komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Duitsland
Mecklenburg-Vorpommern
Northwest Mecklenburg
Krembz

St. Marienkirche Groß Salitz

St. Marienkirche Groß Salitz

Wandel Highlight

Aanbevolen door 6 wandelaars

Deze Highlight is in een beschermd gebied

Controleer de lokale regels voor: Biosphärenreservat Schaalsee

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Krembz, Northwest Mecklenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Duitsland

Beste hikes naar St. Marienkirche Groß Salitz
Tips
  • De Marienkirche in Groß Salitz is een van de oudste kerken in Mecklenburg. In 1230 wordt Groß Salitz vermeld als parochiedorp in het Ratzeburg tiendenregister. In tegenstelling tot eerdere veronderstellingen begon de bouw al in de tweede helft van de 13e eeuw. De constructie werd uitgevoerd als een driebeukige basiliek. Dit en de ongewoon rijke binnen- en buitendecoratie met gevormde stenen en terracotta's suggereert dat de kerk een bijzondere betekenis heeft voor de regio. Waarschijnlijk was het een bedevaartskerk.
    Aanvankelijk stond de kerk onder het beschermheerschap van de kerkheer van Gadebusch. Uiterlijk in de 17e eeuw ging het patronaat over op de familie Lützow, wiens landgoed Gut Groß Salitz sinds het begin van de 14e eeuw behoorde. De grafkapel van Lützow, twee grafschriften uit de 16e eeuw en de noordelijke zogenaamde patronagegalerij getuigen daar vandaag nog van. De belangrijke orgelbouwer Friedrich Friese (I) bouwde het orgel, dat nog steeds wordt gebruikt, in 1818/1819. Het is echter in een uiterst desolate staat.
    Het voor een dorpskerk ongebruikelijke basiliektype, de beknopte, contrastrijke vormverbinding tussen toren en schip en een verbazingwekkende overvloed aan architectonische en sculpturale details maken de Groß Salitzer Marienkirche tot een parel in het rijke Mecklenburgse kerklandschap. In de eeuwen van gebruik zijn er tal van bouwinterventies, veranderingen en renovaties geweest. Het heeft echter nooit zijn unieke uitstraling verloren.
    Na de reparatie van de kerktoren in 1995 en de bouw van een kleine gemeenschapsruimte beneden in de toren, zijn nu onderhouds- en renovatiewerkzaamheden aan de basiliek aan de gang. In 2006 werden ook de dakconstructie van het middenschip en de muren ervan gerenoveerd.
    Bron: kirche-grosssalitz-fv.de

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 12 december 2018

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Krembz, Northwest Mecklenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Duitsland

Weerbericht - Krembz
loading