Shop
Inspiratie

Utrecht

Wandelen in Utrecht

Wandelen

in

X_found
Foto: HereIsTom (CC BY-NC-ND 2.0)

Onze aanbevelingen voor Tours zijn gebaseerd op duizenden activiteiten die andere personen met komoot gedaan hebben.

Meer weten

Wie van stad en land houdt, gaat wandelen in provincie Utrecht. In de kleinste en centraalste provincie van Nederland wandel je door dichte bossen, rivieren en polderlandschap, maar kun je ook terecht in de stad met haar historie en cultuur. In Utrecht komt alles samen. 

Utrecht wordt omringd door afwisselende landschappen die zorgen voor gevarieerde wandelroutes. In het westen grenst het Groene Hart met waterig polderlandschap aan de provincie. De rivier de Vecht krioelt hier langs statige huizen en kastelen. Ook in het oosten bestaan de grenzen uit boerenlandschap en wandel je over smalle klompenpaden tussen de weilanden met grazende koeien. 

In het zuiden van Utrecht bepalen rivier de Lek, Nederrijn en de Utrechtse Heuvelrug de grens van Utrecht. Deze streek is enorm afwisselend met uiterwaarden van de rivier en dichte bossen, heidevelden en natuurlijk het heuvellandschap van de Heuvelrug. Na het beklimmen van de Grebbeberg tuur je eindeloos over het rivierdal. 

Ook wandelen door de historische binnensteden van Utrecht en Amersfoort is een belevenis. Reis terug in de tijd tijdens je wandeling langs de oude stadsmuren en door de eeuwenoude stadspoorten.

Gemiddeld
02:24
9,16 km
Gemiddeld
03:14
12,6 km
Gemiddeld
02:28
9,61 km
Gemiddeld
04:17
16,9 km
Makkelijk
01:08
4,27 km
Gemiddeld
02:34
10,0 km
Gemiddeld
02:43
10,6 km
Gemiddeld
02:43
10,7 km
Gemiddeld
03:27
13,0 km
Gemiddeld
03:54
15,0 km
Gemiddeld
01:12
4,71 km
Gemiddeld
02:55
11,2 km
Zwaar
05:04
19,1 km
Gemiddeld
02:44
10,3 km
Gemiddeld
03:08
12,3 km
Gemiddeld
02:52
11,4 km
Gemiddeld
02:23
9,36 km
Gemiddeld
03:30
13,6 km
Gemiddeld
03:04
12,0 km
Gemiddeld
02:31
9,88 km

De 20 beste wandelingen

Ontdek meer Tours

Meer informatie

Of je nu van de natuur houdt of geïnteresseerd bent in de historische stad en cultuur, in Utrecht vind je zeker de juiste wandeling. Het landschap is enorm veelzijdig. Het ene moment loop je langs kastelen of statige landhuizen langs de Vecht, het andere moment door de dichte bossen van de Utrechtse Heuvelrug. 

Bosrijke gebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug

Wie denkt dat in midden Nederland geen heuvels zijn heeft het mis. De Heuvelrug is ontstaan in de laatste ijstijd. Over de heuvels wandel je door dichte bossen, uitgestrekte zandduinen en heidevelden. De veelzijdigheid van dit landschap biedt oneindige mogelijkheden voor jouw favoriete wandelroutes. 

De hoogste ‘toppen’ die je kunt beklimmen op de Heuvelrug zijn de Amerongse Kop (69m) en Grebbeberg (52m). Deze laatste heuvel is onderdeel van de Grebbelinie en vormt een abrupt einde van het heuvelgebied. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de Blauwe Kamer en Nederrijn. Dit gebied staat regelmatig onder water en is daardoor in trek bij meer dan 200 vogelsoorten. Neem dus je verrekijker mee, want hier spot je de ijsvogel, lepelaar en zeearend. 

Ook de noordelijker gelegen bossen van de Heuvelrug zijn het bezoeken waard. In augustus prikkelen de heides bij het Leersumse Veld en Lage Vuursche je zintuigen. De felle paarse heide springen in het oog en de geurige wilde kruiden kriebelen je neus. Duik na je wandeling in een van de vele pannenkoekenrestaurants in Lage Vuursche en laat het je smaken. 

Historische stadscentra

Voor kunst, cultuur en oude middeleeuwse gebouwen ga je naar de gelijknamige hoofdstad, Utrecht. Hier duik in de historie van de stad tijdens een wandeling langs de Domkerk, de oude gracht met werfkelders en oude binnenpleinen. 

Ook Amersfoort heeft een historisch stadscentrum en nodigt uit voor wandelingen rondom de middeleeuwse stadsmuren. Als kasteelheer- of vrouw loop je hier door de aangelegde en goed onderhouden tuinen en stadsparken. 

De beste wandelingen

loading
Ontdek meer Tours

Populair

Vind de perfecte Tour

in
X_found
Inspiratie

Utrecht

Wat we bieden

Inspiratie
GebruiksvoorwaardenPrivacybeleidCommunityrichtlijnenBeloning voor het vinden van security vulnerabilities Bedrijfsinformatie