komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Frankrijk
New Aquitaine
Jonzac
Saint-Hilaire-du-Bois

Een voorbeeld van een primitieve roman

Een voorbeeld van een primitieve roman

Toerfiets Highlight

Aanbevolen door 2 fietsers

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Saint-Hilaire-du-Bois, Jonzac, New Aquitaine, Frankrijk

Beste fietsroutes naar Een voorbeeld van een primitieve roman
Tips
  • Hilaire de Poitiers (in het Latijn Hilarius Pictaviensis) is de eerste bisschop van Poitiers die daadwerkelijk getuigd is, geboren rond 315 en stierf in 367. Hij is ook een van de eerste Latijns-christelijke schrijvers. Als theoloog uit de vierde eeuw was hij een groot verdediger van de Niceaanse orthodoxie tegen het Arianisme en het Sabellianisme. Hij werd aangeduid met de titel "Athanasius van het Westen" vanwege zijn energieke en pastorale actie ter bevordering van de christelijke orthodoxie.
    Het is een mooi kerkje dat zijn naam draagt, en dat in het hart van het dorp ligt. Het is een zeer interessant voorbeeld van een primitieve roman.
    De gevel is een tripartiete compositie met twee boven elkaar liggende registers, zonder enige sculptuur, met uitzondering van de twee visgraatkoorden die het tweede register omlijsten.
    Op de begane grond zijn de 2 blinde zijbeuken smal en hoger dan de poort. De bovenste arcade heeft vijf bogen die rusten op kolommen met kale kapitelen. De centrale boog wordt doorboord door een kleine baai.
    Het eenvoudige schip leidt naar het plein onder de klokkentoren. Het is gewelfd en heeft een zeer archaïsche romaanse basis. De zijwanden zijn samengesteld uit twee niveaus van arcades van gelijke hoogte. Het onderste register bestaat uit twee bogen op zuilen, het bovenste register uit drie, waarvan de middelste wordt doorboord door een travee. Sommige colonens zijn verdwenen.
    De klokkentoren wordt aan de noordkant ondersteund door een trap. Elke kant van de trap is doorboord met twee drielobbige baaien. Het geheel is bekroond met een leistenen spits.
    De platte chevet wordt bekroond door een zeer steile gevel herbouwd in de 19e eeuw. Het omvat een ogivale baai, van binnen ommuurd, onderstreept door een gebeeldhouwd koord.
    De omtrek wordt geaccentueerd door een kroonlijst versierd met een fries met geometrische patronen die doen denken aan de bogen van Guitinières, een naburige stad. Wat betreft de modillions die ermee gepaard gaan, sommige ontbreken niet in originaliteit, andere zijn zeer verfijnd.
    Het koor, herbouwd in de gotische periode, beslaat twee traveeën met spitsbooggewelven met vormers en sleutels. De ribben vallen op groepen kleine zuilen met kapitelen versierd met grote klimopbladeren.
    We zullen op de omtrek van de kerk enkele oude stenen zien gegraveerd met wapenschilden en een boot.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 1 mei 2022

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Saint-Hilaire-du-Bois, Jonzac, New Aquitaine, Frankrijk

Weerbericht - Saint-Hilaire-du-Bois
loading