Wandel Highlight
Brood uit een houtgestookte bakkersoven
In dit Zaanse woonhuis uit de 17e eeuw stookt onze bakker zijn oven heel traditioneel met takkenbossen. Hij bakt er ouderwets lekkere broden en koeken in. Het huis is sinds de bouw in 1680 talloze keren verbouwd en verbeterd. Bij de herbouw hier in het museum is de onderkant van de gevel in de 18e-eeuwse situatie teruggebracht. De sierlijke bovenkant van de gevel dateert uit ongeveer 1835. Pas hier in het museum is de smederij erbij gezet. De ventilatieluiken in de zijgevel van de smederij herinneren nog aan de functie van smidse. De buitenwanden van de winkel en de smederij zijn voorzien van wat in de Zaanstreek een ‘getrapte weeg’ heet: planken die overnaads gespijkerd zijn, zodat de regen er niet tussendoor naar binnen kan sijpelen.
Hier geplaatst in 1972 en 1974.
(openluchtmuseum.nl/)
17 februari 2019
Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!