komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Onderwerpen

Bergketens doorkruisen op je mountainbike

Inspiratie
Onderwerpen

Bergketens doorkruisen op je mountainbike

Uitgelicht

Bergketens doorkruisen op je mountainbike

Foto: will_cyclist, CC BY-NC 2.0

Waar begint en eindigt een bergketen precies? Hoeveel routes doorkruisen het hele gebergte? En waarom zou iemand de volle lengte willen fietsen? Net als met zoveel dingen in het leven, zul je ontelbare antwoorden vinden en dan zelf moeten beslissen welke op jou van toepassing is. In elk geval zul je bijna letterlijk met je racefiets samensmelten.

En terwijl je ermee bezig bent, kan het helpen om jezelf elke ochtend weer voor te houden dat de spierpijn op een gegeven moment weggaat. En wen er maar aan dat je twee maaltijden in een keer gaat bestellen. En dat je gaat dagdromen over 's avonds je bed in duiken. Onthoud altijd dat je het op karakter kunt redden en dat er na een klim altijd een afdaling volgt. En daarmee het gevoel dat je iets moois hebt bereikt. Met je eigen beenkracht en je racefiets. Wat een team.

Net als met zoveel dingen in het leven, zul je ontelbare antwoorden vinden en dan zelf moeten beslissen welke op jou van toepassing is. In elk geval zul je bijna letterlijk met je racefiets samensmelten.

Welk gebergte wil je doorkruisen?

Kies uit onze kant-en-klare Collecties boordevol handige informatie en zorgvuldig uitgekozen Tours, gemaakt door outdoorliefhebbers zoals jij.

Morocco — cycling through the Atlas Mountains

Toerfiets Collectie van 8bar bikes

Coast to coast across the Pyrenees on your road bike

Wielren Collectie van komoot

Je lichaam voorbereiden

Het aantal trainingsuren dat je nodig hebt om je voor te bereiden op je avontuur is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van je route en je huidige conditieniveau. Maar één ding is zeker: je gaat het grootste gedeelte van de dag op je zadel zitten, dus laat je lichaam daar aan wennen! Als je niet in de bergen kunt trainen, kies dan het hoogste punt in je buurt en ga tien keer op en neer. En nog eens. Het is het beste om je training tenminste twee maanden voor je trip te beginnen. Het opbouwen van uithoudingsvermogen kost tijd.

Eén ding is zeker: je gaat het grootste gedeelte van de dag op je zadel zitten, dus laat je lichaam daar aan wennen!

Paklijst

Tijdens de rit:

Helm, fietsbroek, shirt, sokken, wielrenschoenen, buff, regenjas

Voor op de fiets:

Reserve kleding

Extra shirt, extra fietsbroek, 1 paar sokken (of was alles elke avond)

Voor overdag

3 waterflessen, zonnebrandcrème, EHBO-set, energierepen en gels, mobiele telefoon, oplaadkabel, power bank, contant geld, creditcard, paspoort

Voor 's avonds

Sandalen/slippers, comfortabele broek, T-shirt, lange fleece-trui, tandenborstel en tandpasta

Gereedschap & onderdelen

Multitool, pomp, 2 reserve banden, bandenplaksetje, duct tape & zip ties, remblokken, kettingolie, reserve derailleurpad, versnellings-/remkabels

Klimtechniek

Snelheid

Wat is nou de beste strategie om een bergpas te beklimmen? Ten eerste: temporiseer. Probeer je spanning en energie in het begin te beheersen en begin de klim rustig. Als je het gevoel hebt dat je één of twee versnellingen harder zou kunnen rijden, geef dan niet toe – dit is in principe hoe je je aan het begin van een rit hoort te voelen.

Opstaan of zitten?

Zorg ervoor dat je het grootste deel van de afstand in zitpositie rijdt. Als je spieren of je achterste rust nodig hebben, sta je automatisch op uit het zadel. Zo kun je tijdelijk meer druk zetten op de pedalen. Nog iets: schakel naar een hogere versnelling voordat je opstaat, zodat je niet in het niets stapt.

Mentale trucs & voldoende eten

En dan is er nog het mentale aspect. Met een paar psychologische trucs is het een stuk makkelijker om het te redden. Deel de klim op in verschillende segmenten, vergeet niet te eten (makkelijk verteerbaar voedsel!) en drink onderweg veel vocht. En tenslotte, vergeet niet om te genieten van het landschap – dat is immers de reden dat je hier bent!

Checklist

Controleer voordat je de weg op gaat snel of je fiets in goede staat is en of je alles hebt voor de grote beklimming.

Fiets

  • Remmen werken en zijn niet versleten
  • Versnellingen zijn schoon en werken soepel
  • Snelspanners en schroeven zijn goed afgesteld
  • Buiten- en binnenbanden zijn intact
  • Twee bidonhouders op het frame

Uitrusting

Houd er rekening mee dat je een berg op gaat – het zal koud zijn aan de top.

  • Arm- en beenwarmers, windjack, muts, regenjas, overschoenen, handschoenen
  • Multitool, bandenlichter, pomp
  • Twee bidons, 1 of 2 energierepen en een energiegel (voor het geval dat)
  • Telefoon

Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

Dit vind je misschien ook leuk

Ontdek meer van de wereld