komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Kroatië
Varaždin

Utvrda Canjevo

Utvrda Canjevo

Wandel Highlight

Aanbevolen door 10 van de 11 wandelaars

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Varaždin, Kroatië

Beste hikes naar Utvrda Canjevo
Tips
  • Het fort Čanjevo ligt op de zuidwestelijke hellingen van het Kalnik-gebergte in de gemeente Visoko, die territoriaal tot de provincie Varaždin behoort. Er zijn zeer weinig historische bronnen over het fort en meer serieus archeologisch onderzoek en opgravingen begonnen pas in 2003.In het gebied van de huidige overblijfselen van het fort Čanjevo in de kopertijd, was er een kleinere nederzetting waarvan de bewoners behoorden tot de zogenaamde Retz - Cayary cultuur en leefde in de periode van 3400 tot 2500 voor Christus in het gebied van Hrvatsko Zagorje tot West-Slavonië. Kr. Hun nederzetting werd geërfd door leden van de Vučedol-cultuur, immigranten uit Slavonië, die hier leefden van 2500 tot 2300 voor Christus. Kr. Het is zeer waarschijnlijk dat de nederzetting veel later bestond, in de Vinkovci-cultuur, tijdens de vroege bronstijd, toen deze positie lange tijd werd verlaten.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 30 mei 2022

  • Het middeleeuwse fort werd waarschijnlijk in de 15e eeuw gebouwd als burcht van de familie Špirančić. In de 16e eeuw werd het overgenomen door de familie Praškoci. In de tweede helft van de 16e eeuw werd het omgevormd tot een militair fort voor het bewaken en bewaken van de grens met het Ottomaanse rijk, en een bemanning van soldaten - harams - werd in het fort gehuisvest. Hun taak was om de burgerbevolking te beschermen en de grens te bewaken in dit deel van het Kalnik-bergmassief. Na de tweede helft van de 17e eeuw wordt het fort niet meer genoemd in de bronnen, maar archeologische vondsten getuigen dat het pas in de eerste helft van de 18e eeuw werd verlaten en gesloopt. Vervolgens werd het bouwmateriaal gedeeltelijk opgeblazen of ingestort in de basis.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 30 mei 2022

  • In 2003 begon uitgebreid archeologisch onderzoek naar de organisatie van de gemeente Visoko, het ministerie van Cultuur van de Republiek Kroatië en het Kroatische Restauratie Instituut. Het doel van het onderzoek is om meer historische informatie te verkrijgen over het belang, het uiterlijk en de fysionomie van het fort zelf, de constructie van de uitgegraven muren en hun presentatie voor culturele en toeristische doeleinden.Elk jaar in oktober wordt op het fort zelf de slag om Čanjevo gehouden, die het conflict tussen het Ottomaanse leger en de Visoko-harams uitbeeldt. De strijd wordt georganiseerd door de hoge vereniging van Praškocij's haramija, wiens voornaamste zorg het onderzoek en de popularisering van het fort en zijn geschiedenis is. Elk jaar verzamelt dit evenement een groot aantal bezoekers, zowel de lokale bevolking als gasten uit heel Varaždin en de aangrenzende provincies, en het is het enige evenement dat de burgers bewust maakt van dit belangrijke deel van onze geschiedenis en ons cultureel erfgoed.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 30 mei 2022

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Varaždin, Kroatië

Weerbericht - Varaždin
loading