komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
België
Vlaanderen
West Vlaanderen

Dodengang

Dodengang

Wandel Highlight (Segment)

Aanbevolen door 29 wandelaars

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: West Vlaanderen, Vlaanderen, België

Beste wandelroutes naar Dodengang
Tips
  • “ONTDEK de MUIZENVAL" is een unieke verdedigingsstrategie.
    Als je deze site bezoekt ben je best voorzien van laarzen. Dit is een loopgravencomplex met hoge borstwering, omdat dit complex vlak naast de IJzer gelegen was en de ondergrond niet toeliet om er loopgraven te graven. Dus diende men hoge borstweringen te bouwen. Het complex bestaat uit een doolhof van looppaadjes en kleine schuilbunkers. Heel leuk voor kinderen. Wat je zeker moet doen is de Muizenval ontdekken. Deze is gelegen helemaal op einde van het looppadencomplex. Om hier te geraken dien je wel op het laatste door één van de 2 sluisbunkers te kruipen. Deze zijn maar van een geringe hoogte, maar echt de moeite om er door te kruipen. Eens je in de muizenval bent begrijp waarom deze plaats zo wordt genoemd. Vele Duitse soldaten die dit complex aanvielen zijn op deze plaats gesneuveld. De muizenval was onneembaar. Op de borstwering in de muizenval vindt je tevens één van de laatste ongeschonden demarcatiepalen. Een andere ongeschonden demarcatiepaal staat bij de Belgische Voorpost bunker in Oud Stuivenskerke. Oud Stuivenskerke was gelegen midden in het iundatiegebied. Deze demarcatiepalen werden na WO1 ter herinnering op regelmatige afstanden over de gehele frontlijn geplaatst van Nieuwpoort tot in de Elzas - Frankrijk. Tijdens WO 2 moesten deze palen door het toen heersende regime verwijderd of minstens het opschrift afgekapt worden. Op elke paal in België stond in 3 talen het opschrift "Hier werd de overweldiger tot staan gebracht - Ici fut arrêté l'envahisseur - Here the invader was brought to a standstill". Tevens heb als je in de muizenval bent een zicht op een Duitse voorpostbunker. Het niemandsland was hier niet al te breed. Als niet vies bent van wat modder of slijk... echt een aanrader !

    • 10 september 2022

  • WACHT AAN DE IJZER…

    In dit museum en op de site kan je ontdekken hoe het Belgische leger stand hield tegen een Duitse legerovermacht. Gedurende de hele oorlog werd hier dagelijks strijd geleverd. Vele zijn hier gesneuveld, vandaar de naam “Dodengang”
    Het kleine museum belicht voornamelijk door middel van veel beeldmateriaal en enkele kijkkasten het soldatenleven in en om de Dodengang tijdens de Groten Oorlog.
    Op de bovenste verdieping (eventueel te bereiken met een lift) heb je op de vloer een volledige luchtfoto van de site, getrokken op het einde van de oorlog. Het stukje Dodengang dat we vandaag nog kunnen beleven is maar een fractie van wat het ooit was geweest.
    Op deze verdieping heb je ook een mooi overzicht over het loopgravencomplex en de loop van de IJzer.
    Afdalen doe je via een buitentrap naar het loopgravencomplex.
    1ste en 2de verdedigingslijnen liggen heel dicht tegen elkaar aan. Tijdens je ontdekkingstocht passeer je vele overdekte schuilplaatsen, mitrailleurs posten, de Ruiter (= een verhoogde en versterkte positie) en uiteindelijk op het laatste van het gangenstelsel, de Muizenval. Om hier te geraken dien je wel op het laatste door één van de 2 sluisbunkers te kruipen. Deze zijn maar van een geringe hoogte, maar echt de moeite om er door te kruipen. Eens je in de Muizenval bent begrijp waarom deze plaats zo wordt genoemd. Vele Duitse soldaten die dit complex aanvielen zijn op deze plaats gesneuveld. De Muizenval was onneembaar en een uniek gebouwd verdedigingssysteem over de gehele frontlijn. Op de borstwering bovenop de Muizenval vindt je tevens één van de demarcatiepalen. Deze demarcatiepalen werden na WO1 ter herinnering op regelmatige afstanden over de gehele frontlijn geplaatst van Nieuwpoort tot in de Elzas – Frankrijk.
    Zeker de moeite is om even het Niemandsland over te steken een even positie te nemen in de Duitse Voorpostbunker. Deze is qua bouwstijl verschillend met de Belgische bunkers. Vlak achter de Duitse Voorpost bunker is een Schuilbunker gemaakt. Opvallend is de geringe hoogte. Als de Voorpost onder vuur kwam te liggen konden Duitse soldaten hier even schuilen maar de visie van de Duitse legertop was dat zulke schuilruimtes zeker niet comfortabel mocht zijn. Gelijkaardige bunkers vind je terug op de site Bayernwald in Wijtschate.
    Overweeg je een bezoek aan de gehele site, vergeet dan zeker geen rubber laarzen.
    Ruime parking is voorzien. Inkom is aan democratische prijs.
    Veel ontdekkingsplezier…

    • 11 september 2022

  • De Dodengang (Frans: Boyau de la Mort) is een complex van bewaarde loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. De Dodengang ligt naast een bocht van de IJzer in de Diksmuidse deelgemeente Kaaskerke.
    Het complex is het laatste stuk van het Belgische front uit de Eerste Wereldoorlog. Duizenden Belgische soldaten kwamen er in de periode van 1914 tot 1918 om. Het Belgische leger werd in 1914 teruggedreven tot Bachten de Kupe, waar in oktober 1914 de Slag om de IJzer plaatsvond. De Dodengang was een vooruitgeschoven post in het verdedigingssysteem en vormde een uitstulping naar de Duitse posities. Duitse strijdkrachten gingen in de nacht van 21 op 22 oktober 1914 de IJzer over bij Tervate. De Belgische posities rond de dodengang waren tot in 1915 niet dieper dan een halve meter. Daarna werden ze uitgediept en versterkt met een seinpost, mitrailleursnesten en een smalspoor voor de aanvoer van munitie en mensen. Om te vermijden dat de Duitsers de loopgraaf in zouden nemen was er een uitbouw die de opmars moest tegenhouden, 'de Ruitersschans'. De Belgische en Duitse loopgraven lagen op slechts enkele meters van elkaar, er gebeurden soms raids. Als bescherming hiertegen is de 'muizenval' aangelegd op het einde van de Dodengang. Prikkeldraad, klemijzers en een bunker met schietgaten hielden er de Duitsers definitief weg.
    Tot 2017 was de Dodengang beschermd als monument en ondergebracht in de Historische Pool van Defensie.
    Sinds 2017 valt het complex onder het beheer van het War Heritage Institute.

    • 19 oktober 2023

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: West Vlaanderen, Vlaanderen, België

Informatie

  • Afstand514 m
  • Stijging10 m
  • Downhill10 m
Meest bezocht in
  • Jan
  • Feb
  • Mrt
  • Apr
  • Mei
  • Jun
  • Jul
  • Aug
  • Sep
  • Okt
  • Nov
  • Dec
Weerbericht - West Vlaanderen
loading