Shop
Inspiratie

Friesland

Wandelen in Friesland

Wandelen

in

X_found
Foto: Marc

Onze aanbevelingen voor Tours zijn gebaseerd op duizenden activiteiten die andere personen met komoot gedaan hebben.

Meer weten

Wandelen in Friesland is geweldig. Door de vele bootjes, de Waddenzee en de eigen taal krijg tijdens je wandeling in Friesland een instant vakantiegevoel. De weidsheid van de provincie, gecombineerd met de vele Friese meren en in het achterhoofd de Elfstedentocht maken van elke wandelroute een belevenis.


In de hoofdstad Leeuwarden maak je prachtige stadswandelingen en met vier nationale parken en twee nationale landschappen kun je in Friesland optimaal van de natuur genieten. Zo is bijvoorbeeld het Nationaal Park Drents-Friese Wold een van de grootste bosgebieden van Nederland en is het Nationaal Park Lauwersmeer een waar vogelparadijs. Je wandelt in Friesland door uitgestrekt boerenland, maar ook kom je onderweg bossen en natuurlijk meren tegen.


Vaar over naar één van de Friese Waddeneilanden voor nog meer wandelplezier. Struin door de duinen, wandel over de immens brede en stille stranden en geniet van de vele vogelsoorten onderweg.

Gemiddeld
02:38
10,3 km
Gemiddeld
01:27
5,66 km
Gemiddeld
02:23
9,36 km
Makkelijk
01:33
5,99 km
Gemiddeld
02:14
8,85 km
Gemiddeld
02:32
10,1 km
Makkelijk
01:44
6,84 km
Gemiddeld
03:01
12,0 km
Gemiddeld
02:14
8,83 km
Makkelijk
01:56
7,66 km
Makkelijk
01:24
5,53 km
Zwaar
05:07
20,2 km
Gemiddeld
01:38
6,39 km
Makkelijk
01:02
4,02 km
Gemiddeld
02:30
9,91 km
Makkelijk
01:38
6,51 km
Gemiddeld
04:02
15,7 km
Zwaar
05:31
21,5 km
Gemiddeld
04:00
15,6 km
Gemiddeld
02:56
11,6 km

De 20 beste wandelingen

Ontdek meer Tours

Meer informatie

De hoeveelheid wandelroutes in Friesland is enorm. Bovendien kun je kiezen uit veel verschillende landschappen. Wat is jouw favoriete wandeling?


De Friese Elfsteden

Wie Friesland zegt, zegt Friese Elfstedentocht. Hoewel de laatste tocht der tochten ruim twintig jaar geleden werd gehouden, is de meer dan tweehonderd kilometer lange schaatstocht in het collectieve Nederlandse geheugen gegrift. Inmiddels is de Elfstedentocht ook een wandelroute. Je kunt de officiële route lopen, of plan je eigen wandelingen waarbij je telkens één of meerdere steden van de Elf aandoet, zoals Harlingen, Franeker, Dokkum of Leeuwarden. Elke stad heeft een stempelpost, zodat je stempels kunt verzamelen net als wanneer je de tocht op de schaats zou afleggen.


Wandelen langs de Waddenzee

Vanaf de Afsluitdijk tot aan het Lauwersmeergebied grenst Friesland aan de Waddenzee. Hier maak je tijdens je wandeling kennis met de elementen. De zeewind is het ene moment een verfrissend briesje en het andere moment een venijnige storm die je moet trotseren. Je kijkt uit over de Waddenzee en ziet de Waddeneilanden in de verte liggen. Zie je de veerboot al gaan? Achter de hoge dijk die Friesland tegen het water beschermt, liggen oude vissersplaatsjes en weidse landschappen, terpen en Middeleeuwse kerkjes. Wandelen langs de Waddenzee is een avontuur.


Maak de oversteek naar de Waddeneilanden

Friesland is bijzonder, maar ook de Waddeneilanden zijn een must voor de wandelliefhebber. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog horen bij de provincie Friesland. Alleen Texel hoort bij Noord-Holland. Op de Waddeneilanden ben je één met de natuur. De duinen en het strand zijn ongeëvenaard en geheel Schiermonnikoog is zelfs uitgeroepen tot Nationaal Park. Schiermonnikoog is één van de meest wilde plekken van Nederland en ook nu is de natuur nog altijd in beweging.


Friesland waterland

Waar je ook gaat wandelen in Friesland, het water is er nooit ver weg. Natuurlijk heb je de de Waddenzee in het noorden en het IJsselmeer in het westen, maar ook in Friesland zelf vind je veel water. De beroemde Friese Meren liggen vooral in het zuidwesten van de provincie en kan hier langs het water wandelen. Ook is het een aanrader om je wandeling te combineren met pret op het water. Huur een bootje en geniet van de rust en de ruimte. Langs de meren zijn genoeg strandjes te vinden of leg aan in een gezellige haven. Alle Friese meren staan met elkaar in verbinding, waardoor je dagenlang op pad kunt.


De beste wandelingen

loading
Ontdek meer Tours

Populair

Vind de perfecte Tour

in
X_found
Inspiratie

Friesland

Wat we bieden

Inspiratie
GebruiksvoorwaardenPrivacybeleidCommunityrichtlijnenBeloning voor het vinden van security vulnerabilities Bedrijfsinformatie