Wandel Highlight
De Nederlandsche Cacaofabriek is een cultureel centrum in de Nederlandse stad Helmond, dat sinds maart 2014 in deze vorm bestaat. De oorspronkelijke fabriek produceerde cacaopoeder en chocoladeproducten van 1894 tot 1932. Geschiedenis:
De NV Nederlandsche Cacaofabriek werd in 1894 in Helmond opgericht door een aantal vooraanstaande zakenlieden uit Helmond van protestantse signatuur. Aan de Kanaaldijk Zuid-oost werd een fabriek gebouwd, ontworpen door de Helmondse architect J.W. van der Putten. In 1895 begon men met de productie, met 15 werknemers. Technisch directeur was E. H. Malsch. Hij was een zoon van een Duitse roodverversbaas die in Helmond werkzaam was. Malsch leerde het cacaovak onder meer bij Van Houten, gevestigd in Weesp.Onder de merknaam "Helm-cacao" werd de eerste jaren alleen cacaopoeder voor warme chocolade gemaakt, maar vanaf circa 1900 ook "Helm-chocolade" chocolade, bonbons (pralines) etc.De fabriek ontwikkelde zich, en in 1905 werkten er al 100 mensen. In 1904 verwierf het bedrijf het predicaat "koninklijk".In 1908 werd de fabriek overgenomen door het Engelse bedrijf Turner. Het bleef succesvolle producten leveren. In 1922 kreeg het bedrijf een nieuwe naam: N.V. Helm Cacao- en Chocoladefabrieken. Ondanks het succes werd de fabriek, in april 1932, geliquideerd: Turner ging de productie in Engeland concentreren en 250 arbeiders kwamen op straat te staan. Als reden werden exportbelemmeringen aangevoerd.Nadat de nog aanwezige voorraden werden verwerkt, hetgeen in november 1932 was geschied, kwam aan de bedrijvigheid een einde. Gedurende enkele jaren stond de complete fabriek stil. Pas in 1936 werden het gebouw en de machines verkocht.Bron: Wikipedia
10 januari 2021
Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!