komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Frankrijk
New Aquitaine
Jonzac
Clion

Eglise Saint-André

Eglise Saint-André

Wandel Highlight

Aanbevolen door 4 wandelaars

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Clion, Jonzac, New Aquitaine, Frankrijk

Beste hikes naar Eglise Saint-André
Tips
  • Deze romaanse kerk werd gebouwd in de 12e eeuw, maar het enige dat overblijft van het oorspronkelijke gebouw is de klokkentoren. Het werd gewijzigd in de 15e en 16e eeuw. Een gevel in renaissancestijl vervangt de oorspronkelijke gevel en de vierkante klokkentoren werd gebouwd in de 12e eeuw.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 22 november 2022

  • Van de bouw in de 12e eeuw is alleen de klokkentoren overgebleven.

    Deze Romaanse kerk werd in de 15e en 16e eeuw aangepast. Een gevel in renaissancestijl vervangt de oorspronkelijke. Het omvat twee verminkte beeldjes van Sint-Pieter en Sint-Andreas, evenals Christus en de evangelisten.

    De vierkante klokkentoren, gebouwd in de 12e eeuw op een eerdere stomp, aan weerszijden versierd met twee kolomvensters, is bedekt met een piramidevormig leien dak. Het bevat een bel van ongeveer 500 kilogram die in 1810 is aangebracht, samen met de verhoging van de toren met ongeveer 2 meter. Ze werd gedoopt "Marie Changran". De meter is de echtgenote van de burgemeester en de peter is de 1e loco-burgemeester.

    Het werd in 1911 vervangen door "Marie-Elisabeth, Andréa" die eveneens 500 kilo woog. Zijn meter was mevrouw Marie-Elisabeth Chevailler geboren Diers-Montplaisir de Clion en haar peetvader, Achille Béaud bekende aan Saintes. De oprichter was destijds Bollée d'Orléans.

    De halfronde apsis is door kolommen in vijf delen verdeeld. De ramen van de apsis en de zuidkant zijn romaans, die aan de noordkant zijn spits.

    Een tweede schip, gewijd aan de Maagd, en een sacristie zijn toegevoegd aan de noordkant van het gebouw.

    In 1793 werd de kerk gered van revolutionaire vernietiging door weduwe Landreau, destijds echtgenote van de notaris.

    Op 17 mei 1996 werd bij toeval een prachtige 18e-eeuwse tabernakel gevonden door de heer Pascal Even, directeur van het Departementale Archief, en een groep archiefliefhebbers, tijdens opslag op de zolder van het landelijke museum.
    Na de restauratie van deze tabernakel begon de heer Claude Audebeau, een parochiaan uit de Clionnais, de preekstoel van de kerk die in zeer slechte staat verkeerde, te herstellen. Dit gebeurde begin 2002. Tot zijn eer moeten we ook de restauratie van een schitterende kroonluchter noemen.

    De klokkentoren en de apsis werden in 1909 geklasseerd als historisch monument, terwijl de rest in 2000 als historisch monument werd vermeld.

    In 2009 werden na een storm die de klokkentoren beschadigde, een bliksemafleider en een prachtige haan geïnstalleerd. De vorige hoenderachtigen zijn decennia geleden verwijderd.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 3 oktober 2021

  • in welke stad is het?

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 31 oktober 2021

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Clion, Jonzac, New Aquitaine, Frankrijk

Weerbericht - Clion
loading