Qvevri werkplaats en wijnmakerij van de familie Kbilashvili
Qvevri werkplaats en wijnmakerij van de familie Kbilashvili
Wandel Highlight
Locatie: Kakheti, Georgië
De werkplaats en wijnmakerij Qvevri van de familie Kbilashvili bevindt zich in het kleine dorpje Vardisubani, ongeveer 3 kilometer van Telavi. Hun werkplaats is bekend onder verschillende namen: Kbilashvili Winery en Qvevri Workshop, Qvevrebi Zaza Remi Kbilashvili en Meqvevre Kbilashvilis Marani.Bezoekers van de Kbilashvili-wijnmakerij kunnen een informatieve rondleiding krijgen door het qvevri-productieproces, dat alles omvat, van het opstapelen van de klei tot het drogen ervan en het vormgeven van het eindproduct. De familie Kbilashvili biedt ook proeverijen aan van hun Qvevri-wijnen Rkatsiteli en Saperavi, evenals hun Chacha (Georgische grappa).
Bron: advantour.com/georgia/wine/wine-tasting-locations/kbilashvili-winery.htm
11 november 2023
Kwewris zijn grote citroenvormige kleivaten voor het maken van wijn die in de grond worden ingebed en waarin het druivensap samen met de puree (stengels en schillen) wordt gefermenteerd. De bolvorm van de Kvevris zorgt voor een natuurlijke circulatie, waardoor er geen verdere fermentatie-additieven nodig zijn.In Kwewris kan de wijn tientallen jaren rusten op precies de juiste temperatuur. Voor Georgische boeren is de wijnkelder (Georgisch: "Marani") een heilige plaats en het hart van het huis.De belangrijkste taak en het kwaliteitskenmerk van de Kwewris was, in tegenstelling tot de fermentatie op houten vaten, het behoud en de ontwikkeling van het eigen aroma van de variëteit. De Georgische methode van kvevri-fermentatie werd al in 6000 voor Christus gebruikt. Toegepast.Amforen in de Kwewri-stijl verspreidden zich over de Middellandse Zee. De productie van de dunwandige vaten was complex en vereiste speciale kennis; het transport was uiterst moeilijk en daarom werden ze vanaf de 1e eeuw voor Christus gebruikt. Vervangen door houten vaten. In Georgië werd tot het begin van de 20e eeuw uitsluitend in Kvevri wijn gemaakt. Tot op de dag van vandaag bewaren boeren hun wijn traditioneel op deze manier.De economie van de Sovjet-Unie, die op massaproductie was gericht, had de Kwevri-methode bijna doen verdwijnen. Decennia lang werden Kwewri-wijnen uitsluitend particulier geproduceerd en opgeslagen. Tegenwoordig zijn er in heel Georgië slechts drie ambachtslieden die de kunst van het maken van klevri beheersen.
Bron: georgia-insight.eu/reisejournal/kwewri-method-zum-unesco-weltkulturerbe-erklaert
11 november 2023
Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!