komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie

Regierungsviertel - Vaduz

Regierungsviertel - Vaduz

Toerfiets Highlight

Aanbevolen door 164 van de 169 fietsers

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Liechtenstein

Beste fietsroutes naar Regierungsviertel - Vaduz
Tips
  • Regeringsdistrict, Vaduz
    Zuidelijk stadscentrum van Vaduz aan de voet van de heuvelhelling van het kasteelbos, begrensd door het Engelse gebouw aan de noordkant en de Vaduz parochiekerk van St. Florin aan de zuidkant.
    In de late middeleeuwen bevond zich op dit gedeelte van de Reichstrasse Lindau-Milaan onder het kasteel Vaduz een landhuis, de hofkapel (eigen) kapel van St. Florin met hofpastoraatgebouwen, de zogenaamde Tschaggaturm (→woontorens) en een klein douanekantoor; De rechtszittingen en de Landammann-verkiezingen voor het graafschap Vaduz vonden plaats in de buurt van de nabijgelegen lindeboom. Poeschel vermoedt dat dit het centrum is van de bezittingen van de gaugrave, later die van Werdenberg, in het Vaduz-gebied. Sinds de 16e eeuw heeft het gebied, dat oorspronkelijk buiten het dorp lag, zich ontwikkeld tot de zogenaamde officiële wijken (tegenwoordig het regeringsdistrict) door de vestiging van landhuizen en later staatsautoriteiten.
    In 1585 wordt voor het eerst melding gemaakt van de bouw van een «Cantzley»-gebouw, mogelijk de Landvogtei of het huidige Rheinbergerhaus. De laatste wordt in 1617/19, in de 18e/19e . gebruikt als kantoorgebouw In de 19e eeuw was het het kantoor en de residentie van de pensioenmeester, later de zetel van het prinselijke domeinbestuur; sinds 1968 is het de Liechtensteinse Muziekschool gehuisvest. De gerechtsdeurwaarder, ook genoemd in 1617/19, was de residentie (met onderbrekingen in de 18e eeuw) tot 1918, en tot 1865 ook de officiële zetel van de deurwaarder (of de provinciegouverneur vanaf 1848). In dit gebouw, het Verweserhaus genaamd, vergaderde ook het Statenparlement van 1818 tot 1862. Tussen het Verweserhaus en het Rheinbergerhaus bevond zich tot in de 19e eeuw het voormalige herenhuis met de «Schellahüsli», die dienst deed als gevangenis.
    Het Verweserhaus is verbonden met de voormalige statige taverne die rond 1500 is gebouwd. Dit deed vanaf 1637 ook dienst als douanegebouw en van 1865 tot 1905 als rijksgebouw. Het Nationaal Museum van Liechtenstein is hier sinds 1972 gevestigd. Ten noorden ervan werd in 1866-67 het Landgoedhuis gebouwd als ontmoetingsplaats voor het staatsparlement, dat ook de kantoren van de regionale rechtbanken, de appartementen van rechters en een gevangenisbar huisvestte. Het werd vanaf 1905 gebruikt als middelbare school, vanaf 1961 als staatsbibliotheek en gesloopt in 1970. Tussen 1903 en 1905 werd het huidige regeringsgebouw met de zaal van het staatsparlement gebouwd tussen het huis van de beheerder en de parochiekerk uit 1872 (sinds 1997 ook de kathedraal). Andere officiële gebouwen in het regeringskwartier zijn het Schädlerhaus (tegenwoordig onder meer de burgerlijke stand), de Liechtensteinische Landesbank (1952), het staatsarchief (1962) en het postkantoor en administratiegebouw (1975).
    Een project van de Ticino-architect Luigi Snozzi, dat voortkwam uit een stedenbouwkundige ideeën- en projectwedstrijd (1984-87) om het hele gebied tussen het Engelse gebouw en de parochiekerk te herontwerpen, werd in 1993 in een referendum afgewezen. Het nieuwe parlementsgebouw van de staat, gepland door Hansjörg Göritz (Hannover) werd gebouwd in 2002-07 tussen het administratiegebouw en het regeringsgebouw, waarbij Snozzi's fundamentele stedenbouwkundige idee (ontwikkeling op een heuvel) werd overgenomen. De uitbreiding van het Staatsmuseum (1999-2003) door de architecten Brunhart, Brunner, Kranz (Balzers) en de nieuwbouw van het archief- en administratiegebouw (2006-09) door de architecten Keller en Brander (Vaduz) completeren de heuvelontwikkeling .
    Auteur: Michael Pattyn
    historisches-lexikon.li/Regierungsviertel

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 2 september 2021

  • Vaduz
    Vaduz werd voor het eerst genoemd in een document in 1150 na Christus. In 1719, keizer Karel VI. Vaduz onder de heerschappij van Schellenberg en verhief het gebied tot het Vorstendom Liechtenstein. Tegenwoordig is Vaduz de hoofdstad van het Vorstendom Liechtenstein.
    Vaduz is de hoofdstad van het Vorstendom Liechtenstein, de zetel van de autoriteiten en het staatsparlement, en sinds 1939 een prinselijke residentie. Het werd voor het eerst genoemd in een document in 1150. Het graafschap Vaduz, dat het grootste deel van het huidige vorstendom omvat, ontstond in 1342 uit het oude gerechtsdistrict Vaduz door de verdeling van de landgoederen Sargans-Werdenberg.
    Kasteel Vaduz, gebouwd rond 1300, werd geregeerd door de graven van Werdenberg zu Vaduz, de baronnen van Brandis uit Emmental, de graven van Sulz uit Klettgau in Baden en de graven van Hohenems uit Vorarlberg. In 1592 kreeg Vaduz marktrechten van keizer Rudolf II.
    In 1712 verwierf prins Johann Adam von Liechtenstein het graafschap Vaduz en zeven jaar later verenigde keizer Karel VI het. met de heerschappij van Schellenberg en verhief het gebied tot het keizerlijke vorstendom. Vaduz werd de hoofdstad en het kasteel van Vaduz is sinds 1939 de permanente residentie van de prinsen van Liechtenstein.
    Het Vorstendom Liechtenstein is een onafhankelijk land in de Alpen tussen Zwitserland en Oostenrijk en heeft een oppervlakte van 160 km2. Vaduz ligt aan de oostelijke oever van de Rijn, aan de voet van het Three Sisters-massief. Het voormalige boerendorp, dat bekend stond om zijn uitstekende wijn, is uitgegroeid tot een drukke woonstad met banken, commerciële gebouwen en dienstverleners.
    Tekst / Bron: gemeente Vaduz
    vaduz.li/vaduz

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 19 mei 2022

  • Vanaf het Rijnfietspad over de oude houten brug langs het stadion rijdt u direct Vaduz in. Zeer mooie stadscentrum nodigt uit tot verpozen.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 27 maart 2019

Maak een gratis komoot-account aan om nog 3 andere tips van insiders te krijgen.

loading

Locatie: Liechtenstein

Meest bezocht in
  • Jan
  • Feb
  • Mrt
  • Apr
  • Mei
  • Jun
  • Jul
  • Aug
  • Sep
  • Okt
  • Nov
  • Dec
Weerbericht - Liechtenstein
loading