komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie

Utrechtse Heuvelrug

Wandelen in de buurt van Utrechtse Heuvelrug

Wandelen

Foto: ednl (CC BY-NC-SA 2.0)

Op de Utrechtse Heuvelrug kun je heerlijk wandelen. Dit bosrijke en heuvelachtige gebied strekt zich uit vanaf het Gooimeer bij Huizen tot de Grebbeberg in Rhenen. Hiertussen vind je een gevarieerd landschap waar voor iedere wandelaar geschikte wandelroutes te vinden zijn. 

Reken tijdens je wandelingen op de nodige hoogteverschillen op de Utrechtse Heuvelrug. Deze zijn ontstaan in de laatste ijstijden. Met grote kracht stuwde het ijs toen bergen zand en grind op waardoor heuvels zijn ontstaan. Heuvels zoals de Amerongse Berg en de Grebbeberg bieden nu goede mogelijkheden voor uitdagende wandelingen met prachtige vergezichten. 

Bovendien is de Utrechtse Heuvelrug een van de bosrijkste gebieden van Nederland. Zo kun je uren dwalen door de Kaapse Bossen en het Amerongse Bos. Of tuur over de uitgestrekte zandvlaktes van de Soesterduinen en de heidevelden van het Leersumse Veld. 

Sluit je wandeling af in een van de uitstekende boscafés en restaurants die verscholen liggen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. 

Gemiddeld
02:33
9,77 km
Gemiddeld
02:02
7,98 km
Gemiddeld
02:39
9,76 km
Makkelijk
00:49
3,24 km
Makkelijk
01:10
4,53 km
Gemiddeld
01:04
4,19 km

De beste wandelingen en hikes in de buurt van Utrechtse Heuvelrug

  1. Map data © OpenStreetMap contributors
    1
    1
    02:33
    9,77 km
    3,8 km/h
    80 m
    70 m
    Gemiddeld

    4,9

    (276)

    1.892

    Gemiddelde wandeling. Goede conditie vereist. Makkelijk begaanbare paden. Geschikt voor elk niveau.
    Bekijken
  2. 2
    02:02
    7,98 km
    3,9 km/h
    30 m
    30 m
    Gemiddeld

    5,0

    (36)

    286

    Gemiddelde wandeling. Goede conditie vereist. Makkelijk begaanbare paden. Geschikt voor elk niveau.
    Bekijken
  3. Laat de mobiele komoot-app de weg wijzen

    Met een gratis komoot-account kun je makkelijk eindeloze outdooravonturen vinden, aanpassen en navigeren in in de buurt van Utrechtse Heuvelrug en op andere plekken.
  4. 3
    02:39
    9,76 km
    3,7 km/h
    130 m
    130 m
    Gemiddeld

    4,6

    (15)

    133

    Gemiddelde wandeling. Goede conditie vereist. Vooral goed begaanbare paden.
    Bekijken
  5. 4
    00:49
    3,24 km
    3,9 km/h
    10 m
    10 m
    Makkelijk

    4,7

    (12)

    156

    Makkelijke wandeling. Geschikt voor elk fitnessniveau. Makkelijk begaanbare paden. Geschikt voor elk niveau.
    Bekijken
  6. 5
    01:10
    4,53 km
    3,9 km/h
    20 m
    20 m
    Makkelijk

    4,5

    (12)

    174

    Makkelijke wandeling. Geschikt voor elk fitnessniveau. Makkelijk begaanbare paden. Geschikt voor elk niveau.
    Bekijken

om nog meer wandelroutes in de buurt van Utrechtse Heuvelrug te zien.

Meer informatie

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug verveelt nooit. Het heuvelachtige gebied barst van de gevarieerde wandelingen door dichte bossen, uitgestrekte heidegebieden en altijd veranderende stuifzanden. Het is tijd om dit veelzijdige gebied te ontdekken met een wandeling door de Utrechtse Heuvelrug. 

Heuvels, heidegebieden en uitgestrekte bossen

Als je aan de Utrechtse Heuvelrug denkt, dan denk je aan bossen en heuvels. Dit gebied is na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. Neem het Amerongse Bos, dat een van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug is met bomen van wel 230 jaar oud. In deze oude bomen verschuilen spechten en vleermuizen zich. Het bos is gelegen op de Amerongse Berg, deze heuvel vormt met 69 meter een letterlijk hoogtepunt. 

Een andere kenmerkende heuvel is de Grebbeberg. Ook hier maak je wandelingen met de nodige hoogteverschillen en tuur je over de weidse uiterwaarden van de Nederrijn. Je vindt hier een verscheidenheid aan vogels, waaronder de lepelaar en zelfs de zeearend. Deze roofvogel is niet verdwaald. Naast de kust nestelt de zeearend zich namelijk ook graag in waterrijke binnenlandse gebieden. 

Tussen alle bossen vind je op de Utrechtse Heuvelrug ook de nodige stuifzand- en heidegebieden. Het Leersumse Veld is een uitgestrekt gebied dat is ontstaan door vroegere ontbossing en overbeweiding. In augustus kleurt de heide paars en het gehele jaar door spot je vogels vanaf de vogelkijkhut rondom de drie vennen. Ook rondom de stuifzanden van de Soesterduinen schuilt een netwerk aan wandelroutes voor dagen wandelplezier. 

Vorstelijke kasteeltuinen en landgoederen

Voor wandelingen van koninklijke allure kun je terecht op de landgoederen van de Utrechtse Heuvelrug. In Lage Vuursche wandel je over statige lanen met eeuwenoude beuken. Dit is de achtertuin van prinses Beatrix, die woont op kasteel Drakensteyn. Ook in de uitgestrekte kasteeltuinen van Kasteel Groeneveld en Paleis Soestdijk in Baarn ben je de koning te rijk en beleef je uren wandelplezier in de omliggende Baarnse bossen die ook tot de landgoederen behoren.


Bekijk deze wandelroutes op de kaart

loading
Ontdek meer Tours
Laatste update:
18 maart 2024

Onze aanbevelingen voor Tours zijn gebaseerd op duizenden activiteiten die andere personen met komoot gedaan hebben.

Meer weten

Populair

Vind de perfecte Tour

in