Inspiratie

Groningen

Fietsroutes in Groningen

in
Foto: Marcel Kerkhof

Onze aanbevelingen voor Tours zijn gebaseerd op duizenden activiteiten die andere personen met komoot gedaan hebben.

Meer weten

In en rond Groningen vind je eindeloos veel fietsroutes. De provincie is samen met Friesland de meest noordelijk gelegen provincie van Nederland en is een bezoek meer dan waard. Zoals de Groningers zelf zeggen; er gaat niets boven Groningen. 


Als je de toerfietsroutes gaat fietsen van Groningen, fiets je door open boerenlandschap, over rustige paden en langs historische boerderijen. Geniet van de weidse panoramische uitzichten vanuit je zadel. Het Groningse landschap is eeuwenoud en veelzijdig; fiets langs plaatsen als Pieterburen, Eemshaven en vesting Bourtange. 


Ook hoofdstad Groningen staat bekend als bijzonder fietsvriendelijk. Ontdek de oude binnenstad met vele culturele schoonheden op de fiets en verwen jezelf met hapje of drankje op de gezellige terrassen.

Gemiddeld
02:38
44,2 km
Gemiddeld
04:06
67,7 km
Zwaar
02:25
41,6 km
Makkelijk
01:45
30,3 km
Makkelijk
01:27
23,5 km
Gemiddeld
03:33
63,2 km
Gemiddeld
02:23
40,5 km
Makkelijk
01:33
26,9 km
Gemiddeld
02:13
33,0 km
Gemiddeld
01:57
31,8 km
Gemiddeld
02:38
44,8 km
Gemiddeld
02:43
46,9 km
Gemiddeld
02:46
47,2 km
Makkelijk
01:49
31,5 km
Gemiddeld
02:00
34,8 km
Makkelijk
01:10
20,5 km
Makkelijk
01:33
24,1 km
Gemiddeld
02:08
36,3 km
Makkelijk
01:57
32,7 km

De 19 beste fietsroutes

Ontdek meer Tours

Meer informatie

Spring op de fiets en verken de fietsroutes van Groningen op twee wielen. De rustige wegen en het uitgestrekte knooppuntennetwerk maken de provincie een genot om te ontdekken op de fiets. Wissel stad en land af en combineer je fietstocht met een bezoek aan de gezellige gelijknamige hoofdstad Groningen. 


Een reis door de tijd in oost Groningen 

De provincie Groningen bestaat niet alleen maar uit boerenlandschap en eindeloze vergezichten. Voor afwisselende toerfietsroutes door een verrassend landschap met oeroude bossen, beekdalen en riviertjes trek je met de fiets naar Westerwolde. Dit gebied in het oosten van de provincie werpt je terug in de tijd en is een genot om te fietsen. 


De slingerweggetjes door heiden en over het licht glooiende landschap verrassen keer op keer. In het landschap stroomt de Ruiten Aa, de ader van dit beeldschone beekdallandschap. Langs de rivier liggen bossen van meer dan 1.000 jaar oud en vind je esdorpen die je terugwerpen in de tijd. Deze karakteristieke boerendorpen hebben in de kern van het dorp een weiland omringd met bomen waar vroeger het vee graasde of markten gehouden werden. 


Als je dan toch over de fietspaden van Groningen door de tijd reist, dan mag je een bezoek aan Bourtange niet overslaan. Dit vestingdorpje werd eind zestiende eeuw gebouwd als verdedigingswerk in de Tachtigjarige Oorlog. Mede door de dikke muren, wallen, grachten en omliggende moerassen bleek Bourtange een onneembare vesting. Het dorpje is volledig hersteld zoals het vroeger was en te bezoeken. 


Langs het water fietsen: Lauwersmeer en de Waddenzee

Wat te denken van fietstocht langs of rond het Lauwersmeer? Het Nationale Park Het Lauwersmeer ligt op de grens van Groningen en Friesland en bestaat uit een uitgestrekt zoetwatergebied met een flinke plas, rietlanden, eilandjes en graslanden. Met een route van zo’n 43 kilometer fiets je het Lauwersmeer rond en brengt je langs de mooiste plekken van het Nationale Park. 


Natuurlijk grenst Groningen ook aan de Waddenzee. Deze zee is zo bijzonder dat het op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Beleef de Waddennatuur tijdens een fietstocht langs de kust en passeer nabijgelegen wierdendorpen zoals Ulrum, Eenrum en Afrum. De oude kern van deze dorpen staat op brede heuvels, waardoor deze dorpen beschermd bleven als het gebied overstroomde.


De beste fietsroutes

loading
Ontdek meer Tours

Populair

Vind de perfecte Tour

in
Inspiratie

Groningen