komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Duitsland
Nedersaksen
Rotenburg
Sandbostel

Kriegsgräber Friedhof Lager Sandbostel

Kriegsgräber Friedhof Lager Sandbostel

Wandel Highlight

Aanbevolen door 5 wandelaars

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Sandbostel, Rotenburg, Nedersaksen, Duitsland

Beste hikes naar Kriegsgräber Friedhof Lager Sandbostel
Tips
  • Na een bezoek aan het kampmonument Sandbostel is de kampbegraafplaats een voor de hand liggende en aan te raden toevoeging. Het rondt de deprimerende en ontroerende ‘geschiedenis’ af.
    Echt beangstigend.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 12 november 2023

  • De kampbegraafplaats was verdeeld in verschillende zones. De Wehrmacht begroef de overleden krijgsgevangenen, indien mogelijk naast elkaar in individuele graven, afhankelijk van hun nationale overtuiging. Er waren aparte begraafplaatsen voor Poolse en Joegoslavische krijgsgevangenen en vanaf 1943 ook voor Italiaanse militaire geïnterneerden.
    Ook de Sovjetdoden werden in een apart gebied begraven, maar door het hoge aantal doden was dat veel groter en bestond het uit massagraven.
    Het begraven van oorlogsslachtoffers
    gevangenen werd nauwkeurig gereguleerd door de Wehrmacht. Terwijl de meeste krijgsgevangenen recht hadden op individuele graven die ‘eenvoudig’ waren
    “Om ze zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat ze herkenbaar zijn en blijven als ‘graven’”, aldus het Sovjetleger
    Gevangenen worden zo onopvallend mogelijk begraven.
    Er werd ook bevolen dat de lichamen van Sovjet-soldaten zouden worden bewaard
    "gemeenschapsgraven" moeten naast elkaar begraven worden. (Bron: stiftung-lager-sandbostel.de/geschichte/friedh%C3%B6fe/lagerfriedhof-sandbostel/)

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 14 november 2023

  • Conversie naar de “Sandbostel Oorlogsbegraafplaats”
    Direct na de bevrijding van het krijgsgevangenenkamp Sandbostel op 29 april 1945 werden op het voormalige kampterrein de eerste herdenkingsborden geplaatst. De overleden concentratiekampgevangenen, die door hun kameraden in de directe omgeving van het bevrijde kamp werden begraven, werden herdacht met gedenkstenen op de massagraven en houten grafstenen op de individuele graven.
    Het 30e Korps van het Britse leger richtte in mei 1945 het eerste monument op in het entreegebied van de voormalige Stalag X B ter nagedachtenis aan de 2.070 gevangenen uit het concentratiekamp Neuengamme die tot dan toe in Sandbostel waren omgekomen. Op onbekend tijdstip is dit herdenkingskruis door een onbekende hand verwijderd. Kort na de oorlog werden ook op de kampbegraafplaats de eerste monumenten opgericht ter nagedachtenis aan de hier omgekomen krijgsgevangenen.
    In 1945 werd op initiatief van het militaire bestuur van de Sovjet-Unie op een open plek tussen de rijen massagraven met daarin de overleden Sovjet-soldaten een ongeveer zes tot zeven meter hoog monument opgericht. en een vijfpuntige ster bovenaan, doet denken aan een traditioneel monument dat het Sovjet Overwinningsmonument herdenkt. De inscriptie aan de voet van het monument luidde: "46.000 Russische soldaten en officieren rusten hier. Doodgemarteld in nazi-gevangenschap" en kon worden gelezen in het Russisch, Engels en Duits (bron: stifung-lager-sandbostel.de)

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 15 november 2023

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Sandbostel, Rotenburg, Nedersaksen, Duitsland

Weerbericht - Sandbostel
loading