komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Onderwerpen

Lentezon voor jou en je fiets

Inspiratie
Onderwerpen

Lentezon voor jou en je fiets

Uitgelicht

Lentezon voor jou en je fiets

Foto: Stephanie

Je kunt het bijna niet geloven, dus je knippert nog eens met je ogen. Is dat echt de zon die door de wolken breekt? Het licht valt op je gezicht, je handen en je armen en laat overal een zachte, warme gloed achter. Terwijl de wereld om je heen lijkt te ontwaken, ziet alles er opeens een stuk vriendelijker uit. Er is nu niks mooier dan door weilanden en velden te fietsen en de natuur langzaam wakker te zien worden uit een lange slaap. En we hebben het beste gezelschap voor je tocht al gevonden: je fiets.

Dit is de perfecte tijd van het jaar om de wereld op je trouwe tweewieler opnieuw te ontdekken en om weer eens lekker door te trappen. Om je op weg te helpen hebben we hier een paar ideeën voor je verzameld.

Er is nu niks mooier dan langs weilanden en velde te fietsen — en de natuur langzaam wakker te zien worden uit een lange slaap. En we hebben het beste gezelschap voor je tocht al gevonden: je fiets.

Lentekriebels op je tweewieler

Kies uit onze kant-en-klare Collecties boordevol handige informatie en zorgvuldig uitgekozen Tours, gemaakt door outdoorliefhebbers zoals jij.

Fen Railway — frontier cycling with children

Toerfiets Collectie van komoot

Boundless cycling in Saarland

Toerfiets Collectie van Saarland

Berlin - Usedom: to the seaside in 4 days

Toerfiets Collectie van Zoe von Rambling Rocks

Lake Constance Cycle Way — 3 countries in 5 days

Toerfiets Collectie van Bodensee-Radweg

Mallorca's most beautiful passes

Wielren Collectie van komoot

Weekend trip to the Lüneburg Heath

Toerfiets Collectie van komoot

66 lakes around Berlin

Toerfiets Collectie van komoot

Fietsroute van het Bodenmeer naar de Königssee

Toerfiets Collectie van Bodensee-Königssee Radweg

The 15 most beautiful themed bike Tours in Germany’s Ammerland

Toerfiets Collectie van Ammerland Touristik

De Donau-fietsroute van Donaueschingen naar Boedapest

Toerfiets Collectie van Donauradweg

Farmer's shops — escape to the country

Toerfiets Collectie van komoot

Little adventures for the whole family

Wandel Collectie van komoot

De Moezel-fietsroute — in 18 etappes van de Vogezen naar de Rijn

Toerfiets Collectie van Mosel Radweg

Weekend excursion to the Swabian Alb

Toerfiets Collectie van Johanna

The bicycle route Berlin-Copenhagen

Toerfiets Collectie van komoot

The Altmühltal cycle path — fantastic nature & fairytale castles

Toerfiets Collectie van Altmühltalradweg

Lentecheck voor je fiets

Lucht

Als je fiets al een tijdje stilstaat is de kans groot dat je banden opgepompt moeten worden. De hardheid van de band is natuurlijk een kwestie van voorkeur. In principe geldt: hoe harder de band, hoe meer je de hobbels door het zadel en het stuur voelt. Tegelijkertijd zorgen hardere banden voor minder weerstand, wat betekent dat je minder kracht nodig hebt. Banden die te leeg zijn rijd je sneller lek. Kijk op de zijkant van de band om de ideale bandenspanning vast te stellen. Voor toer- en stadsfietsen is een bandenspanning van 40 tot 60 PSI meestal de juiste.

Ketting

Of je fiets nou de hele winter buiten gestaan heeft of een winterslaap in de garage heeft gehouden, het is de hoogste tijd om je ketting eens te smeren. Als je geen speciale stand hebt, keer je fiets dan om en zet hem op het zadel en stuur neer. Pak een oude doek en wikkel die om één punt van je ketting heen en gebruik je andere hand om de trappers te draaien. Zo kun je het vuil van de ketting verwijderen. Breng daarna een druppel olie aan op de binnenkant van de ketting en gebruik de trapper om de ketting één keer volledig rond te laten draaien: de centrifugale krachten zorgen ervoor dat de olie gelijkmatig wordt verdeeld. Schakel daarna één keer door alle versnellingen en gebruik de trappers om nog een paar volle rotaties te doen. Tot slot, pak de doek en wikkel deze nog een keer om de ketting en doe nog een paar rotaties met de trappers om overtollige olie te verwijderen en daarmee te voorkomen dat vuil ophoopt op de ketting.

Remmen

Ze werken toch wel? Of niet? Het is beter om het helemaal zeker te weten, controleer dus altijd of je remmen goed werken. Stap op je fiets en maak een rondje door de buurt om de kwaliteit van je remmen te testen. Gebruik je remmen een paar keer en als je voelt dat ze niet meer zo sterk en direct reageren is het de hoogste tijd om er wat aan te doen. Het onderhouden en afstellen van moderne remsystemen is redelijk eenvoudig. Draai de stelschroef los bij de remhendel en verhoog de kabelspanning. Oudere remsystemen kunnen lastiger zijn en wellicht moet je wat meer onderzoek doen (op Youtube kun je bijna alles vinden). Als het niet lukt, kun je altijd naar de lokale fietsenmaker gaan. Voor de lentedrukte begint zijn ze vast blij dat ze iets te doen hebben!

Bekijk de tips en richtlijnen van de ANWB hier voor meer informatie.

Hoe pak je al je spullen?

Fietstassen of rugzak?

Als je van plan bent om met een rugzak te fietsen, probeer hem dan vooraf al een keer uit op een lange rit. Zelfs de lichtste rugzak kan na een tijdje pijn en stijve spieren veroorzaken. Fietstassen zijn niet goedkoop, maar ze gaan jaren mee.

Klassieke fietstassen of frametassen?

Dit hangt er vooral van af of je een drager op je fiets wilt of kunt monteren en de hoeveelheid spullen die je mee wilt nemen. Het voordeel van frametassen is dat je er geen schroeven of andere accessoires voor nodig hebt – je kunt ze gewoon aan je frame koppelen. Ze hebben echter aanzienlijk minder volume dan klassieke fietstassen die je aan een drager bevestigt.

Voor- of achterdrager?

Dit hangt van je persoonlijke voorkeur af. Van oudsher worden ze bevestigd aan de achterkant van je fiets, maar dit maakt je fiets wat logger. Met een voordrager is je fiets flexibeler, maar het kost wel enige tijd om te wennen aan het stuurgedrag. Natuurlijk kun je ook een voor- én achterdrager gebruiken om meer bagage mee te kunnen nemen, maar onthoud dat je elke gram zult voelen op lange afstanden. Neem van ons aan: meestal zul je minder kleren nodig hebben dan je denkt tijdens het inpakken als je je nog midden in de beschaving bevindt. ;)

Checklijst

Kleding voor op de fiets

  • Broek die comfortabel is voor vele kilometers op het zadel
  • Ondergoed zonder naden (alternatief: fietsbroek)
  • Shirt of jersey
  • Regenjas
  • Zonnebril
  • Hoofddeksel tegen de zon (bijv. helm)
  • Schoenen die geschikt zijn om mee te fietsen

Kleding voor 's avonds

  • Comfortabele broek
  • Ondergoed
  • Shirt
  • Trui of fleecejack
  • Lichte, comfortabele schoenen

Uitrusting

  • Bandenplakset
  • Fietspomp
  • Muggenspray
  • Bidons of flessen voor minimaal 1.5 liter water
  • Snacks voor onderweg

Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

Ontdek meer van de wereld