komoot
  • Inspiratie
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie

Fietsroutes voor de hele familie

Fietsroutes voor de hele familie

Als er opeens kinderen in het spel zijn hoeft dat niet het einde van je fietsleven te betekenen. Juist het tegenovergestelde, ze maken het kleurrijker, wilder en minder voorspelbaar — zo lang je van tevoren maar de noodzakelijke planning doet. Eigenlijk is fietsen met kinderen niet veel moeilijker dan thuisblijven met kinderen, vooral als je de juiste routes kiest. En als je eenmaal buiten in de natuur bent is het prachtig om te zien hoe ze kunnen genieten van de kleine details die jij zelf al lang niet meer opmerkt: lange grassprieten naast de weg, madeliefjes, of kleine vliegende beestjes. En je kunt natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen met kinderen te laten wennen aan de wereld op de fiets te verkennen. Zo krijgen ze al jong het vertrouwen dat ze het zelf ook onder de knie kunnen krijgen. En dat is toch precies wat we aan onze kinderen willen doorgeven?

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met kinderen te laten wennen aan de wereld op de fiets te verkennen. Zo krijgen ze al jong het vertrouwen dat ze het zelf ook onder de knie kunnen krijgen. En dat is toch precies wat we aan onze kinderen willen doorgeven?

Fietsroutes voor de hele familie

Kies uit onze kant-en-klare Collecties boordevol handige informatie en zorgvuldig uitgekozen Tours, gemaakt door outdoorliefhebbers zoals jij.

Filteren op
Van Marseille naar Montpellier – De zuidkust van Frankrijk op de fiets

Toerfiets Collectie van Hannah

Van Ouistreham naar La Rochelle — La Vélo Francette

Toerfiets Collectie van Guillaume Favez

De duur van je tochten

Het doel is om aan het eind van de dag moe en tevreden in slaap te vallen, waar dat ook mag zijn. De leeftijd en vaardigheid van de kinderen zijn essentieel voor het plannen van een route. En terwijl elk kind natuurlijk anders is, willen we je toch een paar vuistregels meegeven.

Peuters en kleuters

Kinderen die in het dagelijkse leven veel fietsen kunnen zo'n 20 kilometer per dag fietsen. Maar bij voorkeur is er een alternatief transport voor ze aanwezig (zoals een karretje of trekstang), voor het geval de beentjes opeens moe zijn.

Basisschoolkinderen

Kinderen tot 10 jaar kunnen maximaal 50 kilometer per dag aan, mits ze gewend zijn om veel te fietsen. Het is wel een goed idee om een trekstang mee te nemen, zodat er niet te veel druk op ligt.

10 jaar en ouder

Kinderen die ouder dan 10 zijn, veel beweging krijgen en vertrouwd zijn in het verkeer, kunnen 50 kilometer of meer per dag afleggen. Het is hierbij de uitdaging om de grens tussen "te saai" en "te zwaar" te vinden. Beklimmingen kunnen het interessant houden, maar wissel ze af met vlakke stukken. Ook is het raadzaam om niet te hard van stapel te lopen en te beginnen met korte etappes en die, als alles goed gaat, langzaam uit te breiden.

Vuistregel

Hoe oud de kleine kapiteins op je fietstrip ook zijn, hun welzijn staat altijd op de eerste plaats. Met een mix van gezond verstand en een flinke dosis kalmte kun je elke situatie aan, ook als het in eerste instantie lastig lijkt.

laterjay

Het vervoeren van kleine kinderen

Fanatieke fietsers kunnen met kleine kinderen bijna net zoveel kilometers afleggen als zonder kinderen. Hoe je ze vervoert is een kwestie van voorkeur, leeftijd en het aantal kinderen.

Fietszitje

De klassieke optie als het op het vervoeren van kinderen op de fiets aankomt. Een voorzitje — voor kinderen tot 15 kg — maakt het makkelijk om te communiceren met je kind, dat bovendien alles kan zien wat zich op de weg afspeelt. Met een achterzitje heeft je kind meer bewegingsvrijheid en is de fiets makkelijker te hanteren. Bij een valpartij is de kans kleiner dat je op je kind terecht komt. Het zijn beide goede alternatieven, dus test beide voor je een keuze maakt.

Fietskarren

Voor kinderen tot zeven jaar oud is een fietskar een uitstekende keuze op langere tochten. Als ze zelf al een fiets hebben is het verstandig om genoeg ruimte te hebben om die ook mee te kunnen nemen. In de kar kunnen kinderen lekker slapen of naar het landschap kijken. Dit betekent echter ook dat ze hun energie kwijt moeten kunnen tijdens de pauzes. Stop dus op een goede plek om te spelen en verkennen. Je kunt makkelijk een flinke afstand rijden met een fietskar, maar onderschat het gewicht niet, vooral heuvel op en bij harde wind.

Trekstang

Zelfs de dapperste kleine avonturiers worden uiteindelijk moe. Als de beenkracht en aandacht afneemt kun je met een trekstang een kinderfiets makkelijk aan je eigen fiets vastmaken. Dit is ook handig op drukke wegen. Vergeet alleen niet dat er nog iemand met je mee lift en ga niet te snel.

Tandem

Een duurdere optie voor een erg leuke ervaring: tandems waardoor een kleine gast met je mee kan rijden. Een mooie manier om kinderen vanaf jonge leeftijd mee te nemen in de belevenis van het fietsen en om ze te leren hoe ze met een fiets en het verkeer om moeten gaan.

Tips

  • Kies een rustige route met weinig verkeer, met liefst alleen fietspaden. Dit maakt de trip veiliger en leuker.
  • Blijf altijd rustig. Kalmte is essentieel voor een mooi fietsavontuur.
  • Nog meer dan voor jezelf, is het belangrijk om je kinderen te beschermen tegen de zon en hitte of kou en vocht. Als je twijfelt is het nooit verkeerd om een korte stop te maken in de schaduw, of juist in een warm cafeetje. Dit maakt het daarna des te makkelijker.
  • Drink water! Alle kinderen moeten hun eigen fles met water op de fiets hebben.
  • Kinderen zijn in Nederland niet verplicht om een helm te dragen. En waar fietsen zelf misschien niet heel gevaarlijk is, is het verkeer dat wel. Verantwoordelijk gedrag kan niet vroeg genoeg aangeleerd worden. Zet die helm dus op.
  • Speciale tip voor kleine kinderen: je kunt na de lunch de grootste afstand afleggen, als de kleintjes slapen. Als ze wakker worden is het tijd voor taart.

Waar overnachten?

Conventionele accommodatie

Fietsvriendelijke accommodatie in Duitsland: www.cycling-friendly.com

Voordelen

Minder bagage nodig, douches en toiletten, vanuit huis te plannen

Nadelen

Kost geld, minder flexibiliteit, minder wildernis

Fietscommunity

Fietsers die fietsers onderdak geven: www.dachgeber.de en www.warmshowers.org

Voordelen

Maak nieuwe vrienden, minder bagage nodig, douches en toiletten, vanuit huis te plannen

Nadelen

Minder flexibiliteit, je moet van sociaal contact houden

Camping

Voordelen

#Campvibes, maar wel douches en toiletten, vanuit huis te plannen

Nadelen

Kost geld, minder flexibiliteit, vaak twijfelachtige esthetiek, je bent niet alleen