komoot
 • Inspiratie
 • Routeplanner
 • Features
Inspiratie

Apeldoorn

Wandelen rond Apeldoorn

Wandelen

in

Foto: ClaudiaBliss

Onze aanbevelingen voor Tours zijn gebaseerd op duizenden activiteiten die andere personen met komoot gedaan hebben.

Meer weten

Als je gaat wandelen in en rond Apeldoorn heb je veel keuze uit verschillende wandelingen. Zo kun je vanaf de stations van Apeldoorn de stad verkennen, maar ben je ook zo in het buitengebied. Rond Apeldoorn vind je ook de zogenoemde klompenpaden. Deze lopen vooral over onverharde paden en door het boerenland. Daarnaast zijn er veel gemarkeerde paden en langeafstandswandelpaden (LAW) die regio Apeldoorn aandoen. 

Natuurlijk kun je ook je eigen wandelroutes uitzetten, want de omgeving is prachtig. In het bosrijke en heuvelachtige gebied kun je urenlang in alle rust dwalen. Kijk goed om je heen, want de kans is groot dat je wilde zwijnen of edelherten tegenkomt. Vanuit Apeldoorn loop je zo de Veluwe op, voor kilometers en kilometers aan wandelpret. Ga mee wandelen rond Apeldoorn en geniet van de prachtige natuur.


De 20 beste wandelingen

Ontdek meer Tours

Meer informatie

In de omgeving van Apeldoorn kun je allerlei soorten wandelroutes kiezen. Er zijn natuurlijk zowel lange als korte routes te vinden. De stad Apeldoorn is gemakkelijk te bereiken per trein, waarna je direct je stadswandeling start. Kies je een wandeling in de omgeving? Dan kun je gemakkelijk met de auto komen en die parkeren op een van de vele parkeerplaatsen rond de natuurgebieden.


Ontdek Apeldoorn met één van de afwisselende stadswandelingen


Wandel door het historische centrum van Apeldoorn en bekijk de vele panden die gebouwd zijn in de Jugendstiltraditie. Je herkent deze kunststroming - die ook wel art nouveau wordt genoemd - aan de rijkelijk versierde panden. Tussen 1880 en 1914 werden vooral hotels, winkels, kantoren en villa’s in deze stijl gebouwd.


Kootwijkerzand is de ‘Sahara van de Lage landen'


De uitgestrekte zandduinen en heide van het Kootwijkerzand vormen een geweldige plek voor een fantastische wandeling. Meer dan zevenhonderd hectare aan zand ligt er op je te wachten en daarmee is dit gebied de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Beklim zeker het uitzichtpunt om de grootte van het Kootwijkerzand te overzien.

Breng daarnaast een bezoekje aan het monumentale Radio Kootwijk. Dit zendstation werd in de twintiger jaren van de vorige eeuw gebouwd om contact te houden met toenmalig Nederlands-Indië. Het enorme gebouw, dat een vrij bizarre architectuur heeft, staat in schril contrast met de natuurlijke en lege omgeving.


Ga wandelen in Paleispark Het Loo


Wie Apeldoorn zegt, zegt Paleis Het Loo. Het paleis zelf is een veelbezocht museum, met bijbehorende tuinen. Maar als je echt wilt wandelen, kun je beter het Paleispark bezoeken. Dit park was vroeger een geliefde uitvalsbasis voor de Oranjes en dat kun je nog goed zien tijdens je wandeling. Ga op zoek naar het bankje waar Juliana en Bernhard graag zaten en je voelt je zelf bijna koninklijk.


Cultuurhistorische klompenpaden


Klompenpaden lopen zoveel mogelijk over onverharde paden, door boerenland en via historische routes. De klompenpaden rond Apeldoorn zijn opgenomen in officiële wandelingen, maar je kunt natuurlijk ook een stukje klompenpad meepakken tijdens je eigen wandelroute. 


En natuurlijk de Veluwe


Tot slot ben je vanuit Apeldoorn heel snel in het Nationale Park de Hoge Veluwe. De natuur is prachtig en afwisselend met loofbomen, naaldbossen, heide, gras en stuifzand. Ook heeft de Veluwe veel interessante bewoners, zoals het edelhert, de heikikker en de ringslang. Veel plezier tijdens het wandelen rond Apeldoorn!


De beste wandelingen

loading
Ontdek meer Tours

Populair

 • MTB-routes rond Apeldoorn

  Mountainbike Collectie van komoot

 • Wielrenroutes rond Apeldoorn

  Wielren Collectie van komoot

 • Fietsroutes rond Apeldoorn

  Toerfiets Collectie van komoot

 • Hardlooproutes rond Apeldoorn

  Hardloop Collectie van komoot

Vind de perfecte Tour

in
Inspiratie

Apeldoorn

Wat we bieden

Inspiratie
GebruiksvoorwaardenPrivacybeleidCommunityrichtlijnenBeloning voor het vinden van security vulnerabilities Bedrijfsinformatie