komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden

Duitsland

Hessen

Darmstadt District

Wetteraukreis

Bad Nauheim

Schwalheimer Brunnen - Sauerbrunnen & Löwenquelle

Inspiratie
Bezienswaardigheden

Duitsland

Hessen

Darmstadt District

Wetteraukreis

Bad Nauheim

Schwalheimer Brunnen - Sauerbrunnen & Löwenquelle

Schwalheimer Brunnen - Sauerbrunnen & Löwenquelle

Toerfiets Highlight

Aanbevolen door 257 van de 287 fietsers

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Bad Nauheim, Wetteraukreis, Darmstadt District, Hessen, Duitsland

Beste fietsroutes naar Schwalheimer Brunnen - Sauerbrunnen & Löwenquelle
Tips
  • De oude Schwalheimer Sauerbrunnen

    Tegenwoordig komt schoon water uit elke kraan, in welke hoeveelheid dan ook.
    Vroeger was schoon water echter een waardevol goed.
    De oude Schwalheimer Säuerling herinnert hieraan.

    Romeinse periode
    Deze zure fontein was al bekend bij de oude Romeinen. De bovenloop had invloed op de wegenbouw: precies op dit punt splitste de Romeinse weg zich.
    Bij schoonmaakwerkzaamheden in deze put zijn ruim 100 Romeinse munten gevonden. Hebben de soldaten en handelaars ze er opzettelijk in gegooid in de hoop gezond terug te komen?
    Er was ook een Romeinse waterbottelarij, die het garnizoen in Friedberg voornamelijk van bruisend mineraalwater voorzag. De Romeinen gebruikten speciaal gevormde kleipotten om het koolzuur te behouden.

    middeleeuwen
    Wie hier bronwater mocht halen, hoefde geen rivierwater te drinken, dat besmet kon zijn met tyfus of dysenterie. Zo verzekerden de steden en dorpen in de omgeving zich van watertrekkingsrechten. Omdat deze tot vier verschillende heerschappijen (dwergstaten) behoorden, moesten geschillen herhaaldelijk worden beslecht. Eén van de voorschriften was dat de Friedbergers slechts tot 08.00 uur water mochten halen. Destijds stonden mensen vroeg op en liepen gemakkelijk.



    moderne tijden
    Nadat artsen genezende eigenschappen hadden ontdekt, werd kort na 1779 een gebouw gebouwd om gasten te verwelkomen, later het huis van de fonteinwachter, nu een restaurant. Er begon een intensieve handel in Schwalheimer mineraalwater; in één jaar tijd werden 150.000 kannen water verkocht. Sommige kannen werden zelfs naar Engeland en Nederland verscheept.

    Tussen 1834 en 1836 werd ook een aantrekkelijk kuurhuis gebouwd, representatiever dan het eerste kuurhuis van Nauheim. Maar met de doorbraak van de Nauheimer Sprudel in 1846 en 1855 verschoven de kuuractiviteiten steeds meer naar het naburige Nauheim.
    Toen in 1860 de bron in het kuuroord Wilhelmsbad opdroogde, werd ter vervanging geconcentreerd zout water (zogenaamde moederloog) uit Schwalheim gehaald. Het Schwalheimer Kurhaus werd later een bedrijfsgebouw waarin mineraalwaterflessen werden gevuld; het werd in 1962 gesloopt.
    Tegenwoordig staat er aan de andere kant van het bos, op het terrein van Dorheim, een grote, moderne bottelarij.

    Bron:
    wandern-bad-nauheim.de/der-alte-schwalheimer-sauerbrunnen.html

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 23 juni 2017

  • Leeuw lente

    Op 14 mei 1903 kwam de Schwalheimer Löwenquelle voor het eerst aan het licht, een succesvolle boring. Dit voorjaar had een heel andere samenstelling dan de naburige Sauerbrunnen, die de Romeinen al kenden. De goede smaak bracht een bijzondere onderscheiding met zich mee: in 1904 ontving het water uit de Lion Spring op de Wereldtentoonstelling in St. Louis, VS, de grote prijs. Het hoge natuurlijke kooldioxidegehalte was ook ongebruikelijk. Het in verzendflessen verwerken was destijds een technische uitdaging.

    Dit voorjaar zou een passende omlijsting worden gegeven, hiervoor werd grond aangekocht en in 1906 werd een speciale fonteintempel gebouwd. Het is het werk van de Art Nouveau-architect Wilhelm Jost, die ook in Bad Nauheim werkte.
    Hier en daar werden esthetiek en de nieuwste hedendaagse technologie gecombineerd.

    De vergelijking met de Sprudelhof en de drinkspa is interessant. Op alle drie de locaties moeten bronnen aanwezig zijn en de betekenis ervan architectonisch benadrukt worden. Jost vond hiervoor heel verschillende vormen, elk aangepast aan de omgeving en functie. Het watermotief met de opstijgende gasbellen vind je overigens zowel in de Sprudelhof als bij de Löwenquelle.
    Voor de planning en uitvoering van het park aan de Löwenquelle heeft bosadviseur Dr. Weber verantwoordelijk. Tot zijn verantwoordelijkheidsgebied behoorde ook het bospark Bad Nauheim.

    In 1910 trok een roemrucht gezelschap naar de Löwenquelle. Dit was de tsarenfamilie die een paar jaar later tijdens de Russische Revolutie op tragische wijze aan haar einde kwam: tsaar Nikolaj II (voorgrond rechts); de kleine hemofiliepatiënt Tsarevich Alexei en de drie tsaardochters Olga, Tatjana en Maria. Samen met de familie van de tsaar kwam groothertog Ernst Ludwig van Hessen als soeverein en prins Hendrik van Pruisen.

    In 1959 verbleef Ibn-Saud, koning van Saoedi-Arabië, met zijn gevolg in de Leeuwenbron. Hij wilde zien waar het geneeskrachtige water vandaan kwam dat hij elke dag dronk tijdens zijn verblijf in het kuuroord.

    De Lion Spring is onlangs professioneel gerestaureerd.
    wandern-bad-nauheim.de/die-schwalheimer-loewenquelle.html

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 23 juni 2017

  • Vrij toegankelijke fontein, het water is gemakkelijk te drinken.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 14 december 2018

Maak een gratis komoot-account aan om nog 13 andere tips van insiders te krijgen.

loading

Locatie: Bad Nauheim, Wetteraukreis, Darmstadt District, Hessen, Duitsland

Meest bezocht in
  • Jan
  • Feb
  • Mrt
  • Apr
  • Mei
  • Jun
  • Jul
  • Aug
  • Sep
  • Okt
  • Nov
  • Dec
Weerbericht - Bad Nauheim
loading