komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Adventure Hub

Zo plan je in 5 stappen een lange-afstandsrit met komoot

Adventure Hub

Zo plan je in 5 stappen een lange-afstandsrit met komoot

Zo plan je in 5 stappen een lange-afstandsrit met komoot

25 april 2024

In 2024 gaat komoot-ambassadeur Lael Wilcox een poging doen om het rond-de-wereldrecord voor vrouwen te verbreken. Probeer het gedeelte dat gaat over 'record verbreken' even te negeren. Bij dat andere deel over 'rond de wereld' is het misschien moeilijker te negeren dat het om een best grote afstand gaat en dat roept weer de vraag op: hoe begin je in godsnaam met het plannen van een route?

Zelfs als jouw ambities iets minder groot zijn dan een ronde om de aarde, kan het plannen van een meerdaagse route over een lange afstand op komoot een uitdaging lijken. Daarom spraken we voor dit artikel met Bea Mezzena Lona, de routeplanner van de Trans Balkan Race en de routeplanningspartner van Lael voor het Europese gedeelte van haar tocht. We spraken ook met Simon, die als data-analist bij komoot werkt, en momenteel dwars door Europa aan het rijden is. Droom jij van je eigen meerdaagse rit in Europa of ergens anders? Dan is dit artikel een goed vertrekpunt.

Stap 1: Bepaal wat jij belangrijk vindt voor jouw rit

Iedereen heeft andere doelen en vindt andere dingen leuk. Bovendien heeft iedereen andere persoonlijke omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan of je graag in een hotel slaapt of liever kampeert, of je reist met kinderen, en of je wel van een pittige beklimming houdt of niet. Al deze dingen hebben invloed op de route die je kiest. Het is dan ook logisch om tijdens het plannen van je route al na te denken over waar je naartoe wilt gaan en wat je wilt zien onderweg.

Stap 2: Plan de route in grote lijnen op de kaart

Je hebt eerst een idee van de grote lijnen van je route nodig met je start- en eindpunten, want het plannen van één lange route op komoot (of elke andere kaart) is best een uitdaging en ook niet heel praktisch. Hoe meer waypoints je toevoegt aan de kaart, hoe logger het geheel wordt. In plaats daarvan beginnen Bea en Simon met een ruwe schets van hun route en maken ze aantekeningen over de landen en plaatsen die ze willen bezoeken. Hierna kijken ze of het de moeite waard is bepaalde bergpassen te nemen of juist een langere route te kiezen om ze te vermijden. De verdere uitwerking van de details, zoals ondergrond, hoogtemeters, en relevante points of interest komen pas in de volgende stap. 

Stap 3: Plan kortere segmenten

Als het op de details aankomt, plannen Simon en Bea hun routes in kortere segmenten, één Tour per keer. In plaats van bijvoorbeeld een hele route door Europa of zelfs door een land te plannen, pakken ze een week Tours per keer, met ongeveer 200 km per Tour (als je komoot Premium hebt, kun je met de meerdaagse Tourplanner een rit van een week opsplitsen in meerdere dagetappes). Door deze methode houd je het plannen overzichtelijk, omdat je de details per Tour bekijkt.

Simon plant kortere routes tussen steden die hij graag wil bezoeken en plekken waar hij goede wifi kan vinden om te kunnen werken. Voor Lael's wereldrecordpoging zijn deze kortere segmenten vaak tussen punten waar ze aan eten of fietsonderdelen kan komen. In beide gevallen worden de kortere routes als individuele routes gepland, maar volgen ze wel het idee van de route die ze in grote lijnen al hadden uitgezet in stap 2.   

  • Check Trail view op of in de buurt van de route. Dit helpt je bij het bepalen van de staat van de wegen of paden. En dat is in het bijzonder belangrijke info voor Lael's wereldrecordpoging — waar snelheid en het minimaliseren van het risico van pech onderweg enorm belangrijk zijn — maar natuurlijk ook handig voor anderen.

  • Schakel tussen de verschillende sporten om de route te vinden die jij het leukst vindt: in de minder interessante gebieden, of als hij haast heeft, kiest Simon ‘wielrennen’, aangezien deze routes op komoot meestal het snelst zijn. Als hij meer tijd heeft voor een avontuur, kijkt hij of er grote verschillen zijn tussen de opties voor wielrennen, gravelbiken en toerfietsen. De laatste twee bieden namelijk vaak een mooiere of avontuurlijkere route dan wielrennen.

  • Controleer de route goed door in te zoomen op de kaart en verschillende kaartlagen te raadplegen. Simon vertelde bijvoorbeeld dat komoot soms de neiging heeft om veerponten op te nemen in de snelste route. Als je inzoomt zul je vaak een (relatief korte) omweg vinden met een brug, waarmee je jezelf de stress van het moeten halen van de boot kunt besparen.  

Stap 4: Navigeer je route

Het opsplitsen van je route in meerdere stukken maakt niet alleen het plannen makkelijker, het is ook praktischer voor het registreren en navigeren van je Tours. Het is namelijk moeilijk om een route met meer dan 1000 waypoints te downloaden. Daarnaast loop je het risico dat je de route niet helemaal kunt downloaden, wat later weer een risico is voor het navigeren. Download daarom alleen de individuele route(s) die je de volgende dag(en) nodig hebt. 

Stap 5: Deel je gemaakte Tour en vier je avontuur

Het voltooien van een meerdaags avontuur, wat de dagelijkse of totale afstand ook is, is een ervaring die je waarschijnlijk wilt delen, of in ieder geval onthouden. Nadat je opname van die dag is voltooid, vind je deze in de sectie voor voltooide Tours op je profiel en kun je ‘m delen met je volgers. Is je avontuur helemaal afgerond? Dan kun je al je Tours samen opslaan in een persoonlijke Collectie (let op, om Collecties te kunnen maken heb je Premium nodig). 

Bonustips van Bea en Simon: 

  • Klik op het oogje op de website of in de Android-routeplanner om je Tour-lijn te verbergen. Dit helpt om de details van je route nog eens goed te bekijken.

  • Houd rekening met het feit dat routes die normaal leuk zijn, op een zwaarbepakte fiets een stuk moeilijker worden.

  • Ga je in afgelegen gebieden of plekken met minder fietsers op pad, zoals in Afrika of Zuidoost-Azië? Spreek dan met mensen die er kortgeleden ook zijn geweest. Of nog beter, met locals. Want de fietskaarten van dit gebied zijn vaak niet actueel. 

Andere artikelen die misschien nuttig zijn voor je lange-afstandsrit:

5 tips die net wat verder gaan dan de basis om met komoot een fantastische fietsroute te plannen

Tips om van top tot teen gezond en fris te blijven tijdens je bikepackingtrips

9 dingen om rekening mee te houden bij het plannen van een bikepackingroute (cartoon)

De ultieme EHBO-kit: met deze 8 dingen ben je op alles voorbereid

9 tips voor beginnende bikepackers van iemand die de hele wereld is rondgefietst

Foto's van Simon Jones

/ Meer avonturen

/

Routeplanning & navigatie

Welke rol speelt je conditieniveau bij het plannen van een route op komoot?

/

Outdoorcultuur

In 110 dagen fietsend de wereld rond