komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
België
Vlaanderen
West Vlaanderen
Brugge
Beernem

Voormalige Beernemse Steenweg

Voormalige Beernemse Steenweg

Wandel Highlight

Aanbevolen door 7 van de 8 wandelaars

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Beernem, Brugge, West Vlaanderen, Vlaanderen, België

Beste hikes naar Voormalige Beernemse Steenweg
Tips
  • De oude weg van Sint-Joris naar Beernem was de Setronestraat, later omgevormd tot Citroenstraat (overkant kanaal). Setrone zou een oude Brugse familienaam zijn.Pas in 1854 werd een ‘steenweg’ aangelegd van Knesselare tot Ruddervoorde, die dwars door Sint-Joris liep. Zo kwam er dan eindelijk een goede verbinding tot stand tussen Sint-Joris (en ook Knesselare) en het station van Bloemendale (toen gelegen aan de huidige brug over de sporen in de Wellingstraat).Deze straat noemde de Beernemse Steenweg (vanaf Smissestraat richting Beernem) en de Dorpstraat (vanaf de Smissestraat richting kerk).De huidige benaming "Lattenklieverstraat" dateert van de gemeentefusies van 1977 en verwijst naar de hier aanwezige kleine huisjes die meestal bewoond werden door ‘lattenklievers’. In dit stuk ‘Lattenklieversstraat’ (tussen ’t Hof en de Smissestraat) bevinden zich nu nog enkele herinneringen aan vroegere herbergen en winkeltjes.Woning Lattenklieversstraat 101:
    Tot in de jaren 2000 was ‘café Terminus’ hier gevestigd, sinds 1970 uitgebaat door Denise Lambert. In de volksmond noemde deze café ook ‘de Fazantebille’, omdat de uitbaatster, dochter van een boswachter (nl. Modest Lambert die op het kasteel de Lanier boswachter was), in haar jonge jaren immers vaak kortgerokt was. Het was een bloeiende zaak waar zowel de duivenmaatschappij ‘Nu of Nooit’ als de vinkeniers ‘De Molenhoekzangers’ nog hun thuishaven hadden. Het café zou omstreeks 1947-1948 gebouwd zijn.
    Garage Zutterman, Lattenklieversstraat 65:
    In het huis van de familie Zutterman-Adams was jarenlang ‘café De Vuurkruiser’ gevestigd. Tot 1934 werd dit uitgebaat door Valère Ornelis en Victor De Ketelaere. Daarna namen Raymond Croene en echtgenote Clara Vermandel hun intrek in het café. Raymond had er ook een beenhouwerij, waar hij alleen varkensvlees verkocht. Zijn bloedworst was een echte specialiteit. Links naast het café lag er een mooie boltra in open lucht. De zitbanken langs de kant waren vaak bezet met kinderen uit de buurt die de lustige bolders gadesloegen.
    Bakkerij Ten Distel, Lattenklieversstraat 61
    Dit huis was vroeger het timmermansbedrijf van Emiel De Mey, die er tevens een café openhield. Op de zwart-wit-foto zie je de vroegere herberg in 1945 met versiersels aangebracht ter gelegenheid van de aanstelling van pastoor Janssens. Na Emiel kwam zijn zoon Maurice De Mey met zijn echtgenote Maria Van Belleghem (en dochters Flora, Rosa en Gerda) aan de tap. Het huis werd grondig verbouwd in de jaren 1960-1961. Na de familie De Mey kwam Lucien Braeckevelt er omstreeks 1976 wonen, die er een bakkerij vestigde. Begin de jaren 2000 werd de bakkerij overgenomen door Paul Berard. Sinds 2014 is bakkerij Ten Distel er gevestigd, uitgebaat door Dirk en Jorina.
    image001.jpgSlagerij De Baere, Lattenklieversstraat 53
    Op de zwart-wit-foto waar op het opschrift boven de deur te lezen staat: “Bij Henri De Ketelaere – Bakkerij en winkel – Estaminet” bevinden we ons in het huidige Slagerij De Baere. Toen Henri De Ketelaere de herberg ‘het Estaminet’ uitbaatte was het ook een drukbeklante bakkerij. En bovendien had Henri daar sinds 1919 ook nog een klein lattenklieversbedrijf. De foto waarop 6 werkmannen staan is van 1925 en zien we het klein bedrijf van Henri (staand in het midden) met 5 medewerkers.
    De bakkerij werd later, samen met het café en de toegevoegde kruidenierswinkel uitgebaat door zoon Leon De Ketelaere. In 1954 werd de naam omgevormd tot ‘café De Sportman’, die aan heel wat verenigingen onderdak bood. In 1962 werd de zaak verkocht aan George en Irma Croene – De Grande. Er gebeurden heel wat verbouwingen. Van 962 tot 1970 werd de bakkerij verhuurd aan Clement Stock, en van 1970 tot 1976 aan Lucien Braeckevelt. Van 1976 tot 1980 werd het verbouwd tot en uitgebaat als beenhouwerij door Daniël Martens. In 1980 werd de beenhouwerij gekocht door Luc en Marleen De Baere – Matthys, die de zaak in 1994 verbouwden. Ondertussen wordt de beenhouwerij uitgebaat door de volgende generatie De Baere: nl. zoon Olivier en dochter Delphine. Op de zwart-wit-foto met een vader en kind aan de linkerkant van de straat, zien we een stukje van de Beernemse Steenweg in 1935 (en vanaf de kruising met de Smissestraat en Maria-Aaltersteenweg zien we de toenmalige Dorpsstraat).De zwart-wit-foto met aan de linkerkant van de weg een wandelende vrouw, toont ons de Beernemse Steenweg in 1935. Links helemaal vooraan zien we de herberg van Emiel De Mey (nu bakkerij Ten Distel). De woning links met de half openstaande luiken was de herberg-winkel-bakkerij van Henri De Ketelaere. De zwart-wit-foto met 2 kindjes vooraan rechts, toont ons de Beernemse Steenweg anno 1921. Rechts zien we een deel van de voorhof van molenaar Caeckaert, met een mooie bomenrij langs de straatkant.

    • 21 april 2020

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Beernem, Brugge, West Vlaanderen, Vlaanderen, België

Meest bezocht in
  • Jan
  • Feb
  • Mrt
  • Apr
  • Mei
  • Jun
  • Jul
  • Aug
  • Sep
  • Okt
  • Nov
  • Dec
Weerbericht - Beernem
loading