komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Frankrijk
New Aquitaine
Saintes
Chenac-Saint-Seurin-d'Uzet

Le port d'attache du CAVIAR DE GIRONDE

Le port d'attache du CAVIAR DE GIRONDE

Wandel Highlight

Aanbevolen door Pussy et Gégé

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Chenac-Saint-Seurin-d'Uzet, Saintes, New Aquitaine, Frankrijk

Beste hikes naar Le port d'attache du CAVIAR DE GIRONDE
Tips
  • Verbonden met de monding van de Gironde door een kanaal gevoed door de Juliat (een bescheiden stroompje dat een paar kilometer stroomopwaarts stroomt, bij Font-Garnier), bestaat de haven zelf uit een kanaal van vijf meter breed, direct verbonden met het estuarium, en omzoomd met kleine aanlegsteigers waar boten aanmeren. Het eindigt bij een sluis, waar de groene route (Royan-Bordeaux toeristische route) passeert.
    Historisch gezien was de haven van St Seurin d'Uzet handel (zout, graan en hout werden er lange tijd verscheept, voornamelijk om vaten te maken), het was ook af en toe een oorlogshaven, beschermd door een kasteel. Middeleeuwen. In 1559 begonnen ze daar te vissen op kabeljauw op de Grand Banks van Newfoundland, een zeer lucratieve activiteit in die tijd.
    In de 18e en 19e eeuw was Saint-Seurin een loodsstation voor binnenschippers, die onervaren zeilers hielpen hun weg te vinden door deze gewillig wispelturige "rivyere de Bourdeaux". De inwoners die een boot hebben gaan uit om te vissen op steur (Créa of Créac genoemd in Saintongeais en Occitaans), magere of lamprei, en af en toe "verkeer" met de andere havens van het estuarium.
    Als het vlees van de steur wordt gegeten, worden de eieren in het gunstigste geval aan de eenden gevoerd! In 1866 nam een Duitse koopman die door de regio trok, genaamd Schwax, aanstoot aan deze praktijk en introduceerde een man genaamd Roux, een visser in Saint-Seurin, in de technieken van het bereiden van kaviaar. In 1902 nam het La Rochelle-huis Toutblanc grote belangstelling voor Girondin-kaviaar. Maar slecht voorbereid, te zout, te duur ook, het verleidt amateurs nauwelijks. Binnenkort zijn steur-eieren weer het genot van erfvogels.
    De situatie veranderde in de jaren 1920. Volgens de overlevering zag een Russische aristocraat die na de revolutie van 1917 in Frankrijk verbannen was, op doorreis door Saint-Seurin, met afgrijzen een visser de kostbare kaviaar terug in zee zien gooien. Verontwaardigd zou ze tegen hem hebben gezegd: “het is een misdaad die je begaat, het is met deze eieren dat we kaviaar maken, thuis, in Rusland en het is een puur wonder! ". Een Russische specialist wordt ter plaatse gestuurd. Het huis Prunier kocht de exclusieve rechten en al snel begonnen vier "preparateurs" met deze activiteit in Saint-Seurin: MM. René en Jude Milh, de heer Saint-Blancard en de heer Ephrem. In de jaren vijftig werd er tot 3 tot 5 ton steur per jaar gevangen en de vis werd al snel schaars.
    De staat verbood deze activiteit in 1982 (de steur is een bedreigde diersoort geworden in de regio), en sindsdien wordt dit prestigieuze product aan beide zijden van het estuarium geproduceerd onder de naam kaviaar de Gironde of kaviaar d Aquitaine, maar uitsluitend op aquacultuurbedrijven.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 25 september 2022

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Chenac-Saint-Seurin-d'Uzet, Saintes, New Aquitaine, Frankrijk

Weerbericht - Chenac-Saint-Seurin-d'Uzet
loading