komoot
 • Inspiratie
 • Routeplanner
 • Features
Inspiratie

Leiden

Wandelen rond Leiden

Wandelen

in

Foto: Bumble-Bee

Onze aanbevelingen voor Tours zijn gebaseerd op duizenden activiteiten die andere personen met komoot gedaan hebben.

Meer weten

Denk je aan wandelen in Leiden, dan denk je waarschijnlijk aan de historische grachten en oude panden van de stad. Maar niet alleen Leiden zelf is een wandeling waard, in de directe omgeving liggen ook diverse wandelroutes.


In de buurt van Leiden zijn veel dorpen en steden bijna aan elkaar gegroeid, waardoor er altijd wat te beleven is. Om de plaatsen heen ligt er nog gewoon vertrouwd Hollands polderlandschap. Wandel langs de kaarsrechte wegen door de weilanden of volg juist de kronkelende loop van de Oude Rijn. 


Waterliefhebbers komen rondom Leiden goed aan hun trekken. Grachten, slootjes, rivieren, plassen en natuurlijk de zee, je ziet er genoeg tijdens je wandelingen. 


In het voorjaar is de bollenstreek een feestje. In kaarsrechte lijnen staan de tulpenbollen in het veld. De bloemen hebben de meest uitbundige kleuren en zijn een geliefde achtergrond voor selfies, zowel van toeristen als ook Nederlandse lenteaanbidders.


De 20 beste wandelingen

Ontdek meer Tours

Meer informatie

Leiden zelf is ontzettend leuk om te wandelen, maar ook in de directe omgeving kun je terecht voor een leuke wandeltocht. Ten noorden van Leiden, tussen Warmond en de grens met Noord-Holland kun je wandelen in het waterrijke gebied van de Kaag. Richting de kust van Noordwijk en Katwijk dwaal je door de duinen en sluit je je dag af met uitzicht op zee. Maar ook in de buurt van Alphen aan den Rijn, Wassenaar of Den Haag is het mooi wandelen. Vanuit Leiden zijn de wandelmogelijkheden eindeloos. 


Stadswandelingen door Leiden

Leiden is een prachtige stad voor een wandeling. De gezellige grachten en de prachtige oude grachtenpanden geven Leiden allure. Ook de kleine bruggetjes, beschutte pleinen, vele terrassen en hofjes maken de ‘stad van Rembrandt’ bijzonder aantrekkelijk voor wandelaars.


Tip: kijk als je door Leiden wandelt regelmatig naar de grond. Je ziet dan vaak ronde muntjes met twee gekruiste sleutels in de stenen. De sleutels kom je sowieso op veel plekken tegen, maar wat wil je ook met de bijnaam Sleutelstad? De muntjes zijn wat minder verheven, ze geven de grenzen aan voor de terrassen in de stad. 


Bos en strand in Katwijk aan Zee


Vanuit Leiden ben je zo in Katwijk aan Zee, waar je naast duinen en strand ook bos aantreft. Het dorp Katwijk ligt direct aan de kust en je kunt er dan ook heerlijk wandelen over de boulevard of relaxen met een drankje in een strandtent.

Ten zuiden van Katwijk ligt het Panbos op een half uurtje fietsen van Leiden. Hier kun je heerlijk struinen door de duinen en over kronkelende bospaadjes. Koop wel een toegangskaartje als je naar dit park gaat. De buitenplaatsen rond Voorschoten


Net ten zuiden van Leiden ligt Voorschoten. Door de goede bereikbaarheid en ligging tussen Leiden en Den Haag werd Voorschoten vanaf eind zestiende eeuw aantrekkelijk voor welgestelde stedelingen. Zij bouwden hier hun prachtige buitenverblijven op uitgestrekte landgoederen. Inmiddels zijn de buitenplaatsen opgeslokt door de moderne bebouwing, maar zijn daarin nog steeds een groene oase van rust. Het is hier prachtig wandelen.


De beste wandelingen

loading
Ontdek meer Tours

Populair

 • Wielrenroutes rond Leiden

  Wielren Collectie van komoot

 • Fietsroutes rond Leiden

  Toerfiets Collectie van komoot

 • MTB-routes rond Leiden

  Mountainbike Collectie van komoot

Vind de perfecte Tour

in

Ontdek meer:

Inspiratie

Leiden

Wat we bieden

Inspiratie
GebruiksvoorwaardenPrivacybeleidCommunityrichtlijnenBeloning voor het vinden van security vulnerabilities Bedrijfsinformatie