Wandel Highlight
Locatie: Starkenburg, Bernkastel-Wittlich, Rijnland-Palts, Duitsland
5,0
(4)
32
4,9
(113)
702
4,8
(252)
1.440
Van de oorspronkelijke 3 bakkerijhuizen zijn er vandaag nog twee bewaard gebleven. Beiden bevonden zich in de tweede helft van de 19e eeuw in het huidige Sponheimerstr. gebouwd. De exacte datum kan vandaag niet meer worden bepaald. Alleen van de lagere bakkerij weten we dat de oven in 1929 vernieuwd is, zoals vandaag de dag nog te lezen is op de sluitsteen boven de ovendeur. Zeven of dertien families sloten zich bij elkaar aan om de respectievelijke bakgemeenschappen te vormen. De aandelen werden vervolgens met het huis meegegeven, zodat de buurtstructuur van de aandeelhouders tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.
De capaciteit van de ovens is ca. 40 of 60 broden. Het werd om de beurt gebakken. Het brood werd vervolgens met vochtige doeken tot 3 weken 'vers' bewaard. Voor de feestdagen werd er meerdere keren per dag gebakken en werd de volgorde bepaald door middel van loting.
In de beroering van de laatste twee jaar van de Tweede Wereldoorlog deed de bovenbakkerij dienst als wachthuis of detentiecel.
In de jaren van de economische hoogconjunctuur namen de bakkers uit Irmenach en Enkirch geleidelijk de broodbevoorrading over. De bakkerijen leidden voortaan een schimmig bestaan, onder meer als kunstmestmagazijn. Pas in de jaren negentig werden de oude tradities weer in herinnering gebracht, werden de gebouwen gerenoveerd en werden met de hulp van de bakkers Schöppach en Obcernitzki uit Enkirch de ovens weer in gebruik genomen.
Momenteel wordt de verwarming meerdere keren per jaar uitgevoerd, vooral met Pinksteren bakt het molenbedrijf in beide bakkerijen en biedt het ook het brood te koop aan.
1 augustus 2020
Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!
Locatie: Starkenburg, Bernkastel-Wittlich, Rijnland-Palts, Duitsland
5,0
(4)
32
4,9
(113)
702
4,8
(252)
1.440