komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Natuurmonumenten
Verenigd Koninkrijk
Engeland
South West England
Devon
West Devon
Belstone

Belstone Tor

Belstone Tor

Wandel Highlight

Aanbevolen door 11 wandelaars

Deze Highlight is in een beschermd gebied

Controleer de lokale regels voor: Dartmoor National Park

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Belstone, West Devon, Devon, South West England, Engeland, Verenigd Koninkrijk

Beste hikes naar Belstone Tor
Tips
  • Belstone Tor is het hoogste punt van een verzameling tors in het gebied. Vanaf de top heb je een van de mooiste uitzichten die het Nationaal Park te bieden heeft.

    Het uitzicht kijkt uit over het pittoreske dorpje Belstone en strekt zich noordwaarts uit over bijna alle tors van Dartmoor. Het bereikt zelfs de kust van Devon op een heldere dag!

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 23 juni 2023

  • Deze magnifieke toren staat in het noorden van Dartmoor boven het dorp Belstone. Het staat bekend om zijn spectaculaire rotsformaties en uitzichten. Belstone Common wordt gesierd door massieve granieten rotsblokken (clitter) die van de hellingen worden geslingerd, en de verschillende afzonderlijk genoemde tors die langs de bergkam kronkelen, worden soms gezamenlijk de 'Belstone Tors' genoemd, hoewel dit elk van hen een onrecht. Belstone Tor zelf is de hoogste van de collectie en typisch degene waar bezoekers naar streven. Het is opgesplitst in twee hoofdpalen, beide op vergelijkbare hoogten; het bekendere deel ligt ten noorden van de Irishman's Wall en biedt een geweldig uitzicht naar het noorden, waar de hoge Dartmoor het pad van velden in Noord- en Midden-Devon ontmoet. Dit deel van Belstone Tor is ruig maar met kenmerkende horizontale voegen, en staat bekend om de vier granieten stronken die funderingen worden genoemd op de top. Chris Walpole (2021) schrijft: "Vier door de mens gemaakte bases, één bijna volledig uiteengevallen, op elke hoek van een vierkant van 2,5 m. In de bases zaten kleine stukjes gecorrodeerd metaal, duidelijk naar boven en naar binnen gericht als ondersteuning voor welke structuur dan ook. daar." Hij concludeert: "Dit moet weer een of andere militaire signaalstructuur zijn geweest." Onder de top in het westen bevindt zich de vage incisie van een OS-benchmark op SX 61416 92089, ooit gebruikt voor het onderzoeken van hoogten boven gemiddeld zeeniveau.

    Het zuidelijke deel van de Tor is net zo interessant, maar wordt over het hoofd gezien door de vaak nauwgezette auteur William Crossing, maar wordt later genoemd door Eric Hemery. Deze ontsluiting is een grote rotswand die zijn beste aspect laat zien vanaf de zuidelijke toegang, die uitsteekt vanaf het keienplateau erboven. Het projecteert verbluffende uitzichten naar het zuiden voorbij het gigantische granieten blok dat Higher Tor is, met Steeperton Tor als schildwacht boven Taw Plain en Marsh in de verte. Dichter bij de Irishman's Wall zijn twee loganstenen. Deze 'muur' die de tor doorsnijdt, was een ambitieus project om een deel van de heide hier en zo ver naar het zuiden als Steeperton Gorge te omsluiten, maar zoals te verwachten viel het niet positief bij lokale bewoners die samenkwamen om delen ervan te ontmantelen om maakte het in wezen waardeloos en de Ier vertrok vervolgens.

    De ongeëvenaarde schoonheid van Belstone Tor wordt vastgelegd in de Exeter and Plymouth Gazette Daily Telegrams uit 1880: "Belstone Tor is gesitueerd tussen Cawsand en Yes Tors, en is opvallend ruig en groots. De "Clatters" in Taw Marsh zijn uitgebreider en buitengewoon in hun verwarde massa's dan die bij Lustleigh Cleave..." De overvloed aan uitgestrooid graniet heeft ertoe geleid dat Belstone Common gastheer is van enkele van de mooiste steenartefacten van Dartmoor, waaronder granietwalsen, molenstenen, appelbrekers en troggen. Bij Belstone Tor zijn molenstenen te vinden in de buurt van de Irishman's Wall, inclusief die in een vroeg stadium van vorming voordat ze om onbekende redenen werden verlaten. Ondanks de opwinding voor de moderne wandelaar bij het zoeken naar deze artefacten, was er in de tijd dat de industrie bloeide bezorgdheid onder de lokale bewoners over de vernietiging van de Belstone Tors. Een van de meest bezorgde was Dora James (1911) die schrijft: "Er zijn nu minstens twee grote granieten werkplaatsen in het dorp" en dat het "uitgraven en omhakken van de glorieuze stapels oneindig te betreuren is". Gelukkig overleven de tors hier, in tegenstelling tot andere locaties op Dartmoor, zij het met enkele littekens op hun hellingen.

    Interessant is dat terwijl moderne Ordnance Survey Maps en prominente Dartmoor-schrijvers Belstone Tor noemen als de hoogste stapel van de Belstone Ridge, het onderzoek van Devon, door kolonel William Mudge, in 1809 dit punt als 'Higher Tor' noemde en Belstone plaatste waar Higher is nu. Hoewel het logisch is dat het hoogste punt op de bergkam 'Higher Tor' zou heten, werden latere onderzoeken gewijzigd en is dit nu de geaccepteerde locatie voor Belstone Tor. Het is een prachtige plek om te bezoeken waar de bezoeker in de voetsporen kan treden van steenhouwers en zich kan vergapen aan de fantastische rotsformaties en vergezichten. Het is een onvergetelijke plek.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 25 september 2022

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Belstone, West Devon, Devon, South West England, Engeland, Verenigd Koninkrijk

Meest bezocht in
  • Jan
  • Feb
  • Mrt
  • Apr
  • Mei
  • Jun
  • Jul
  • Aug
  • Sep
  • Okt
  • Nov
  • Dec
Weerbericht - Belstone
loading