Inspiratie

Drenthe

Fietsroutes in Drenthe

in
Foto: Ruediger K.

Onze aanbevelingen voor Tours zijn gebaseerd op duizenden activiteiten die andere personen met komoot gedaan hebben.

Meer weten

Drenthe barst van de fietsroutes en is daarmee dé fietsprovincie van Nederland. Nergens in het land vind je meer fietspaden dan in deze provincie. Geen wonder. Fietsen in Drenthe is bijzonder fascinerend en werpt je terug in de tijd. Tijdens je fietstocht doorkruis je Drentse oerlandschappen en passeer je oude hunebedden en grafheuvels.

Al fietsend door de Nationale Parken zoals het Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en Drentsche Aa trekt er veel moois aan je voorbij. Van uitgestrekte beekdallandschappen tot dichte bossen en zandverstuivingen. Bezoek Drenthe in augustus en september, dan veranderen de vele heidevelden in een paars tapijt. 

Pak de e-bike of toerfiets en geniet van de vele goed aangelegde toerfietsroutes in Drenthe. Of verken de provincie op de mountainbike over singletracks en andere prachtige onverharde wegen. Spring in het zadel en fiets langs de geheimen van de Drentse (pre)historie.

Zwaar
03:55
46,4 km
Zwaar
02:56
37,0 km
Gemiddeld
03:14
55,1 km
Zwaar
02:21
29,5 km
Makkelijk
00:49
14,2 km
Zwaar
04:21
57,5 km
Zwaar
02:18
27,2 km
Gemiddeld
02:53
41,3 km
Gemiddeld
02:45
44,4 km
Gemiddeld
02:48
44,3 km
Gemiddeld
02:45
44,4 km
Makkelijk
01:40
27,9 km
Gemiddeld
03:16
45,6 km
Zwaar
03:23
45,0 km
Zwaar
03:07
41,6 km
Zwaar
03:01
51,6 km
Zwaar
03:51
55,0 km
Zwaar
03:18
47,1 km
Gemiddeld
02:30
40,0 km
Gemiddeld
02:48
47,5 km

De 20 beste fietsroutes

Ontdek meer Tours

Meer informatie

Waar je ook in Drenthe gaat fietsen, je bent altijd omgeven door uitgestrekte natuur en geschiedenis. Reis door de tijd en verken Drenthe op de fiets langs een van de vele hoogtepunten die de provincie te bieden heeft. 

Fietsen door de (pre)historie in de Nationale Parken

Als je gaat fietsen door het uitgestrekte Drentse landschap krijg je het gevoel alsof de tijd heeft stil gestaan. Zo word je voortdurend verrast terwijl je fietst door het Nationale Park Drentsche Aa. In dit oeverlandschap passeer je verscholen vennen, hunebedden en geniet je van het uitzicht over het beekdal. 

Het Nationaal Park Drentsche Aa bezit ook enkele stuifzand- en heidegebieden. Een mooi voorbeeld hiervan is het Balloërveld. Dagelijks trekt hier de herder met de schaapskudde door het gebied om de heide in stand te houden. Het is de grootste schaapskudde van Drenthe en geeft je een gevoel hoe het hier honderden jaren geleden uit zag. 

Andere zandverstuivingen en uitgestrekte heidevelden vind je in het Drents-Friese Wold. Dit Nationale Park bestaat uit 6000 hectare aan bos, heide, zandverstuivingen en beekdalen. Tip voor de vogelspotters: vanwege de grote variatie van dit landschap vind je bos-, weide-, en moerasvogels op korte afstand van elkaar. 

Esdorpen en brinkdorpen 

Het zal je vast opvallen tijdens je fietstocht door Drenthe. Onderweg passeer je diverse brinkdorpen of esdorpen. Dit zijn karakteristieke boerendorpen waarvan de brink de kern vormt. De brink is een veld omringd met bomen waar vroeger het vee graasde of markten gehouden werden. De boerderijen, klinkers en kinderkopjes geven dit monumentale dorpje een historisch karakter en zijn een genot om doorheen te fietsen. In Dwingeloo, Ruinen en Lhee is de structuur van de esdorpen goed te herkennen. 

Onverharde wegen en kasseistroken 

Als je gaat fietsen in Drenthe fiets je over goed aangelegde fietspaden die de Nationale Parken van de provincie doorkruisen. Het merendeel van de toerfietsroutes is geasfalteerd, maar het kan goed zijn dat je soms op zanderige paden, karrensporen of oude kasseienstroken terecht komt. Deze paden zijn goed te fietsen en versterken het gevoel dat je in Drenthe één met de natuur bent. 

De beste fietsroutes

loading
Ontdek meer Tours

Populair

Vind de perfecte Tour

in
Inspiratie

Drenthe