komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Fietsroutes
Nederland
Noord-Holland

Amsterdam

Fietsroutes rond Amsterdam

Toerfietsen

Foto: Jeroen

Het is prettig fietsen op de fietsroutes in en rondom Amsterdam. In de hoofdstad van Nederland is de fietser namelijk de baas. Natuurlijk gelden de verkeersregels ook voor de fietser, maar de vele fietsvriendelijke wegen, pracht en praal van de stad en natuur, maken de fietser de koning te rijk in deze stad. Ontdek Amsterdam en omgeving met een van de vele toerfietsroutes. 

Dat de fiets vervoersmiddel nummer één is in Amsterdam, valt goed te begrijpen. Belangrijke gebouwen en bezienswaardigheden liggen op een steenworp afstand van elkaar. Het is dan ook zeker de moeite waard om het historische centrum met tal van grachten en omliggende stadsdelen te verkennen op de fiets. In de stad vind je ook diverse fietsvriendelijke koffiezaken die een goede uitvalsbasis zijn voor jouw fietstocht. 

Ontvlucht je liever de drukte van de stad, dan fiets je binnen luttele minuten Amsterdam uit en ben je omgeven door natuurschoon. En welke windrichting je ook kiest, je wordt altijd beloond met prachtig landschap. Trek richting het zuiden en volg de rivier de Amstel. Hier ben je omgeven in het weidse boerenland met molens en vele slootjes. 

Op nog geen half uur fietsen vind je het westen het uitgestrekte duin- en kustgebied rondom Zandvoort en Bloemendaal. Oer-Hollandse plaatjes tref je aan in het noorden als je langs de beroemde molens van de Zaanse Schans fietst en beroemde vissersdorpen als Volendam bezoekt. 

Gemiddeld
02:10
36,1 km
Gemiddeld
02:41
40,2 km
Gemiddeld
02:42
45,3 km
Gemiddeld
02:51
49,2 km
Makkelijk
01:18
21,3 km
Gemiddeld
02:36
43,7 km

De beste fietsroutes rond Amsterdam

  1. Map data © OpenStreetMap contributors
    1
    1
    02:10
    36,1 km
    16,6 km/h
    50 m
    50 m
    Gemiddeld

    4,9

    (103)

    7.561

    Gemiddelde fietstocht. Goede conditie vereist. Vooral verharde ondergrond. Geschikt voor elk niveau.
    Bekijken
  2. 2
    02:41
    40,2 km
    14,9 km/h
    130 m
    130 m
    Veerpont
    Gemiddeld

    4,7

    (140)

    956

    Gemiddelde fietstocht. Goede conditie vereist. Vooral verharde ondergrond. Geschikt voor elk niveau. De Tour bevat een overtocht met een veerpont.
    Bekijken
  3. Laat de mobiele komoot-app de weg wijzen

    Met een gratis komoot-account kun je makkelijk eindeloze outdooravonturen vinden, aanpassen en navigeren in rond Amsterdam en op andere plekken.
  4. 3
    02:42
    45,3 km
    16,7 km/h
    70 m
    70 m
    Veerpont
    Gemiddeld

    4,9

    (144)

    636

    Gemiddelde fietstocht. Goede conditie vereist. Vooral verharde ondergrond. Geschikt voor elk niveau. De Tour bevat een overtocht met een veerpont.
    Bekijken
  5. 4
    02:51
    49,2 km
    17,3 km/h
    60 m
    60 m
    Gemiddeld

    4,6

    (70)

    802

    Gemiddelde fietstocht. Goede conditie vereist. Vooral verharde ondergrond. Geschikt voor elk niveau.
    Bekijken
  6. 5
    01:18
    21,3 km
    16,4 km/h
    40 m
    40 m
    Veerpont
    Makkelijk

    4,6

    (51)

    818

    Makkelijke fietstocht. Geschikt voor elk fitnessniveau. Vooral verharde ondergrond. Geschikt voor elk niveau. De Tour bevat een overtocht met een veerpont.
    Bekijken

om nog meer fietsroutes rond Amsterdam te zien.

Meer informatie

Het aanbod voor de fietser is groot in de omgeving van Amsterdam. De stad zelf barst van de bezienswaardigheden die je eenvoudig op de fiets kunt verkennen. Ook buiten Amsterdam is er op de fiets veel te bespeuren en ontsnap je binnen een mum van tijd aan de drukte van de stad. De mogelijkheden voor toerfietsroutes in en rondom Amsterdam zijn eindeloos. 


Hollandse glorie: Waterland en de Zaanse Schans

Ten noorden van Amsterdam ligt Waterland. Dit natuurgebied geeft je een indruk hoe de omgeving van Amsterdam er honderden jaren geleden uitzag. Kleine wegen leiden je door het vlakke polderlandschap langs boerderijen en kleine pittoreske dorpjes zoals Broek in Waterland, Holysloot en Durgerdam. In het moerassige landschap vind je verschillende vogelsoorten zoals reigers, grutto's en vele wilde ganzen. Langs de kust van de vroegere Zuiderzee liggen beroemde vissersdorpen zoals Volendam, Marken en Monnickendam. Beloon jezelf bij een van de visboeren in de oude havens op een haring met zuur of gerookte paling en luister naar het kabbelende water dat tegen de zeilbootjes en kades klotst. 


Vanuit de hele wereld bezoeken jaarlijks miljoenen mensen de beroemde Zaanse Schans. Jij bent in de buurt en kunt hier vanuit Amsterdam eenvoudig langsfietsen. Naast deze oude molens loopt een fietspad en beleef je de sfeer van de achttiende en negentiende eeuw. Sommige molens en huisjes op de Zaanse Schans zijn nog steeds bewoond. 


Fietsen langs de Amstel en de Vecht

Een leuke manier om de stad uit te fietsen is via de fietspaden langs de Amstel. Vanuit de stadskern kun je deze rivier volgen en maakt al snel de drukke stad plaats voor het uitgestrekte platteland. Slingerend volg je de sierlijke bochten van de Amstel en passeer je boerderijen en dorpen zoals Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn. Een andere rivier die nabij Amsterdam door het landschap kronkelt en de moeite waard is om te volgen is rivier de Vecht. De sluizen en forten herinneren zich hier aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die onder water gezet werd in tijden van oorlog en zo de vijand op afstand hield.


Bekijk deze fietsroutes op de kaart

loading
Ontdek meer Tours
Laatste update:
15 april 2024

Onze aanbevelingen voor Tours zijn gebaseerd op duizenden activiteiten die andere personen met komoot gedaan hebben.

Meer weten

Populair

  • Wielrenroutes rond Amsterdam

    Wielren Collectie van komoot

  • Hardlooproutes rond Amsterdam

    Hardloop Collectie van komoot

  • Wandelen rond Amsterdam

    Wandel Collectie van komoot

  • MTB-routes rond Amsterdam

    Mountainbike Collectie van komoot

Vind de perfecte Tour

in

Ontdek de populairste

Ontdek de populairste bezienswaardigheden