komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Verenigde Staten van Amerika
New Mexico
Cibola County

La Ventana ⛰️ arch

La Ventana ⛰️ arch

Toerfiets Highlight

Aanbevolen door 𝑻𝒓𝒂𝒗𝒆𝒍𝒆𝒓 🕊️

Deze Highlight is in een beschermd gebied

Controleer de lokale regels voor: El Malpais National Conservation Area

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Cibola County, New Mexico, Verenigde Staten van Amerika

Beste fietsroutes naar La Ventana ⛰️ arch
Tips
  • La Ventana Natural Arch, de op een na grootste van de toegankelijke natuurlijke bogen van New Mexico, deze enorme zandsteenformatie ligt vlak bij snelweg 117 in het oostelijke deel van het park. Een kort pad leidt naar de voet van de boog. Geniet van een panoramisch uitzicht op het contact tussen de Jurassic woestijnzandduinen van de Zuni Sandstone en het overliggende Krijt Dakota Sandstone. Een zichtbare witte streep nabij de 200 voet kliftop scheidt de twee eenheden en markeert een discordantie, een ontbrekend rotsrecord van meer dan 60 miljoen jaar.
    Tegen het Krijt was het lokale klimaat dramatisch natter geworden, zoals blijkt uit de vele gefossiliseerde holen van ongewervelde dieren. Soms waren de CO2-niveaus meer dan het dubbele van die van vandaag.
    De boog is gevormd door de dagelijkse temperatuurschommelingen van meer dan 50F op het oppervlak van de rots gedurende het hele jaar. De zandsteen zet in de loop van de dag uit en barst los van de nog koele rots erachter. De rots aan de basis en in het midden stond onder de grootste spanning en faalde als eerste. Rotsen aan weerszijden faalden te enigszins symmetrisch. De belasting van de bovenliggende rots en het daaruit voortvloeiende barsten werd naar boven toe minder. In de loop van de tijd creëerde dit een boog die klom naarmate meer gesteente faalde en instortte.
    Het ligt op het zuidwesten, zodat de verlichting na het middaguur in de herfst, winter en lente nog spectaculairder kan zijn.

    fourcornersgeotourism.com/content/la-ventana-natural-arch/fcaE05CA99860F9F4EFA

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 2 oktober 2017

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Cibola County, New Mexico, Verenigde Staten van Amerika

Weerbericht - Cibola County
loading