komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Italië
Friuli Venezia Giulia
Pordenone
Tramonti di Sotto

Borgo di Movada

Borgo di Movada

Wandel Highlight

Aanbevolen door 5 wandelaars

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Tramonti di Sotto, Pordenone, Friuli Venezia Giulia, Italië

Beste hikes naar Borgo di Movada
Tips
  • Tot het midden van de 20e eeuw was er een klein dorp dat door een paar mensen werd bewoond, het dorp Movada, dat in de loop van de tijd door water werd verzwolgen en verlaten, totdat het zelfs van de geografische kaarten verdween.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 17 februari 2023

  • Tot het midden van de 20e eeuw waren er in Val Tramontina drie kleine dorpen die werden bewoond door een paar mensen, wiens families al generaties lang in die plaatsen woonden: Movada, Fleur en Redona Vecchia. Maar om het grote productiecomplex van Torviscosa te voeden, liet de SAICI-groep (Società Anonima Agricola Industriale voor de Italiaanse productie van cellulose) begin jaren vijftig de Meduno-fabriek en de Ponte Racli-dam bouwen. Het water van de rivier de Meduna, afgestoten door de nieuwe constructie, overstroomde een deel van de vallei, vormde het huidige kunstmatige stroomgebied van Redona (of Lago di Tramonti) en overspoelde de drie dorpen die onderweg waren. Ze werden ondergedompeld en vervolgens verlaten, en kort daarna verdwenen de namen van de kaarten. Een deel van de bewoners vond een nieuw huis in Redona Nuova, moderner, gebouwd aan de rand van het meer; anderen maakten gebruik van de magere ontslagvergoeding om naar de stad te verhuizen. Van de oude dorpen bleven alleen de verzonken ruïnes over.

    Echter, zo nu en dan, in periodes van bijzondere droogte, duiken deze stenen geesten weer op, wat een ongelooflijk schouwspel geeft, even fascinerend als verontrustend. Hoewel er tientallen jaren zijn verstreken, en ondanks de onstuimige kracht van de Meduna, lijkt het erop dat zelfs water de geschiedenis van de kleine gemeenschap niet kan uitwissen. Hun verhaal, en in het bijzonder dat van Movada, wordt voortgezet door de familie Miniutti, oorspronkelijk uit de plaats, en in het bijzonder door Giacomo Miniutti, die, gebaseerd op de verhalen van zijn grootouders en anderen, het boek "Kijk naar ons in het ergste".

    Volgens een lokale legende is er nog een reden om de overblijfselen van de Borgo di Movada te bezoeken. De verhalen van het dorp vertellen dat de oude priester, Don Basilio, geboren in 1898 in Movada, nog steeds ronddwaalt tussen de overblijfselen van de gebouwen om het dorp te beschermen tegen erosie en zijn geschiedenis te behouden. Een boze heks zou echter een complot tegen hem smeden, erop gebrand om voor altijd elke herinnering aan de stad uit te wissen om de inwoners te straffen voor de steun die aan Don Basilio werd geboden.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 7 februari 2022

  • Suggestief en gemakkelijk te bereiken

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 16 augustus 2022

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Tramonti di Sotto, Pordenone, Friuli Venezia Giulia, Italië

Weerbericht - Tramonti di Sotto
loading