komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Onderwerpen

MTB-routes voor in de herfst

Inspiratie
Onderwerpen

MTB-routes voor in de herfst

Uitgelicht

MTB-routes voor in de herfst

Als de mist laag bij de grond hangt en de grond zompig wordt, is de grootste speeltuin ter wereld weer open. In deze tijd van het jaar blijven de meeste mensen liever thuis, dus je hebt de trails helemaal voor jezelf: je hebt alle ruimte om naar beneden te denderen en je techniek te oefenen terwijl je van bocht naar bocht stuitert. Je kunt je naar hartelust uitleven op lege singletrails, soepeltjes door haarspeldbochten glijden en zo vies worden als je maar wilt. Ben je er klaar voor? Je mountainbike wel. Het is de hoogste tijd om naar buiten te gaan.

In deze tijd van het jaar blijven de meeste mensen liever thuis, dus je hebt de trails helemaal voor jezelf.

Flowtrails voor in de herfst

Kies uit onze kant-en-klare Collecties boordevol handige informatie en zorgvuldig uitgekozen Tours, gemaakt door outdoorliefhebbers zoals jij.

A 3-day bike adventure in Arberland

Mountainbike Collectie van komoot

6 Top Bike Experiences in Austria

Mountainbike Collectie van Ferien in Österreich

3 days of trail action on Germany’s Rothaarsteig

Mountainbike Collectie van Martin Donat

Fast descents and wide views — Tyrol's trail paradise

Mountainbike Collectie van visittirol

Flow trails in ski areas

Mountainbike Collectie van komoot

Colored leaves, mud and your bike in NRW

Mountainbike Collectie van komoot

33 MTB trails through German forests

Mountainbike Collectie van komoot

The Swabian Jura — castles, caves and trails

Mountainbike Collectie van komoot

Captivating biking in the Allgaeu Alps

Mountainbike Collectie van komoot

Waar te beginnen?

De weg naar boven

Voor de beklimming heb je goede benen en uithoudingsvermogen nodig. Maar wees eerlijk, de beklimming is toch niet de reden voor je komst hier? Je gaat de bergen in om jezelf uit te dagen en om de stem in je hoofd die zegt dat je om moet keren te overwinnen. En zodra je aankomt op de top ligt de pijn, het zweet en het gevloek allemaal achter je – nu draait het alleen nog maar om de lange afdaling. We raden je daarom aan om slim met je krachten om te springen op de klim naar boven: het is moeilijker afdalen met vermoeide en slappe benen. Begin je klim daarom comfortabel in een lage versnelling en ga met een consistente snelheid omhoog. Sta jezelf pauzes toe wanneer het te zwaar wordt, maar probeer ook niet te vaak te pauzeren. Dat kan namelijk slecht zijn voor de motivatie, aangezien het de weg omhoog eindeloos kan doen lijken. En vergeet niet om voldoende te drinken en te genieten van het uitzicht. Wees je - net als op de afdaling - bewust van je omgeving, maar nu in je eigen tempo.

De weg naar beneden

Ten eerste: loop niet te hard van stapel. Begin op gravelpaden voordat je je waagt aan moeilijkere trails en bouw verder op met steilere, rotsachtige singletracks naarmate je zelfvertrouwen groeit. Doe het stap-voor-stap, ook als het gaat om techniek. Je hebt een redelijk niveau nodig om soepeltjes door een switchback te komen, of om over rotsen te springen — en zelfs de juiste remtechniek toepassen vergt enige oefening. Begin daarom met makkelijkere trails en bouw rustig op, het belangrijkste is dat je er lol in hebt!

Veiligheid in de bergen

Weer

Het checken van het weerbericht is - net als stevig ontbijten - een belangrijk onderdeel van je ochtendroutine in de bergen. Het is mogelijk om op dezelfde dag te maken te krijgen met extreme hitte, sneeuw én onweer. Bekijk daarom tijdens het inpakken het weerbericht nog eens en neem uitrusting mee voor alle condities. Tijdens je trip zullen huttenwaarden de betrouwbaarste bron van informatie zijn, net als de website van de alpenverening. Als je twijfelt kan het ook handig zijn om andere wandelaars te vragen.

Gevaren

Ruig terrein, smalle en steile paden, vallende rotsen - dit zijn allemaal risico's die horen bij wandelen in de Alpen. Een goede voorbereiding, geschikte uitrusting en een realistisch beeld van je eigen vaardigheden zijn allemaal belangrijk voor je veiligheid in de bergen. Als je nog geen ervaring hebt in het hooggebergte kun je beter iemand meenemen die dat wel heeft.

Respect

Behandel andere mensen en de natuur altijd met respect - of je nou op een populair wandelpad bent of buiten de gebaande paden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van andere mensen om je heen - er kunnen zich altijd paden bevinden onder steile hellingen, trap dus geen rotsen naar beneden. Een plek laat je altijd achter zoals je hem aantrof en je kijkt om naar de mensen in je gezelschap, mensen die je ontmoet en de omgeving.

Noodnummers

Zoek het nummer van de lokale bergreddingsdienst op en neem het met je mee. Houd altijd wat batterij over op je telefoon en blijf bewust van waar je bent, zodat je in geval van nood duidelijk kunt communiceren waar je je bevindt.

  • Bergreddingsdienst Duitsland: 112
  • Bergreddingsdienst Oostenrijk: 140
  • Bergreddingsdienst Italië: 118

Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

Ontdek meer van de wereld