Shop
Inspiratie

Friesland

Fietsroutes in Friesland

Toerfietsen

in

X_found
Foto: Pia Amalie

Onze aanbevelingen voor Tours zijn gebaseerd op duizenden activiteiten die andere personen met komoot gedaan hebben.

Meer weten

Friesland barst van de fietsroutes. De provincie staat natuurlijk bekend om haar prachtige meren en plassen. In de Friese wateren krioelt het zomers van de kleurrijke, wapperende zeilen van honderden bootjes. Maar Friesland is meer dan fietsen langs het water alleen. 


In het westen van Friesland ligt het glooiende Gaasterland; in het zuidoosten de Friese Wouden, een kleinschalig landschap van weilanden, beekjes, heidevelden en bomenlanen. Natuurlijk ken je Friesland van de Elfstedentocht, die elf prachtige Friese steden aan elkaar knoopt. De ‘Tocht der Tochten’ kun je naast de schaats ook met de fiets afleggen met toerfietsroutes van één of meerdere dagen. 


Verlaat het vasteland en maak de oversteek naar de Friese Waddeneilainden Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Met hun stranden, duinen, polders, bossen en gezellige dorpjes zijn de Waddeneilanden een bijzonder mooi stukje Nederland. Maak de overtocht voor het ultieme eilandgevoel. Je fiets kan mee op de boot of huur je eenvoudig op één van de eilanden.

Gemiddeld
02:39
44,7 km
Gemiddeld
02:07
34,3 km
Gemiddeld
02:21
41,5 km
Gemiddeld
03:40
60,9 km
Gemiddeld
02:44
47,8 km
Gemiddeld
02:45
47,0 km
Zwaar
02:29
38,3 km
Gemiddeld
02:28
42,8 km
Zwaar
04:31
62,0 km
Gemiddeld
02:43
46,1 km
Zwaar
02:27
31,0 km
Zwaar
02:07
27,1 km
Gemiddeld
03:11
53,7 km
Gemiddeld
02:33
39,3 km
Gemiddeld
02:46
46,4 km
Gemiddeld
02:03
35,0 km
Gemiddeld
03:11
54,4 km
Zwaar
02:40
36,6 km
Gemiddeld
02:25
39,0 km
Makkelijk
01:51
23,7 km

De 20 beste fietsroutes

Ontdek meer Tours

Meer informatie

Het uitgebreide fietsnetwerk van Friesland biedt een uitgelezen kans om de provincie te verkennen. Spring in het zadel en geniet van het Friese landschap. Fiets langs de meren, het Waddengebied of door de Friese Wouden. Onderweg passeer je historische dorpen en steden, prachtige natuur en talloze terpen die de provincie rijk is. 


Fietsen langs de Friese meren


Friesland telt liefst 24 officiële meren. De grootste en belangrijkste meren zijn de Groote Brekken, Sneekermeer, Tjeukemeer, Heegermeer, Fluessen en Slotermeer. De gebieden rondom deze wateren zijn een genot om te fietsen. Kies bijvoorbeeld voor een toerfietsroute langs de oevers van het Tjeukemeer, het grootste meer van de provincie. Hier fiets je over oude dijken, steek je via bruggetjes en pontjes het water over en tuur je eindeloos over het weidse Friese landschap. Onderweg passeer je dorpjes met monumentale boerderijen, molens en kerkjes. De Friese meren zijn een paradijs voor vele water- en weidevogels en daarmee kunnen ook vogelspotters hier hun geluk ophalen. 


Maak een fietsrit rond de Friese meren compleet met een verfrissende duik. Enkele meren hebben zandstranden en zijn bovendien niet al te diep: gemiddeld twee meter. Hierdoor warmt het water snel op. Ideaal voor een plons, dus neem je zwembroek mee.


Fietsen langs de Friese elfsteden 

Een andere leuke invulling voor jouw fietstocht is de Elfstedentocht. In totaal is deze route 220 kilometer lang, maar je kunt hem natuurlijk inkorten en in delen rijden. De Elfstedentocht loopt door het westelijke deel van Friesland en voert langs de Waddenzee, IJsselmeer en door het binnenland van de provincie. Onderweg passeer je Leeuwarden, de hoofdstad van Leeuwarden, maar ook kleine steden zoals Sloten en Hindeloopen. Elke stad heeft zijn eigen charme en de tussengelegen wegen en fietspaden zijn goed aangelegd. De Elfstedentocht, Frieser kan het niet. 


Beschutting in de bossen van het Gaasterland en Drents Friese Wold 

Het overgrote deel van Friesland bestaat uit open land, waardoor de wind vaak vrij spel heeft. Kies voor een toerfietsroutes met meer beschutting voor het Gaasterland of het Drents Friese Wold. Zo dringt de wind in het Gaasterland nauwelijks door vanwege de loofbossen, houtsingels en het ietwat glooiende landschap. Ook in het Drents Friese Wold, op de grens van Friesland en Drenthe, fiets je beschut door bossen, heidevelden en beekdalgraslanden.


De beste fietsroutes

loading
Ontdek meer Tours

Populair

Vind de perfecte Tour

in
X_found
Inspiratie

Friesland

Wat we bieden

Inspiratie
GebruiksvoorwaardenPrivacybeleidCommunityrichtlijnenBeloning voor het vinden van security vulnerabilities Bedrijfsinformatie