Inspiratie

Zuid-Holland

Wandelen in Zuid-Holland

in
Foto: Rheinschiffer ⚓

Onze aanbevelingen voor Tours zijn gebaseerd op duizenden activiteiten die andere personen met komoot gedaan hebben.

Meer weten

Wandelen in Zuid-Holland is ontzettend divers. De provincie heeft van alles in huis. Van uitgestrekte stranden en duinen tot poldergebieden zoals het beroemde Kinderdijk en het Groene Hart, de groene long van de Randstad. In deze omgevingen schuilt uren aan wandelplezier. 

Aan de westkust van de provincie slenter je uren over de stranden en omliggende duingebieden. Klop het zand uit je schoenen en warm je op in de strandtenten waarvan enkelen het gehele jaar geopend zijn. 

In de provincie vind je ook grote en toeristische trekpleisters zoals de Keukenhof, waar je in het voorjaar wandelingen maakt langs de kleurrijke en geurende bollenvelden. Ook Kinderdijk heeft internationale allure. De negentien historische windmolens zijn verbonden met een netwerk van wandelroutes over dijkjes en dammen. 

Zuid-Holland maakt ook onderdeel uit van de Randstad met grote steden zoals Rotterdam en Den Haag, maar ook kleinere steden als Leiden en Gouda. Dit maakt deze regio bijzonder goed bereikbaar met auto en trein en zijn omliggende wandelroutes door diverse gebieden binnen handbereik.

Gemiddeld
01:41
6,63 km
Gemiddeld
04:09
16,3 km
Gemiddeld
01:38
6,35 km
Makkelijk
01:49
7,11 km
Makkelijk
01:53
7,37 km
Gemiddeld
02:47
11,1 km
Makkelijk
01:43
6,77 km
Gemiddeld
02:01
7,91 km
Makkelijk
01:19
5,16 km
Gemiddeld
02:20
9,25 km
Makkelijk
01:57
7,62 km
Gemiddeld
02:03
8,16 km
Zwaar
06:15
24,5 km
Gemiddeld
02:17
8,90 km
Gemiddeld
02:22
9,40 km
Makkelijk
01:50
7,18 km
Gemiddeld
02:06
8,19 km
Gemiddeld
02:31
9,74 km
Gemiddeld
02:55
11,4 km
Gemiddeld
03:15
12,7 km

De 20 beste wandelingen

Ontdek meer Tours

Meer informatie

De verscheidenheid aan wandelroutes in Zuid-Holland is groot. De provincie barst van de afwisselende natuur. Bovendien maakt het onderdeel uit van de Randstad, waardoor jouw favoriete wandelingen bijzonder goed bereikbaar zijn. Strand, duinen en polderlandschap liggen op een steenworp afstand van elkaar. 

Oer-hollands polderlandschap in het Groene Hart en Kinderdijk

In Zuid-Holland vind je oer-hollands poldergebied. In de Krimpenerwaard in het Groene Hart wandel je over smalle wandelpaden door veen-, polder- en akkerland. De uitgestrekte velden zijn met knotwilgen en sloten afgebakend.  De ondergrond veert op en neer terwijl je over over de drassige paden wandelt. 

Natuurlijk hoort ook Kinderdijk tot een puur Hollands beeld. Deze molens uit de 18e eeuw staan liefst zeven meter onder zeeniveau. Hier wandel je over bruggetjes en paden en bewonder je de imposante molens en geniet je van het polderlandschap. Buiten de toeristische seizoen of vroeg of laat op de dag heb je dit gebied helemaal voor jezelf. 

Stranden en duingebieden

De kustlijn van Zuid-Holland strekt zich uit over ruim 65 kilometer langs plaatsen als Scheveningen, Katwijk en Noordwijk. Het brede strand biedt veel ruimte voor strandwandelingen langs het kustlandschap van de Noordzee. Boven Scheveningen vind je Nationaal Park Hollandse Duinen. Door de stilte in dit uitgestrekte duingebied kom je helemaal tot rust. In het duingebied en dennenbossen grazen oerossen en Konikpaarden en spot je tijdens je wandeling ‘s ochtends vroeg of in het avondrood reeën. 

Je strand- of duinwandeling kun je in het voorjaar combineren met een fleurige tocht langs de bloeiende bollenvelden. Want om kleurrijke bloemenvelden te zien, hoef je niet perse naar de Keukenhof in Lisse. Tussen maart en mei kleuren de bollenvelden alle kleuren van de regenboog.

De beste wandelingen

loading
Ontdek meer Tours

Populair

Vind de perfecte Tour

in

Niet gevonden wat je zoekt? Bekijk hieronder meer Wandelroutes en vind de perfecte Tour op jouw bestemming.

Inspiratie

Zuid-Holland