komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Zuid-Afrika

Gariep Dam

Gariep Dam

Wandel Highlight

Aanbevolen door Pam

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Zuid-Afrika

Beste hikes naar Gariep Dam
Tips
  • Gariep Dam, opgericht als "Oranjekrag", is een nederzetting in de gemeente Xhariep in de provincie Vrijstaat in Zuid-Afrika.Gariep Dam is een stad aan de noordelijke oever van de Oranjerivier, 50 km ten westen van Bethulie en 48 km ten noordoosten van Colesberg. Het werd in 1965-66 aangelegd om de bouwers van de dam te huisvesten. De vorige naam is Afrikaans en betekent "Oranje (rivier) kracht". In 1996 kreeg de stad zijn huidige naam.De Gariepdam ligt in Zuid-Afrika, vlakbij de stad Norvalspont, grenzend aan de provincies Vrijstaat en Oost-Kaap. Het primaire doel is voor irrigatie, huishoudelijk en industrieel gebruik en voor energieopwekkingDe Gariepdam, die in 1971 in gebruik werd genomen, heette oorspronkelijk de Hendrik Verwoerddam naar Hendrik Verwoerd, de minister-president voor en na 31 mei 1961, toen het land veranderde van de Unie van Zuid-Afrika in de Republiek Zuid-Afrika. Na het einde van de apartheid werd de naam Verwoerd echter ongeschikt geacht. De naam werd officieel veranderd in Gariep Dam op 4 oktober 1996. Gariep is Khoekhoe voor "rivier", de oorspronkelijke naam van de Oranje Rivier.
    Het ligt in een kloof bij de ingang van de Ruigte-vallei, zo'n 5 kilometer ten oosten van Norvalspont.
    De top van de dam ligt zo'n 1300 m (4250 ft) boven zeeniveau.
    De muur is 88 m hoog, heeft een kruinlengte van 914 m en bevat ongeveer 1,73 miljoen m³ beton. De Gariepdam is het grootste opslagreservoir van Zuid-Afrika.
    Gariep Dam heeft een totale opslagcapaciteit van ongeveer 5.340.000 megaliter (5.340 hm3) en een oppervlakte van meer dan 370 vierkante kilometer wanneer het vol is.
    De waterkrachtcentrale herbergt vier 90 MW generatoren.
    De structuur is een betonnen zwaartekracht-boog hybride dam. Dit ontwerp is gekozen omdat de kloof te breed is voor een volledige boog, zodat flankerende muren zwaartekrachtsteunen vormen tegen de centrale boog.
    Het werd gebouwd door Dumez, een Frans bouwbedrijf.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 8 oktober 2021

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Zuid-Afrika

Weerbericht - Zuid-Afrika
loading