komoot
 • Inspiratie
 • Routeplanner
 • Features
Inspiratie

Oirschot

Wandelen rond Oirschot

Wandelen

in

Foto: Ben Tjoeng

Onze aanbevelingen voor Tours zijn gebaseerd op duizenden activiteiten die andere personen met komoot gedaan hebben.

Meer weten

Als je gaat wandelen in Oirschot, dan ga je wandelen in de Brabantse Kempen. Oirschot, maar ook Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden en Bergeijk liggen in deze zeer geliefde streek. Vooral onder wandelaars is de Brabantse Kempen populair. Tijdens je wandeling geniet je van de pittoreske en historische dorpjes onderweg, de Brabantse gezelligheid en natuurlijk het vele groen.


Rondom Oirschot liggen namelijk een aantal natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Eén van de bekendste is wellicht De Kampina, de streek waar je kunt beleven hoe Noord-Brabant er in vroegere tijden uit zag. Het karakteristieke heidelandschap is een lust voor het oog, maar ook de bossen in de omgeving maken dat het hier heerlijk wandelen is.


De verschillende landgoederen in de omgeving van Oirschot maken het af. Zo bestaat Landgoed Baest al sinds de zestiende eeuw en kun je de beschermde historische buitenplaats met prachtig landhuis uit de achttiende eeuw in je wandeling opnemen. Maar ook Landgoed Heerenbeek en Landgoed ‘s Heerenvijvers zijn een bezoek waard.


De 20 beste wandelingen

Ontdek meer Tours

Meer informatie

Begin je wandeling in het gezellige kerkdorp Oirschot en kies één van de vele wandelroutes in de omgeving, want in de Kempen vind je dichtbegroeide bossen, wonderschone vennen en prachtige heidegebieden. Je kunt ook gaan wandelen in één van de vele natuurgebieden in de buurt. 


Het uitgestrekte natuurgebied Kampina


Benieuwd naar het Brabant van een paar honderd jaar geleden? Ga dan naar de Kampina, want daar zie je hoe het heidelandschap er zo'n 200 jaar geleden uitzag en ongeveer een derde van de provincie Noord-Brabant besloeg. Runderen en IJslandse paarden zorgen er tegenwoordig voor dat de heide een open gebied blijft. Het zuidelijke gedeelte van het gebied is wat meer begroeid en daarom geschikt voor een mooie boswandeling. Bovendien komen er zeldzame vogels voor zoals de grutto en de sprinkhaanrietzanger.


Wandelen op de Oirschotse Heide


Wandelen rond Oirschot, dan spits je vast je oren bij het horen van de naam Oirschotse Heide. En terecht, want het is een groot heide- en stuifzandgebied dat gedeeltelijk is begroeid met grove dennenbomen. Maar let wel goed op, want dit stuk heide wordt intensief gebruikt als militair oefenterrein. De heide is dan ook niet vrij toegankelijk en het kan erg gevaarlijk zijn dit verbod in de wind te slaan. De regels zijn dan ook streng: alleen toegang van zonsopgang tot zonsondergang, op eigen risico, alleen wandelen op wegen en paden. Bovendien mogen de oefeningen niet worden verstoord en dienen honden te zijn aangelijnd.


Wandelen over prachtige landgoederen


Rondom Oirschot liggen meerdere landgoederen met soms eeuwenoude landhuizen. Omringd door veel natuur en vaak bos, zijn deze landgoederen perfect voor een mooie wandeling. Soms kom je onderweg ook akkerland tegen, maar vaker kun je er bijzondere planten en dieren spotten. Zo worden de bosanemoon en slanke sleutelbloem gespot en met wat geluk zie je een torenvalk, bosuil, ransuil, steenuil of houtsnip.


Beekdal typisch voor de omgeving


Heel bepalend voor het landschap rond Oirschot is het riviertje de Beerze. Eerder zijn het zelfs twee riviertjes: de Groote Beerze en de Kleine Beerze. Vanuit het Kempisch hoogplateau voegen ze zich ter hoogte van landgoed Baest samen tot de Beerze en stroomt dit beekje vervolgens verder richting de Kampina. Het water heeft in deze omgeving een grote rol gespeeld. Zowel voor de irrigatie van de akkers als ook voor de visvangst. Nu zorgt het beekje voor een afwisselende wandeling door een waterrijk gebied, dat daardoor veel vogels aantrekt. Genieten tijdens je wandeling rondom Oirschot.


De beste wandelingen

loading
Ontdek meer Tours

Populair

 • Wielrenroutes rond Oirschot

  Wielren Collectie van komoot

 • Fietsroutes rond Oirschot

  Toerfiets Collectie van komoot

 • MTB-routes rond Oirschot

  Mountainbike Collectie van komoot

 • Hardlooproutes rond Oirschot

  Hardloop Collectie van komoot

Vind de perfecte Tour

in
Inspiratie

Oirschot

Wat we bieden

Inspiratie
GebruiksvoorwaardenPrivacybeleidCommunityrichtlijnenBeloning voor het vinden van security vulnerabilities Bedrijfsinformatie