komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Duitsland
Baden-Württemberg

Stuttgart-Untertürkheim

Stuttgart-Untertürkheim

Wandel Highlight

Aanbevolen door 53 van de 55 wandelaars

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Baden-Württemberg, Duitsland

Beste hikes naar Stuttgart-Untertürkheim
Tips
  • Ligging en geschiedenis: Untertürkheim is, samen met Luginsland en Rotenberg, een wijk op de rechteroever van de Neckar in het oosten van de deelstaathoofdstad Stuttgart, omringd door de districten Obertürkheim, Hedelfingen, Wangen en Bad Cannstatt evenals de naburige gemeente van Fellbach.
    Untertürkheim werd voor het eerst genoemd in 1121 als Durinkheim. De naam gaat waarschijnlijk terug naar een Alemannisch opperhoofd in de 4e eeuw. De plaats Whileoheim is naar hem vernoemd. De naam in het huidige dialect is (Onder-)Dürkna.
    In de Hoge Middeleeuwen behoorde Untertürkheim tot het hertogdom Zwaben en na zijn ontbinding tot de kern van het oude Württemberg. Door de ligging aan de rivier was raften op de rivier vroeger een belangrijke bron van inkomsten. Bovendien was en is de wijnbouw van groot belang vanwege de blootstelling van de hellingen van de Neckar-vallei in Untertürkheim. In Untertürkheim (wijnfabriek Untertürkheim) en in Rotenberg bevinden zich talrijke wijnbouwbedrijven (sommige met bezemboerderijen) en twee coöperatieve wijnpersen.
    In 1449 werd Untertürkheim verwoest door troepen uit de keizerlijke stad Esslingen. In de Dertigjarige Oorlog, na de verwoestende nederlaag voor de Heilbronner Bund in de Slag bij Nördlingen, toen het hertogdom Württemberg vanaf 1634 overgeleverd was aan het keizerlijke leger, werden 240 gebouwen in Untertürkheim afgebrand.
    Tijdens de bestuurlijke hervorming van het koninkrijk Württemberg aan het begin van de 19e eeuw bleef Untertürkheim onderdeel van het Oberamt Cannstatt en behoorde dus vanaf 1818 tot de Neckarkreis. Op 22 oktober 1845 liep de eerste Württembergse spoorlijn op het gedeelte van de centrale spoorlijn van Cannstatt naar Untertürkheim.
    De lijndienst en daarmee de aansluiting op het tramnetwerk van Stuttgart vond plaats op 26 november 1910 met lijn 15 van Schlossplatz via Wangen naar de Untertürkheimer Neckarbrücke.
    In 1889 werd de beddenverenfabriek Straus & Cie. Van Cannstatt hun productielocatie in Untertürkheim. De joodse eigenaren werden in 1938 met geweld onteigend en 's werelds grootste bedverenbedrijf werd ontbonden.
    In 1898 verhuisde de cacao- en chocoladefabriek Staengel & Ziller, opgericht door Ernst Staengel in Stuttgart in 1857 - de naam "Eszet" kwam van de initialen - naar Untertürkheim. Vanaf 1933 werden hier de beroemde Eszet-wafels geproduceerd. Ze worden sinds 1975 vervaardigd door de Stollwerck Group in Keulen, Staengel & Ziller bestaat niet meer.
    Dankzij de onderhandelingsvaardigheden van de burgemeester van Untertürkheim, Eduard Fiechtner en Gottlieb Daimler, werd in 1900 een koopovereenkomst gesloten met Daimler-Motoren-Gesellschaft. Al in 1903 vestigde de autofabriek zich in Untertürkheim, omdat de motorenfabriek in het naburige Oberamtsstadt Cannstatt was afgebrand en het de tweede productiefaciliteit van Daimler-Motoren-Gesellschaft werd. Sinds april 2006 is hier weer het hoofdkantoor van Daimler AG gevestigd.
    Op 31 maart 1958 werd de haven van Stuttgart geopend door bondspresident Theodor Heuss. Het noordoostelijke deel van de Neckarhafen (oliehaven) behoort tot Untertürkheim.
    Untertürkheim werd op 1 april 1905 opgenomen in Stuttgart, samen met Cannstatt en Wangen.
    Toen de stad Stuttgart in 1956 in districten werd verdeeld, werd het district Untertürkheim gecombineerd met het district Luginsland en het district Rotenberg, dat op 1 mei 1931 werd opgenomen om het nieuwe district Untertürkheim te vormen.
    Met de reorganisatie van de districten Stuttgart op 1 januari 2001 werd het vorige district Untertürkheim verdeeld in de districten Benzviertel, Bruckwiesen, Lindenschulviertel en Untertürkheim, en het vorige district Luginsland werd verdeeld in de districten Luginsland, Flohberg en Gehrenwald. Voor de wijk Rotenberg zijn er geen wijzigingen. Sindsdien beheert het gemeentehuis in Untertürkheim in totaal acht districten in het district Untertürkheim.
    Het beschermde "zwemstadion" Inselbad Untertürkheim (buitenzwembad op een eiland in Neckar) werd in 1927-29 in opdracht van de stad Stuttgart gebouwd door de architecten Paul Bonatz en Friedrich Eugen Scholer voor het 15e Duitse gymnastiekfestival in 1933.
    Naast de talrijke hocketsen van de plaatselijke clubs, wordt half juni tweejaarlijks de "Lange Rode Wijnnacht" gevierd in de voetgangerszone bij kaarslicht. Op de laatste zondag van juli trekken duizenden bezoekers door de wijngaarden van Untertürkheim voor de "Untertürkheim Wine Tour". Op de voorlaatste zondag van oktober presenteren winkeliers zich op de "Fleggatreff" die open is voor verkoop en de kerstmarkt wordt afgesloten op de 2e zaterdag in Advent.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 17 april 2022

  • Ligt in de vallei. Maar al aan de rand bent u in de wijngaarden.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 31 augustus 2022

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Baden-Württemberg, Duitsland

Meest bezocht in
  • Jan
  • Feb
  • Mrt
  • Apr
  • Mei
  • Jun
  • Jul
  • Aug
  • Sep
  • Okt
  • Nov
  • Dec
Weerbericht - Baden-Württemberg
loading