komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie

Lange-afstand-wandelpaden

Lange-afstand-wandelpaden

Foto: Marius

Dagenlang niet douchen, op de grond slapen, bonen en gedroogd vlees eten, fysieke inspanning van zonsopgang tot zonsondergang, in de verre omtrek geen WiFi te bekennen. Waarom lopen mensen lange-afstand-wandelpaden? Nou... precies daarom eigenlijk.

In de bergen, over vlak land, in afgelegen terrein of juist door drukke gebieden in het hoogseizoen – het wandelen van lange afstanden helpt je om tot jezelf te komen. En als je dat nog niet ontdekt hebt, moet je nog even wat langer doorlopen!

En het beste van dit alles is dat je geen pro hoeft te zijn of een fortuin hoeft uit te geven. Kies gewoon een paar dagen uit in je agenda, trek je wandelschoenen aan en stop wat spullen in je rugzak.

Het beste is dat je geen pro hoeft te zijn of een fortuin uit hoeft te geven.

Lange-afstand-wandelpaden

Kies uit onze kant-en-klare Collecties boordevol handige informatie en zorgvuldig uitgekozen Tours, gemaakt door outdoorliefhebbers zoals jij.

Filteren op
Over de GR20 door Corsica – Europa's zwaarste langeafstandswandelroute

Wandel Collectie van Vanessa Kopp

Langs de legendarische John Muir Trail door de magische Sierra Nevada

Wandel Collectie van Caro "Bandit"

Het Droompad – in 28 etappes van München naar Venetië

Wandel Collectie van komoot

De Rheinburgenweg – 13 etappes vol Rijnromantiek

Wandel Collectie van Nuria

De Moselsteig – 24 etappes door het zonnige Moezeldal

Wandel Collectie van Sebastian Gliem

Ontdek de langste trail van Groot-Brittannië – South West Coast Path

Wandel Collectie van Dan Hobson

Great Glen Way — 5 epische wandeletappes door de Schotse Hooglanden

Wandel Collectie van Alex Foxfield

De Arnoweg – een rondwandeling door het Salzburgerland

Wandel Collectie van Valerie

Run the Rockies – Rond de wereld in zes gebergten #5

Wandel Collectie van Jenny Tough

WaiWi — 3 dagen wandelen in de Kitzbüheler Alpen

Wandel Collectie van COUCHFLUCHT

Zes dagen backpacken door Corsicaanse bergen — de GR20

Wandel Collectie van Hillary Allen

Berghutten en gletsjers – Wandelen op de Venediger-Höhenweg

Wandel Collectie van Mareike

7 dagen wandelplezier — Schladminger Tauern Höhenweg

Wandel Collectie van Tamara (unterwegs)

Maarten van Rossumpad - Van 's-Hertogenbosch naar Steenwijk

Wandel Collectie van Pauline van der Waal

Bergen en alpenweiden – de Kalkalpen-route in Oostenrijk

Wandel Collectie van Nadine

In 6 etappes door de Schobergruppe – Wiener Höhenweg

Wandel Collectie van Tamara (unterwegs)

Het juiste seizoen

De beste tijd van het jaar om een trektocht op een lange-afstand-wandelpad te doen hangt van de locatie af. In de bergen is het een goed idee om je trip te plannen rondom de openingstijden van de berghutten, aangezien dat (afhankelijk van de hoogte) vaak maar een paar maanden per jaar is. Het is natuurlijk altijd een beetje koeler aan het begin en eind van het seizoen, wat voor sommigen een reden kan zijn om niet te gaan, en voor anderen om juist dan te gaan, aangezien het minder druk is. Het hangt er dus vanaf hoe belangrijk je afzondering of warme temperaturen vindt. Als je in een warmer gebied gaat trekken, is het seizoen automatisch langer. Voor informatie over de beste tijd om te gaan, kun je het beste je accommodatie raadplegen.

Tips voor je voeten

1

Loop je wandelschoenen in

Je moeder en de verkopers hadden gelijk – zorg ervoor dat je comfortabel enkele uren in je wandelschoenen kunt lopen voordat je op pad gaat.

2

Verschillende sokken

Je voeten veranderen naarmate je meer kilometers wandelt. Als je blaren of drukzweren krijgt kunnen dikkere, dunnere of gewoon andere sokken het verschil maken.

3

Blarenpleisters

Neem ze mee. Doe het nou maar gewoon. Plak er meteen één als je een pijnlijke plek voelt opkomen. Wacht niet tot de huid er af komt.

4

Neem pauzes

Doe je sokken en schoenen uit en dompel je voeten onder in koud water. Het zal voelen alsof je het paradijs binnenstapt.

5

Knip die teennagels

Je nagels kort houden voorkomt drukzweren en andere pijntjes, maar overdrijf het ook weer niet – een ongewone nagellengte kan ook ontstekingen veroorzaken.

6

Controleer je veters

Controleer zo nu en dan of je schoenveters niet slijten. Voordat ze rafelen (en je met losse veters verder moet), kun je eenvoudig de knoop verplaatsen zodat de veters niet op één plek doorslijten.

Jouw slaapplek

Elk lange-afstand-wandelpad is anders. Op sommige kun je onderweg een warme maaltijd scoren, op anderen vind je alleen kampeerplekken. Sommige zijn goed gemarkeerd en hebben duidelijke dagetappes, andere zijn helemaal overwoekerd door planten. De belangrijkste vuistregel: doe van tevoren goed je onderzoek. Dit helpt je om te weten wat je mee moet nemen en dus ook hoe zwaar je rugzak zal zijn. Het is ook noodzakelijk om te weten of je voor vertrek overnachtingsplekken moet reserveren. Tot slot, vergeet niet om je uitrusting te testen voordat je op pad gaat. Het ervaren van een nacht in je eigen tent of in een hut is waardevoller dan welke online gids (zoals deze bijvoorbeeld) ook. Over en uit.

Lijst van alle berghutten

Paklijst

  • Wandelkleding voor alle weersomstandigheden (codewoord: laagjes)
  • Hoofddeksel (pet, hoed) als bescherming tegen de zon
  • Lakenzak/slaapzak (afhankelijk van accommodatie en temperatuur - bekijk het weerbericht voor vertrek)
  • Blarenpleisters (we kunnen dit niet genoeg benadrukken)
  • Mes
  • EHBO-set met pleisters, tekentang en medicijnen voor hoofdpijn, misselijkheid, en diarree
  • Mueslireep voor noodgevallen (kleine snacks voor snelle energie)
  • Waterflessen voor veel water
  • Waterzuivering (chloor- of zilvernitraat)

Veiligheid in de bergen

Weer

Het checken van het weerbericht is - net als stevig ontbijten - een belangrijk onderdeel van je ochtendroutine in de bergen. Het is mogelijk om op dezelfde dag te maken te krijgen met extreme hitte, sneeuw én onweer. Bekijk daarom tijdens het inpakken het weerbericht nog eens en neem uitrusting mee voor alle condities. Tijdens je trip zullen huttenwaarden de betrouwbaarste bron van informatie zijn, net als de website van de alpenverening. Als je twijfelt kan het ook handig zijn om andere wandelaars te vragen.

Gevaren

Ruig terrein, smalle en steile paden, vallende rotsen - dit zijn allemaal risico's die horen bij wandelen in de Alpen. Een goede voorbereiding, geschikte uitrusting en een realistisch beeld van je eigen vaardigheden zijn allemaal belangrijk voor je veiligheid in de bergen. Als je nog geen ervaring hebt in het hooggebergte kun je beter iemand meenemen die dat wel heeft.

Respect

Behandel andere mensen en de natuur altijd met respect - of je nou op een populair wandelpad bent of buiten de gebaande paden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van andere mensen om je heen - er kunnen zich altijd paden bevinden onder steile hellingen, trap dus geen rotsen naar beneden. Een plek laat je altijd achter zoals je hem aantrof en je kijkt om naar de mensen in je gezelschap, mensen die je ontmoet en de omgeving.

Noodnummers

Zoek het nummer van de lokale bergreddingsdienst op en neem het met je mee. Houd altijd wat batterij over op je telefoon en blijf bewust van waar je bent, zodat je in geval van nood duidelijk kunt communiceren waar je je bevindt.

  • Bergreddingsdienst Duitsland: 112
  • Bergreddingsdienst Oostenrijk: 140
  • Bergreddingsdienst Italië: 118