komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Duitsland
Hessen
Darmstadt District
Rheingau-Taunus-Kreis
Lorch

Vrijstaat Knelpunt

Vrijstaat Knelpunt

Wandel Highlight

Aanbevolen door 52 van de 59 wandelaars

Deze Highlight is in een beschermd gebied

Controleer de lokale regels voor: UNESCO Welterbe Kulturlandschaft Oberes Mittelrheintal

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Lorch, Rheingau-Taunus-Kreis, Darmstadt District, Hessen, Duitsland

Beste hikes naar Vrijstaat Knelpunt
Tips
  • Midden in het UNESCO-werelderfgoed Boven Midden-Rijndal ligt de historische “Vrijstaat Knelpunt”, die de harten van zijn bezoekers al eeuwenlang sneller laat kloppen. Ruige rotsen, steile wijngaarden, indrukwekkende kastelen en de indrukwekkende Rijn kenmerken het landschap. Wie hier te gast is, krijgt snel een indruk van hoe nauw heden en verleden in deze regio met elkaar verbonden zijn. Het Boven-Midden-Rijndal is meerdere malen het toneel geweest van belangrijke historische gebeurtenissen. Dit omvatte ook de Vrijstaat Bottleneck.

    In 1994 kwamen geschiedenisbewuste wijnboeren, hoteliers en restauranthouders samen om het Free State Bottleneck Initiative (FFI) te vormen om de oprichting van die ‘Vrijstaat’ te herdenken en ervoor te zorgen dat de gevolgen die hieruit voortvloeiden voor zijn ‘burgers’ nooit meer terugkeren. . De FFI verwelkomt daarom graag regelmatig gasten uit alle delen van Duitsland en de rest van de wereld en biedt hen voortreffelijke “knelpuntwijnen” aan. Niet elke druppel uit het “Vrijstaat”-gebied is automatisch een “knelpunt”-wijn. Alleen uitmuntende wijnen van FFI-leden die het strenge onderzoek van een jury hebben doorstaan, mogen het ‘bottleneck’-label dragen. Deze premiumwijnen van FFI kunnen worden geproefd bij aangesloten bedrijven of op de Free State Wine Fair, die wordt gehouden in een elegante sfeer.

    ….

    De geschiedenis van de “Knelpuntvrijstaat”, waarvan het “grondgebied” leek op de hals van een wijnfles, begon met de ondertekening van de wapenstilstandsovereenkomst van Compiègne in november 1918. Deze voorzag in de bezetting van de linkeroever van de Rijn en vereiste ook een bezettingszone aan de rechterkant van de Rijn. De geallieerde troepen op de rechteroever van de Rijn moesten voorkomen dat Duitsland de minerale hulpbronnen en industriële faciliteiten in het Rijnland zou gebruiken om zich te herbewapenen. Daarom werd het kompas gebruikt om een dertig kilometer brede halve cirkel rond drie belangrijke Rijnsteden te creëren.
    Alle gebieden op de rechteroever van de Rijn in de halve cirkel en de steden zelf werden bezet door geallieerde troepen. De Britten vielen het bruggenhoofd van Keulen binnen, de Amerikanen regeerden over het gebied van Koblenz en de Fransen over de regio Mainz. Uiteraard gingen de zegevierende machten ervan uit dat de cirkels elkaar zouden overlappen en dat geen enkel gebied tussen de nieuwe bruggenhoofden onbezet zou blijven.

    Maar deze veronderstelling bleek een vergissing te zijn. Langs de Rijn, namelijk tussen Roßstein bij Kaub en Bodenthal bij Lorch, tot aan Laufenselden in de Taunus, bleef een strook land over die tot geen enkel bezet gebied behoorde. Dit was het “nationale grondgebied” van het “Vrijstaat Knelpunt”. Het leven in het ‘knelpunt’ kende zijn valkuilen, aangezien de regio grotendeels werd afgesloten door de geallieerden. De gebruikelijke weg- en spoorverbindingen waren niet langer beschikbaar voor de mensen in het ‘knelpunt’, omdat de geallieerden het gebruik ervan verboden. Als gevolg hiervan werd de gebruikelijke uitwisseling van goederen, goederen, geld en informatie grotendeels lamgelegd. Dit is de reden waarom smokkel onvermijdelijk floreerde in het “knelpunt”. Alles wat niet vastgespijkerd was, werd gesmokkeld: voedsel, wijn en zelfs levend vee! Tot de jaren twintig moesten mensen in de ‘bottleneck’ improviseren om te overleven. Dit gold niet alleen in termen van voedselvoorziening, maar ook in termen van geld. Dat is de reden waarom de "Vrijstaat", waarover Lorch's burgemeester Edmund Pnischeck "voorzitter was", zelfs zijn eigen munt creëerde, waaruit de kleurrijke en inmiddels beroemde noodbankbiljetten voortkwamen.

    Als u meer wilt weten over de “Free State Bottleneck”, kunt u erover lezen op: Peter Josef Bahles & Stephanie Zibell: “The Free State Bottleneck”
    Uittreksel van freistaatschwimmenhals.de

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 10 april 2022

  • Na het einde van de Eerste Wereldoorlog maakten de geallieerden de voorwaarden van een wapenstilstand bekend aan de Duitse delegatie in een treinwagon in het bos van Compiègne.
    Hieronder vallen ook halfronde bruggenhoofden op de rechteroever van de Rijn om een militaire aanwezigheid ten oosten van de Rijn te behouden.
    De Franse maarschalk Ferdinand Foch bepaalde een straal van elk 30 kilometer. Met het kompas maakte hij de halve cirkels rond Mainz en Koblenz, maar omdat de Amerikaanse zone de Franse zone niet mocht overlappen, bleef daartussen een structuur in de vorm van een knelpunt achter - zo zijn halve cirkels. Het gebied strekte zich uit van Lorch tot Kaub en telde ongeveer 8.000 inwoners
    Voedsel voor wijn: De geallieerden marcheren vervolgens het Rijnland binnen. Tot ongenoegen van de zegevierende machten werd onder leiding van burgemeester Pnischeck van Lorch op 10 januari 1919 in het onbezette gebied de “Vrijstaat van het knelpunt” gesticht. Zelfs hun eigen munt werd geïntroduceerd: het Vrijstaatgeld.
    Pnischeck ontwikkelde een administratieve structuur en liet zelfs paspoorten en Vrijstaatgeld bedrukken met anti-Franse slogans. De ‘Franzmanns’ nemen al snel wraak met isolatie. Er mag geen trein stoppen in de Vrijstaat en het verkeer van goederen is verboden.
    Al het goederen- en postverkeer verliep via smokkelroutes.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 17 juni 2023

  • Mooie wandelroute aan de Rijn, goed bewegwijzerd met wijnproeverij

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 25 april 2022

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Lorch, Rheingau-Taunus-Kreis, Darmstadt District, Hessen, Duitsland

Meest bezocht in
  • Jan
  • Feb
  • Mrt
  • Apr
  • Mei
  • Jun
  • Jul
  • Aug
  • Sep
  • Okt
  • Nov
  • Dec
Weerbericht - Lorch
loading