komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Duitsland
Beijeren
Swabia
Allgäu
Ostallgäu
Hopferau

Allgäuer bier- en kaaswandeling

Allgäuer bier- en kaaswandeling

Wandel Highlight

Aanbevolen door 16 van de 17 wandelaars

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Hopferau, Ostallgäu, Allgäu, Swabia, Beijeren, Duitsland

Beste hikes naar Allgäuer bier- en kaaswandeling
Tips
  • Een mooie 2,9 km lange themawandeling brengt u in comfortabele 45 minuten op de begane grond tussen de twee uitzichtpunten Lehern zuivel bij Hopferau en het Maria-Hilfer brouwhuis in Speiden bij Eisenberg. Het is de moeite waard om het interieur van de bedevaartskerk "Maria Hilf" te bezoeken, die zeer de moeite waard is, direct naast het brouwhuis.
    De wegwijzers langs de route geven niet alleen de richting aan, maar gebruiken ook interessante borden om de twee voedingsmiddelen "bier en kaas" dichterbij te brengen, de kunst van het brouwen van bier en kaasproductie van rauwe melk.
    Station E: (bij melkfabriek Lehern) De zuiverheidswet voor bier uit 1516 is de oudste levensmiddelenwet die vandaag nog geldt.
    Bijna geen ander voedsel is zo divers als kaas. Alleen al in Beieren zijn er meer dan 400 verschillende soorten.
    Bij station D van de Allgäuer bier- en kaaswandelroute leren we dat bier voor 90% uit water bestaat en dat water daarom van groot belang is. Vooral de daarin opgeloste mineralen, zoals calcium en magnesium. Het Eisenberger water wordt gekenmerkt door een bijzonder hoog carbonaatgehalte. Het is daarom voorbestemd voor de productie van donkere bieren van het type "München". Gerstemout wordt gebrouwen voor de Mariahilfer Vollbier, waarvoor de tweerijige zomergerst moet worden gebruikt. Het heeft een hoog zetmeel- en matig eiwitgehalte. In de mouterij worden de granen gereinigd en ontkiemd door toevoeging van water. Een week later wordt de "infusie" opnieuw gedroogd (in de oven gebakken). Hoe hoger de oventemperatuur, hoe donkerder de mout wordt. Voor 1 hl bier (100 l) heb je overigens 15 tot 20 kg mout nodig, afhankelijk van het soort bier.
    De Hopferau-koeien leveren 4.500 liter per dag. En er is 10 liter melk nodig om 1 kg kaas te maken. 9 liter worden als wei (kaaswater) uit de kaas gewonnen. Deze kaas moet dan 3 tot 9 maanden bewaard worden. Het Allgäuer Emmental krijgt alleen zijn beroemde gaten en de Allgäuer bergkaas zijn fijne, kruidige smaak door het verouderingsproces.
    Station C: Hop zijn klimplanten die op draadframes tot 6 m hoog worden. Alleen de vrouwelijke hopplanten, of beter gezegd hun bloemschermen, worden gebruikt om bier te brouwen. Het bevat een geel, kleverig poeder (lupuline) met zijn bittere stoffen en hopoliën, die belangrijk zijn voor de bierproductie en het bier zijn typische aroma geven. Terwijl je per 100 liter bier 15 tot 20 kg gerst nodig hebt, is dat slechts 150 tot 450 g hop, afhankelijk van het soort bier.
    De gist is verantwoordelijk voor de "spirit" van het bier, het zet de moutsuiker in het wort om in alcohol en koolzuur. Hiervoor worden twee soorten gebruikt: bovengistende gist zwemt na de gisting rond op het bier (dit is het geval bij tarwe, Alt en Kölsch), ondergist bezinkt aan het einde van het gistingsproces op de bodem van de gistingstank (Pils, Export en Festbier).
    Station B: Hier leren we dat de mout wordt geplet en gemengd met het brouwwater en vervolgens wordt verwarmd. Van het zetmeel wordt gezegd dat het wordt omgezet in suiker. De vaste delen die nu nog in de "soep" zitten worden verwijderd en vervolgens wordt er hop aan het geheel toegevoegd en gaat het koken verder. Gist wordt pas toegevoegd nadat het is afgekoeld. Na een week is er voldoende alcohol gevormd en heb je het afgewerkte bier. Na de gisting wordt het Mariahilfer-bier nog 40 dagen bewaard in de koude gewelfde kelder voordat het wordt afgevuld in vaten en flessen.
    De Allgäu Brown Swiss is het meest geschikte ras om (van hun melk) de heerlijke Allgäuer kaas te maken. Maar voordat dat gebeurt, moet de koe eerst het gras eten (en ze moet minstens één keer eerder hebben gekalfd, anders komt er geen melk). Om te eten wikkelt de koe zijn tong om het gras en trekt het eraf. Ze kauwt er uren op voor een betere spijsvertering. Een koe heeft zo'n vier kilo gras nodig om één liter melk te produceren.
    Station A: (bij de brouwerij in Speiden) "Bier is de nuttigste drank, het lekkerste medicijn en het lekkerste eten". Wat heeft hij gelijk! Zelfs hedendaagse artsen benadrukken de gezondheidsbevorderende werking van gerstsap: 2000 verschillende stoffen, waaronder foliumzuur, mineralen en hopbitterstoffen, werken tegen broze botten en - zoals sommige wetenschappers denken - zelfs tegen kanker.
    Op de weiden van de Allgäu groeien bijzonder veel kruiden. In de zomer worden de gebieden ofwel direct door de koeien begraasd of de boer maait 's ochtends en' s avonds vers gras om de stallen te voeden. Een melkkoe heeft 75 kg per dag nodig.
    Nu ontbreekt nog een stop bij de bedevaartskerk "Maria Hilf" en dan op naar het "Maria-Hilfer-Sudhaus"....

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 14 februari 2022

  • Tussen de Alpenzuivelfabriek Lehern en de brouwerij Mariahilfer bevindt zich een Allgäuer bier- en kaaswandeling die de moeite waard is. Verder kun je eten en drinken in de zuivelfabriek in restaurant Käse Alp en heeft het ook een kleine biertuin. De zuivelfabriek heeft ook een kaaswinkel te bieden.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 9 juni 2022

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Hopferau, Ostallgäu, Allgäu, Swabia, Beijeren, Duitsland

Meest bezocht in
  • Jan
  • Feb
  • Mrt
  • Apr
  • Mei
  • Jun
  • Jul
  • Aug
  • Sep
  • Okt
  • Nov
  • Dec
Weerbericht - Hopferau
loading