilt nabewerken. Als je maar onthoudt dat de kwaliteit van je camera een grote invloed heeft op je foto's en bedenk of je huidige voldoet.

Neem je tijd

Goede foto's maken is niet makkelijk. En je kunt beter minder foto's maken die echt goed zijn (en dus ook minder vaak hoeven afstappen), dan heel veel die je later toch weer verwijdert. Experimenteer dus een beetje om het juiste shot te vinden en denk na of de foto echt de moeite waard is om later weer te bekijken.

Compositie

De meeste goede foto's voldoen aan de 'regel van derden', een simpele vuistregel waarmee je foto's vanuit esthetisch oogpunt aangenamer kunt maken. Om deze regel te volgen hoef je alleen maar het belangrijkste object in de foto (bijvoorbeeld een persoon, boom of gebouw) te plaatsen op het punt waar de 'derde' lijnen elkaar kruisen (zie afbeelding).

Licht

De belangrijkste voorwaarde voor het maken van foto's van hoge kwaliteit is licht. Kijk daarom goed of het onderwerp van je foto zich niet in de schaduw bevindt, maar juist verlicht wordt door de zon. Het tijdstip speelt ook een belangrijke rol: de zon moet niet te hoog staan, het licht is ideaal als je eigen schaduw langer dan je lengte is. De mooiste foto's neem je vlak voor of na zonsopgang of -ondergang.

Natuurlijke dynamiek

Foto's waar jij of andere mensen op staan geven je de beste herinnering aan je avontuur. Maar alleen als ze natuurlijk lijken en niet te gemaakt. Laat de personen in je foto dus niet te veel poseren, maar juist de dingen doen die ze normaal ook doen, zoals hiken, rijden, of met elkaar praten.

Check dit artikel met tips voor het maken van betere landschapsfoto's.

Veiligheid in de bergen

Weer

Het checken van het weerbericht is - net als stevig ontbijten - een belangrijk onderdeel van je ochtendroutine in de bergen. Het is mogelijk om op dezelfde dag te maken te krijgen met extreme hitte, sneeuw én onweer. Bekijk daarom tijdens het inpakken het weerbericht nog eens en neem uitrusting mee voor alle condities. Tijdens je trip zullen huttenwaarden de betrouwbaarste bron van informatie zijn, net als de website van de alpenverening. Als je twijfelt kan het ook handig zijn om andere wandelaars te vragen.

Gevaren

Ruig terrein, smalle en steile paden, vallende rotsen - dit zijn allemaal risico's die horen bij wandelen in de Alpen. Een goede voorbereiding, geschikte uitrusting en een realistisch beeld van je eigen vaardigheden zijn allemaal belangrijk voor je veiligheid in de bergen. Als je nog geen ervaring hebt in het hooggebergte kun je beter iemand meenemen die dat wel heeft.

Respect

Behandel andere mensen en de natuur altijd met respect - of je nou op een populair wandelpad bent of buiten de gebaande paden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van andere mensen om je heen - er kunnen zich altijd paden bevinden onder steile hellingen, trap dus geen rotsen naar beneden. Een plek laat je altijd achter zoals je hem aantrof en je kijkt om naar de mensen in je gezelschap, mensen die je ontmoet en de omgeving.

Noodnummers

Zoek het nummer van de lokale bergreddingsdienst op en neem het met je mee. Houd altijd wat batterij over op je telefoon en blijf bewust van waar je bent, zodat je in geval van nood duidelijk kunt communiceren waar je je bevindt.

  • Bergreddingsdienst Duitsland: 112
  • Bergreddingsdienst Oostenrijk: 140
  • Bergreddingsdienst Italië: 118

Paklijst

Tijdens de rit

Helm, fietsbroek, shirt, sokken, wielrenschoenen, buff, regenjas

Voor 's avonds

Comfortabele broek, T-shirt, onderbroek, fleece of donsjasje, sandalen/slippers

Kamperen

Slaapzak, slaapmatje, brander, pan, zakmes, spork, beker, vuilniszak

Vaak onderschat

Muggenspray, zonnebrandcrème, EHBO-set, reserve-aansteker voor je brander, waslijn, reserveband, gereedschap, wc-papier (begraaf het of neem het mee!), powerbank, donorcodicil (grapje)

Vaak overschat

Tent, kant-en-klaar expeditie voedsel, deodorant, afwasmiddel, meer dan één set schone kleding

Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

Ontdek meer van de wereld